Berita Teknologi

Cermin mata ‘realiti berbantu’ menjadi arus perdana?

TL;DR

  • Oppo telah mengumumkan cermin mata “realiti berbantu” baharunya di Inno Day 2021.
  • Boleh pakai dipanggil Oppo Air Glass menyediakan bacaan awal maklumat masa nyata kepada pengguna.
  • Air Glass akan mula diperkenalkan di China pada awal 2022.

Pakaian harian realiti tambahan Cermin mata (AR) masih belum ditanggalkan. Boleh dikatakan, Google Glass menakutkan pengguna dan syarikat daripada memakai dan membangunkan peranti dalam bidang ini sebelum teknologi itu matang. Walau bagaimanapun, Oppo berharap untuk mencabar persepsi ini dengan Air Glass, cermin mata “realiti berbantu” baharunya.

Syarikat itu tidak asing dengan cermin mata AR, setelah mempamerkan cermin mata besar asal Kaca AR pada 2019 dan versi yang lebih mudah alih dan dinaik taraf setahun kemudian. Walaupun kedua-dua contoh ini memfokuskan pada pengalaman kandungan yang mengasyikkan dahulu, Oppo mendakwa Air Glass adalah konsep yang berbeza sama sekali, menawarkan pemakai data masa nyata yang relevan dengan cepat. Fikirkan pembacaan agenda harian anda, senarai beli-belah, sokongan navigasi belokan demi belokan, data kesihatan masa nyata, transkripsi langsung atau keadaan cuaca semasa.

Spesifikasi Oppo Air Glass

OPPO Air Glass 2 bersaiz

Syarikat itu menerangkan Air Glass sebagai paparan kepala yang dipasang pada bingkai dengan kanta preskripsi jika diperlukan. Air Glass mempunyai berat 30 gram yang diharapkan Oppo cukup ringan untuk mengelakkan ketidakselesaan pemakai.

Mikroprojektor tersuai yang menggunakan persediaan mikro-LED dengan kanta kaca lima keping berada di tengah-tengah kefungsian peranti. Oppo mendakwa ini menawarkan puncak kecerahan tiga juta nits, memancarkan maklumat visual ke dua lapisan kristal nilam yang tertanam dalam cermin mata. Pengguna boleh mengawal Kaca Udara menggunakan gerak isyarat kepala, sentuhan atau arahan suara.

Terutamanya, Qualcomm Snapdragon Wear 4100 menguasakan Air Glass โ€” cipset yang anda akan dapati dalam TicWatch Pro 3. Walaupun cip ini sepatutnya memberikan banyak otot pengkomputeran, Oppo mendakwa Kaca Udara akan bertahan selama tiga jam sahaja dengan paparan dihidupkan. Ini berlanjutan kepada 20 jam dalam mod siap sedia.

Akhirnya, Oppo juga telah membina apl hab kawalan utama untuk peranti Androidnya dan Jam Tangan Oppo untuk mengawal Kaca Udara, sementara terdapat juga rancangan untuk SDK terbuka untuk pembangun.

Harga dan ketersediaan

Oppo Air Glass 1 bersaiz

Jadi bilakah anda boleh membeli Kaca Udara? Nah, tidak untuk beberapa lama jika anda tinggal di luar China. Oppo menyatakan bahawa Air Glass pada mulanya akan mula dijual di negara itu sahaja, tetapi pembeli perlu menunggu sehingga Q1 2022 untuk mendapatkan sepasang. Oppo masih belum mengumumkan butiran harga.

Sumber Diterjemahkan oleh Google Translate: Cermin mata ‘realiti berbantu’ menjadi arus perdana?
oleh [author_name]

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker