Berita Teknologi

Life360, pemilik Tile, menjual data pengguna seperti orang gila

Joe Hindy / Android Authority

TL;DR

  • Life360 — yang memiliki apl penjejakan keluarga dengan nama yang sama dan tidak lama lagi akan memiliki Tile — menjual satu tan data pengguna.
  • Laporan baharu mencadangkan syarikat itu dikatakan bermain pantas dan longgar dengan data tersebut.
  • Syarikat itu tidak mempunyai rancangan untuk menjual data pengguna Tile, tetapi aplikasi penjejakan keluarganya tidak menjanjikan apa-apa.

Pada ketika ini, ia tidak sepatutnya mengejutkan untuk mengetahui bahawa syarikat membuat wang daripada data anda. Itulah dunia yang kita tinggali. Apa yang paling penting sekarang ialah sejauh mana ketepatan data yang dijual itu dan siapa yang membelinya.

Menurut laporan baru daripada Markup, syarikat yang dikenali sebagai Life360 didakwa bermain pantas dan longgar dengan data penggunanya. Ini amat membimbangkan apabila anda menyedari Life360 juga memiliki apl penjejakan keluarga dengan nama yang sama dengan lebih 33 juta pengguna. Syarikat itu juga merupakan pemilik masa depan Tile, jenama penjejak GPS yang popular.

Lihat juga: Penjejak Bluetooth terbaik

Laporan daripada Markup berpendapat bahawa Life360 didakwa tidak berbuat banyak untuk “mengkaburkan” data yang dijualnya untuk mengelakkannya daripada mudah dikesan kepada orang tertentu. Terdapat juga dakwaan bahawa ia menjual data tersebut kepada syarikat yang mempunyai sejarah buruk tentang privasi dan etika keselamatan.

Seperti yang dijangkakan, perjanjian TOS untuk aplikasi Life360 dengan jelas menyatakan syarikat itu menjual data pengguna. Walau bagaimanapun, kemungkinan besar kebanyakan pengguna tidak mengetahui jumlah data yang dijual, dan mereka juga tidak menyedari betapa spesifiknya data tersebut. Terdapat juga keraguan etika yang timbul apabila anda mendapati bahawa banyak data Life360 adalah berdasarkan aktiviti kanak-kanak berumur 13 tahun ke atas. Dasar syarikat mengatakan ia tidak menggunakan data daripada kanak-kanak di bawah 13 tahun.

Pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif syarikat Chris Hulls dengan mudah memberitahu Markup mengenai dasar penjualan datanya. Dia menegaskan bahawa dia akan menyokong undang-undang yang akan menjadikan penjualan data lebih telus untuk pengguna. Beliau juga menyatakan bahawa syarikat itu tidak menjual datanya kepada mana-mana organisasi kerajaan yang terlibat dengan penguatkuasaan undang-undang.

Life360 tidak bercadang untuk menjual maklumat Tile

Jelas sekali, implikasi privasi penjejak GPS fizikal seperti dari Tile boleh membuat pengguna gementar. Setakat ini, Life360 – yang mengumumkan rancangan untuk membeli Tile dengan harga $205 juta – mengatakan ia tidak mempunyai rancangan untuk menjual data pengguna Tile.

Walau bagaimanapun, hakikat bahawa syarikat itu membuat sebahagian besar wangnya daripada menjual data daripada apl penjejakan keluarganya tidak menyokong tuntutan itu. Hulls mengatakan bahawa menjual data pengguna ialah prinsip teras model perniagaannya dan ia membantu mengekalkan apl Life360 murah atau percuma untuk sesetengah keluarga. Tidak jelas bagaimana syarikat itu merancang untuk membuat wang daripada penjejak Tile, memandangkan bil perkakasan bahan untuk penjejak tersebut berkemungkinan sangat hampir dengan harga runcit.

Jika anda menggunakan aplikasi Life360, anda boleh pergi ke Tetapan > Privasi & Keselamatan dan menarik diri daripada syarikat yang menjual maklumat peribadi anda.

Sumber Diterjemahkan oleh Google Translate: Life360, pemilik Tile, menjual data pengguna seperti orang gila
oleh [author_name]

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker