Berita Teknologi

Jangkakan telefon Harmony OS untuk menjadi global, Mate baharu pada tahun 2022

Robert Triggs / Android Authority

TL;DR

  • Seorang eksekutif Huawei dilaporkan berkata bahawa Harmony OS akan datang ke Eropah pada tahun 2022.
  • Pekerja itu ditanya mengapa Harmony OS tidak tersedia pada telefon Nova 9 yang baru dilancarkan.
  • Wakil Huawei juga mengesahkan bahawa telefon Mate baharu akan datang tahun depan, melangkau 2021.

Huawei memutuskan untuk mencipta platform mudah alihnya sendiri yang digelar Harmony OS berikutan larangan perdagangan AS. Platform, yang kononnya berkongsi banyak persamaan dengan Android, sebahagian besarnya terhad kepada China. Tetapi wakil syarikat kini telah mendedahkan tingkap kasar untuk ketersediaan yang lebih luas.

Eksekutif Huawei Derek Yu memberitahu Romania Adevărul alur keluar (h/t: Gizmochina) bahawa Harmony OS akan datang kepada pengguna Eropah pada 2022. Yu memberikan jawapannya selepas outlet itu bertanya mengapa Huawei Nova 9 yang dilancarkan baru-baru ini datang ke pasaran dengan Android 11 dan bukannya Harmony OS.

Ia bukan kali pertama peranti Harmony OS mendarat di pasaran global, sebagai MatePad Pro barisan tablet tiba dengan platform awal tahun ini. Walau bagaimanapun, ia akan menandakan kali pertama kami melihat platform pada telefon pintar di luar China.

Mate dan peranti boleh lipat pada tahun 2022

Satu talian telefon yang belum pernah kami lihat pada tahun 2021 ialah siri Mate, dengan keluarga Mate 50 pada mulanya dijangka pada Q3 atau Q4 tahun ini. Peninggalan ini tidak disedari Adevărul sama ada, dan kedai itu bertanya kepada Yu tentang keluarga peranti yang hilang.

“Siri Mate sedang dalam perjalanan dan akan dikeluarkan pada 2022,” eksekutif itu dipetik sebagai berkata. Dia tidak menjelaskan sama ada telefon Mate 2022 akan mendarat di pasaran global atau jika ia akan dihadkan ke China. Ini bukan satu-satunya keluaran utama yang akan ditangguhkan dalam beberapa bentuk, kerana syarikat itu mendedahkan pada bulan Oktober bahawa Pelancaran global siri P50 ditangguhkan ke awal 2022.

Akhirnya, wakil Huawei mengakui bahawa Pasangan X2 boleh lipat tidak sampai ke Eropah, tetapi berkata “boleh lipat terbaharu” akan datang ke rantau ini dan akan dilancarkan pada MWC 2022. Tidak jelas sama ada peranti terbaharu ini hanyalah Mate X2 atau sama ada ia boleh lipat serba baharu. Untuk nilainya, Huawei mengehadkan Mate X asal kepada China pada 2019 sebelum Mate XS yang telah diubah suai muncul ke pasaran global pada 2020. Tetapi terdapat khabar angin mengenai peranti boleh lipat Huawei serba baharu dalam usaha. Jadi kita perlu menunggu dan melihat apa yang akhirnya dibawa oleh Huawei ke MWC.

Namun begitu, jelas bahawa Huawei masih berkeras untuk mempunyai kehadiran global dalam ruang telefon pintar pada tahun 2022 walaupun ia mengalami penurunan besar dalam satu atau dua tahun lepas. Tetapi mereka yang mengharapkan sekatan ditarik balik tahun depan mungkin tidak mahu menahan nafas.

Sumber Diterjemahkan oleh Google Translate: Jangkakan telefon Harmony OS untuk menjadi global, Mate baharu pada tahun 2022
oleh [author_name]

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker