Lain-Lain

Autisme dan Teknologi Bantuan

Gangguan spektrum autisme (ASD) ialah istilah yang baru dipopularkan yang merangkumi pelbagai gangguan sosial, defisit komunikasi dan tingkah laku yang berulang. Spektrum adalah fleksibel yang bermaksud bahawa ia boleh digunakan untuk kanak-kanak dari kedua-dua hujung. Ia termasuk autisme berfungsi tinggi pada satu hujung, kepada mereka yang kurang kebolehan berkomunikasi dan tidak dapat menyatakan permintaan paling asas mereka, di sisi lain.

Pemikiran spektrum eksplisit baharu telah memberikan sekurang-kurangnya ilusi bahawa terdapat sempadan tetap mengenai autisme. Perspektif-diambil ke keterlaluan logik-bermaksud kesinambungan yang tidak terputus di kalangan minda yang menjangkau daripada autisme, sehingga ke lipatan dunia biasa.

Tetapi fleksibiliti telah membawa kepada kekaburan, terutamanya dalam bilik darjah. Kebanyakan pendidik dan pengajar tidak sama sekali bersedia untuk memberikan perhatian yang mereka perlukan kepada pelajar. Oleh itu, mereka semakin beralih kepada teknologi bantuan, seperti aplikasi autisme untuk pendidikan, untuk menyelamatkan mereka.

Ramai kanak-kanak, sama ada autistik atau neuro-tipikal, belajar daripada media visual dan apl pendidikan seperti “Just Match” dan “Math on the Farm”. Pendidik dan pengajar mengatakan bahawa apl ini mencerminkan hubungan dan situasi sebenar.

Dengan kemunculan aplikasi pendidikan “Just Match” dan “Math on the Farm”, guru menjadi lebih selesa menggunakan teknologi. Dengan apl pendidikan tersuai kini tersedia untuk dimuat turun dalam talian, kini lebih mudah untuk guru dan pendidik mengakses teknologi ini.

Kebanyakan guru, selama ini, telah menjadi selesa dalam menggunakan teknologi. Setakat ini, terdapat dua jenis teknologi bantuan utama bagi mereka yang mengalami gangguan spektrum autisme. Ini adalah teknologi komunikasi dan teknologi pengajaran. Kedua-dua alat ini amat penting untuk pendidikan kanak-kanak berkeperluan khas. Apl pendidikan “Just Match” dan “Math on the Farm” ialah peranti pembelajaran digital yang sempurna yang memberi pengalaman pembelajaran yang selesa kepada kanak-kanak autistik. Keupayaan pelajar untuk berkomunikasi dalam persekitaran bilik darjah adalah penting untuk kejayaannya. Tetapi perkara yang rumit tentang bilik darjah ialah terdapat beberapa peraturan yang tidak dinyatakan. Pendidik dan pakar yang bekerja dengan kanak-kanak berkeperluan khas mengakui bahawa salah satu kesukaran utama, walaupun bagi mereka yang mempunyai autisme berfungsi tinggi, adalah untuk mengetahui jangkaan.

Profesional yang bekerja dengan kanak-kanak yang mengalami gangguan tingkah laku telah menyuarakan sentimen yang hampir sama. Sebahagian besar daripada menghadiri sekolah adalah untuk belajar menavigasi situasi sosial. Kanak-kanak autisme selalunya hilang sepenuhnya tanpa peta jalan. Aplikasi autisme untuk pendidikan telah membolehkan kanak-kanak menutup jurang antara mereka dan kanak-kanak neuro-tipikal.

Sumber Diterjemahkan oleh Google Translate: Autisme dan Teknologi Bantuan
oleh Kevin Carter

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker