Lain-Lain

Faedah dan Aplikasi Teknologi Visual SLAM

Penyetempatan dan pemetaan Serentak Visual ialah proses yang menentukan orientasi dan kedudukan penderia sejauh persekitarannya. Pada masa yang sama, ia melakukan pemetaan persekitaran di sekeliling sensor. Setakat pengkomersialan, teknologi ini masih di peringkat awal. Perkara yang baik ialah ia mendakwa untuk menangani kelemahan sistem navigasi dan penglihatan. Mari ketahui lebih lanjut tentang faedah dan aplikasi sistem ini.

Pertama sekali, adalah penting untuk diingat bahawa SLAM bukanlah nama perisian atau algoritma tertentu. Sebenarnya, ia mewakili proses yang menentukan orientasi dan kedudukan sensor.

Teknologi SLAM ada pelbagai jenis. Ramai daripada mereka tidak menggunakan kamera tetapi merujuk kepada sistem yang memanfaatkan kuasa penglihatan 3D untuk melaksanakan fungsi pemetaan dan lokasi. Anda boleh menemui teknologi ini dalam bentuk yang berbeza. Walau bagaimanapun, konsep keseluruhan adalah sama dalam semua sistem.

Bagaimana Teknologi SLAM visual Berfungsi

Dalam kebanyakan sistem SLAM visual, pengesanan titik set dilakukan melalui bingkai kamera. Tujuannya adalah untuk menyegitiga kedudukan 3D. Pada masa yang sama, ia menggunakan maklumat yang diberikan untuk mendapatkan rehat anggaran dari kamera.

Terutamanya, matlamat sistem adalah untuk melaksanakan pemetaan persekitaran berkenaan dengan lokasi untuk navigasi mudah. Ia boleh dilakukan melalui satu kamera penglihatan 3D. Jika titik yang mencukupi dijejaki, adalah mungkin untuk menjejaki orientasi penderia dan persekitaran fizikal di sekelilingnya.

Sistem penggera baharu boleh membantu mengurangkan ralat pembiakan dengan bantuan algoritma yang dikenali sebagai pelarasan berkas. Pada asasnya, sistem ini berfungsi dalam masa nyata. Oleh itu, kedua-dua data pemetaan dan data pendidikan melalui pelarasan himpunan pada masa yang sama. Ini membantu meningkatkan kelajuan pemprosesan sebelum penggabungan muktamad mereka.

Aplikasi yang menggunakan Visual SLAM

Dalam masa terdekat, SLAM akan menjadi komponen penting dalam realiti tambahan. Dengan SLAM, unjuran imej maya yang tepat memerlukan pemetaan berasaskan ketepatan persekitaran fizikal. Oleh itu, teknologi SLAM maya dapat memberikan ketepatan tahap ini.

Perkara yang baik ialah sistem ini digunakan dalam banyak robot medan, seperti rover dan pemberi pinjaman yang digunakan untuk meneroka Marikh. Ia digunakan untuk mengawal cara sistem SLAM anda berfungsi untuk navigasi autonomi.

Begitu juga, teknologi ini digunakan dalam dron dan robot lapangan. Kenderaan autonomi boleh menggunakan sistem untuk memetakan dan memahami dunia di sekelilingnya. Pada masa hadapan, sistem SLAM boleh menggantikan navigasi dan pengesanan GPS. Sebabnya ialah sistem ini menawarkan ketepatan yang jauh lebih baik daripada GPS.

Pendek kata, ini adalah pengenalan kepada faedah dan aplikasi teknologi Visual SLAM. Saya berharap artikel ini akan membantu anda mendapatkan pemahaman yang lebih mendalam tentang sistem.

Sumber Diterjemahkan oleh Google Translate: Faedah dan Aplikasi Teknologi Visual SLAM
oleh Shalini M

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker