Lain-Lain

Bagaimana Teknologi Telah Mengubah Bidang E-dagang

Teknologi bergerak pantas dan kesannya adalah sesuatu yang kita semua sedar. Dengan begitu banyak perubahan yang berlaku disebabkan oleh kemajuan dalam teknologi dunia e-dagang telah terjejas paling banyak. Malah pelanggan hari ini adalah celik teknologi dan lebih suka membeli-belah dalam talian. Pelanggan jauh lebih bijak berbanding sebelum ini di mana mereka boleh tertipu dengan harga dan kualiti produk. Mereka tahu lebih daripada yang kita fikirkan dan tahu cara mencari kedai yang sesuai untuk membuat pesanan mereka.

Dengan teknologi yang begitu pantas, lebih mudah untuk menjejaki pesanan dalam talian dan mereka juga boleh memilih cara mereka ingin berkomunikasi dengan peruncit mereka dalam talian. Jualan e-dagang runcit telah meningkat sejak 2014. Pada tahun 2017, jualan meningkat kepada 2.3 trilion Dolar AS menjelang 2021 ia dijangka meningkat sehingga 4.88 trilion Dolar AS.

Peningkatan dalam Tapak e-Dagang

Terdapat peningkatan yang besar dalam tapak e-dagang. Hampir setiap perniagaan bergerak dalam talian hari ini kerana mereka tahu pembeli mereka sedang menunggu mereka dalam talian. Tiada siapa yang mempunyai masa untuk membeli-belah di kedai kerana jadual sibuk mereka, tetapi dengan begitu banyak pilihan dalam talian semuanya menjadi mudah. Kebanyakan kedai dalam talian telah mula memaparkan tawaran & diskaun untuk menarik pelanggan. Terdapat tawaran seperti “Dapatkan diskaun 20% untuk Pembelian Pertama Anda”, dll. Hari ini, tiada apa yang lebih baik daripada meluangkan masa untuk duduk di rumah dan membeli-belah pakaian kegemaran anda daripada jenama kegemaran anda. Dan kemudian ia dihantar ke rumah. Siapa yang tidak mahu kemewahan ini? Ia juga menjimatkan wang peruncit, dengan tidak memerlukan kedai untuk memaparkan lebih daripada 1000 produk.

Beberapa Fakta

  • Purata kadar penukaran e-dagang berbeza dari 3% hingga 4%.

  • Jualan perdagangan AS mencecah $396 bilion pada 2016 dan dijangka meningkat kepada 684 bilion besar menjelang 2020.

Peningkatan dalam Apl Mudah Alih untuk e-dagang

Setiap perniagaan dalam talian bergerak ke dunia mudah alih. menjadi mudah bagi mereka untuk berniaga walaupun dalam perjalanan. Dan pembeli suka menggunakan telefon bimbit mereka. 55% daripada syarikat mempunyai tapak web yang dioptimumkan untuk mudah alih, apl mudah alih atau kedua-duanya. Setiap 1 dalam 4 dolar e-dagang dibelanjakan untuk Peranti Mudah Alih. Berikut adalah gambaran Suku Ke-3 2017.

Ia menjadikannya lebih mudah untuk berhubung dengan pengguna anda melalui aplikasi mudah alih. Mereka boleh mendapatkan tawaran semasa dalam perjalanan dan boleh melengkapkan pembelian secara terus melalui pelbagai pilihan pembayaran dan gerbang pembayaran. Mempunyai apl jenama pada telefon anda menggoda anda untuk melihat ke dalamnya untuk ketibaan baharu atau tawaran baharu, begitu juga fikiran pelanggan, justeru apl mudah alih semakin meningkat.

Pembayaran Dalam Talian

Dengan pertumbuhan dalam e-dagang, terdapat peningkatan permintaan untuk pilihan pembayaran dalam talian yang maju dan dinamik. Terdapat juga pertumbuhan dalam teknologi pembayaran melalui tapak web dan apl mudah alih. Ini menjadikan penjualan dan pembelian produk mudah dan mudah. Terdapat kemudahan pembayaran antarabangsa juga tersedia yang memudahkan untuk membeli-belah rentas sempadan dengan penyelesaian pembayaran dalam talian seperti PayU. Dengan ini pelanggan boleh membayar semasa dalam perjalanan tanpa perlu menggunakan kad mereka atau butiran lain. Ia menjimatkan banyak masa & wang untuk kedua-dua pelanggan dan juga perniagaan. Gerbang Pembayaran seperti PayPal mempunyai transaksi pembayaran 70% lebih tinggi daripada transaksi bukan PayPal.

Peruncit mengambil perhatian pelanggan

Selama bertahun-tahun pemberitahuan e-mel dengan cepat dikerumuni oleh pengiklan untuk pemberitahuan tolak mudah alih. Dengan ciri-ciri ini, pemasar boleh mendapat perhatian pengguna tidak seperti sebelum ini.

Mesej promosi yang dianggap spam pada satu masa kini boleh dilihat terus oleh pengguna pada skrin mudah alihnya, mengemas kini mereka tentang tawaran atau produk baharu.

Pengalaman Membeli-belah Peribadi semakin berkembang

Tiada apa yang berubah apabila menyentuh perhatian peribadi semasa membeli-belah. Setiap pembeli mahukan pengalaman yang diperibadikan dengan pertumbuhan teknologi. Teknologi memastikan bahawa setiap pembeli berasa gembira dengan beberapa tawaran yang diperibadikan hanya untuk mereka. Menggunakan teknologi untuk menghantar tawaran hari jadi dan ulang tahun memberikan mereka perasaan penting dan diingati.

Penghantaran Ekspres & Diskaun Besar

Siapa yang tidak mahu produk pada harga yang lebih murah tanpa perlu tawar-menawar dengan pekedai? Siapa yang tidak mahu produk mereka dihantar pada hari yang sama tanpa pergi ke kedai. Persaingan dan permintaan untuk kedua-duanya semakin meningkat. Ini kadangkala mencabar, tetapi dengan kedai yang menawarkan pilihan penghantaran pada hari yang sama dengan caj tambahan semakin popular di kalangan pengguna. Amazon adalah salah satu laman web sedemikian yang semua pengguna gemar hari ini.

Media Sosial

Media Sosial telah memainkan peranan yang besar dalam mendekatkan pelanggan dengan peruncit. Pelanggan boleh menghantar mesej terus kepada jenama dan mendapat balasan dengan cepat kepada pertanyaan mereka. Ia telah meningkatkan perkhidmatan pelanggan ke tahap yang besar. Malah, jenama juga telah mula menggunakan platform media sosial seperti Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest, dan lain-lain untuk promosi. Malah, terdapat butang seruan tindak terus seperti “Beli Sekarang’ ‘Beli Sekarang’ pada platform ini yang membolehkan pelanggan membeli terus dari halaman. Mereka memberi peluang kepada pelanggan untuk menemui jenama dan melihat apa lagi yang ada padanya. untuk menawarkan mereka

Ini adalah beberapa cara teknologi telah memberi kesan kepada e-dagang ke tahap yang besar. Ini bukan satu-satunya cara tetapi hanya beberapa cara popular yang telah memberi kesan kepada e-dagang dan perniagaan dalam talian. Cara-cara ini telah memainkan peranan utama dalam mengubah e-dagang dan menjadikannya sebesar ini seperti hari ini. Tawaran, diskaun dan pelbagai pilihan pembayaran membuka pintu kepada perniagaan kecil untuk memulakan perniagaan dalam talian dengan sedikit pelaburan.

Kesimpulan

Laman web mesra mudah alih dan apl mudah alih telah mengubah cara orang melihat e-dagang. Ia telah menjadi cara membeli-belah yang paling digemari oleh kebanyakan orang. Bersama-sama dengan aplikasi mudah alih media sosial membantu perniagaan memperoleh keuntungan yang lebih besar melalui platform ini. Malah, sebahagian daripada mereka memulakan perniagaan dalam talian dari rumah dengan sedikit pelaburan. Dalam semua teknologi telah memberi kesan dengan cara yang paling positif untuk membantu dalam pertumbuhan e-dagang dan semua perniagaan dalam talian.

Sumber Diterjemahkan oleh Google Translate: Bagaimana Teknologi Telah Mengubah Bidang E-dagang
oleh Mitul Patel

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker