Lain-Lain

Trend Teknologi Teratas dalam Domain Insurans

Teknologi berkembang dengan pantas dan banyak organisasi insurans dicabar untuk mengikuti perkembangan tersebut. Keutamaan utama syarikat insurans hari ini ialah pertumbuhan yang menguntungkan & mampan dan untuk membolehkan ini, pembawa insurans terkemuka mengambil semua langkah yang mungkin untuk menggunakan amalan inovatif & teknologi terkini untuk menambah baik proses perniagaan dan menyelaraskan aplikasi warisan.

“Penduduk Asli Digital” sedang dan akan terus mendominasi tempat kerja, yang mempunyai implikasi besar untuk ejen dan broker yang ingin berinteraksi dengan pelanggan dan mengembangkan perniagaan mereka. Apabila generasi milenium semakin matang dan mencapai kemuncaknya, kuasa beli, cara digital dan lebih automatik menjalankan perniagaan akan menjadi bahagian asas aliran kerja sehari-hari.

Daripada peningkatan pengguna mudah alih dan teknologi berasaskan awan kepada interaksi media sosial, kajian Deloitte mengenai trend teknologi 2016 untuk ejen insurans menjelaskan bahawa ejen insurans akhirnya menyedari keperluan untuk menjadi lebih lincah, cekap dan mudah diakses untuk melayani pelanggan masa kini.

Sebagai tambahan kepada ini, terdapat persekitaran kawal selia yang mencabar yang terus menambah lebih banyak peraturan untuk menyelaraskan sektor insurans. Laporan Deloitte baru-baru ini menggariskan bahawa peraturan sedemikian bukan lagi satu antara entiti negeri dan persekutuan, tetapi gabungan peraturan entiti insurans kerajaan AS dan negeri untuk memastikan kecekapan dan pematuhan kepada prosedur standard negeri dan persekutuan.

Akibatnya, ejen insurans bukan sahaja berasa tertekan untuk mendigitalkan aliran kerja mereka, tetapi juga mesti menyelaraskan proses perniagaan untuk menjadikan kos menjalankan perniagaan lebih cekap dan selaras dengan peraturan ini.

Walaupun 63% perniagaan insurans melaporkan bahawa mereka bersedia untuk bergerak ke arah lebih banyak amalan digital, hanya 23% daripada perniagaan ini sudah bersedia, melaporkan kajian Forrester dan Accenture bersama.

Untuk mempercepatkan proses ini dan memastikan peralihan yang berjaya kepada aliran kerja digital, terdapat beberapa trend utama yang perlu dan harus diikuti oleh syarikat insurans.

Memodenkan sistem warisan untuk kecekapan operasi – Dengan operasi merentas geografi, menjangkau beberapa dekad, syarikat insurans dihalang dengan sistem warisan, teknologi lapuk yang mengakibatkan kos penyelenggaraan yang tinggi. Percambahan teknologi moden seperti mudah alih dan pengkomputeran awan telah mengubah cara organisasi menjalankan perniagaan. Daripada ketinggalan, sudah tiba masanya untuk syarikat insurans menerima teknologi terkini, dan memodenkan platform warisan mereka untuk kecekapan operasi sambil mempertimbangkan fleksibiliti pengguna.

Merangkul infrastruktur berasaskan awan dan di premis – pasukan IT dalam sektor insurans bergelut dengan maklumat yang dibenarkan oleh pengawal selia untuk disimpan di awan berbanding di premis. Banyak entiti insurans menjalankan teknologi pentadbiran berusia 40 tahun yang direka untuk mengurus proses tuntutan, kata laporan TrustMarque baru-baru ini, yang menghalang inovasi. Selain itu, ejen insurans jauh daripada menggantikan teknologi kerangka utama tersebut dengan serta-merta.

Memandangkan sektor insurans mengamalkan aliran kerja yang lebih diperkemas, kami boleh menjangkakan peningkatan ketara dalam penggunaan teknologi yang boleh dikendalikan melalui awan hibrid dan di premis, memastikan fleksibiliti muktamad untuk pelanggan dan pelanggan serta pematuhan yang kukuh kepada peraturan kerajaan yang sentiasa berubah. dalam persekitaran insurans.

Kecerdasan Buatan – Kepintaran Buatan (AI) membantu syarikat insurans membangunkan sistem yang boleh melaksanakan tugas yang sebelum ini memerlukan kecerdasan manusia dan pemprosesan manual. Dengan kemunculan AI dalam industri insurans, ejen insurans kini boleh bergantung pada sistem yang canggih untuk ketepatan, kecekapan dan automasi yang sempurna bagi proses menghadapi pelanggan, pengunderaitan dan tuntutan sedia ada. Dalam beberapa hari akan datang, Kepintaran Buatan akan menjadi lebih mengganggu dan akan digunakan untuk mengenal pasti dan menilai risiko yang muncul.

Blockchain – Sektor insurans juga memberi tumpuan kepada teknologi Blockchain untuk memperkasakan masa depan. Melalui lejar yang diedarkan, kontrak pintar dan keupayaan bukan penolakan, ia boleh bertindak sebagai infrastruktur bersama yang boleh mengubah pelbagai proses merentas rantaian nilai insurans. Ia bukan sahaja akan memudahkan kerja kertas dan meningkatkan kebolehauditan, selain membantu industri insurans mengurangkan perbelanjaan dengan ketara. Ia juga akan mengurangkan kejadian berkaitan penipuan terhadap barang berharga. Beberapa pemain insurans hayat utama telah mengambil langkah untuk bereksperimen dengan penyelesaian berasaskan blokchain merentasi rantaian nilai. John Hancock, sebagai contoh, sedang menilai bukti konsep untuk ganjaran pekerja.

Analitis Ramalan dengan Pembelajaran Mesin (ML) – Menggunakan analitik ramalan dengan ML, syarikat insurans boleh melancarkan kuasa kecerdasan, untuk memproses pembolehubah sumber data yang kompleks menjadi data yang berkaitan untuk mendapatkan cerapan yang boleh diambil tindakan. Ini akan membantu mereka meramalkan apa yang boleh berlaku seterusnya dan keputusan terbaik yang sepatutnya. Setakat industri insurans, perundingan ramalan ditawarkan kepada pelanggan untuk memudahkan perkhidmatan pelanggan 24 jam.

Pergantungan berat pada IoT dan Data Besar – Sektor insurans ialah industri dipacu data yang menjana data yang tidak terkira banyaknya- berstruktur dan tidak berstruktur. Oleh itu, syarikat insurans bergantung pada Internet of Things untuk mengumpul lebih banyak data yang berkaitan dengan tingkah laku pelanggan mereka.

Analisis data besar membantu penanggung insurans mengambil keputusan penting berdasarkan analisis data terkumpul. Sebagai contoh, data terkumpul daripada peranti kesihatan boleh pakai membolehkan syarikat insurans memantau aktiviti pelanggan untuk menawarkan diskaun untuk aktiviti sihat pelanggan.

Menjadi mudah alih untuk menawarkan perkhidmatan semasa dalam perjalanan – Dengan peningkatan penggunaan telefon pintar dalam kedua-dua ekonomi maju dan sedang pesat membangun, industri insurans secara berterusan melaksanakan mobiliti sebagai sebahagian daripada strategi perniagaan mereka. Melalui aplikasi mudah alih, pelanggan boleh meminta sebut harga polisi dengan mudah, mencari ejen insurans, mengira pendapatan premium atau persaraan dan menyimpan data polisi. Penanggung insurans tidak boleh mengabaikan faedah yang ditawarkan oleh aplikasi mudah alih dalam membina jenama. Dengan penggunaan internet yang semakin meningkat melalui telefon bimbit, pelanggan boleh berinteraksi melalui rangkaian sosial dan mod komunikasi lain yang berbeza.

Menawarkan perkhidmatan yang inovatif dan diperibadikan melalui titik sentuh digital – Pelanggan dalam industri insurans didorong oleh pelbagai polisi dan premium mereka, dan kadar pengurangan adalah tinggi kerana mereka mempunyai beberapa pilihan untuk dipilih. Untuk mengekalkan pelanggan mereka dan membina hubungan pelanggan yang mendalam, syarikat insurans melabur dalam aktiviti penglibatan pelanggan menggunakan pelbagai titik sentuh digital seperti web, mudah alih, media sosial, e-mel, dll. Sebagai contoh, penanggung insurans membantu pelanggan membangunkan dan melindungi aset mereka seperti rumah, kenderaan, kekayaan dan kesihatan, biasanya dengan bekerjasama dengan penyedia perkhidmatan lain. Perkhidmatan digital sedemikian disediakan melalui merangka strategi digital.

Mengautomasikan keperluan pematuhan kawal selia – Memandangkan Insurans ialah industri yang sangat dikawal selia, pembawa insurans mesti memasukkan pematuhan kawal selia ke dalam proses perniagaan mereka. Selain itu, mereka perlu meneruskan proses mereka dengan pantas dengan mematuhi peraturan baharu apabila dan apabila digubal. Mengautomasikan pematuhan kawal selia membantu pembawa insurans dengan akses segera kepada maklumat sambil memastikan proses itu diikuti secara konsisten, meminimumkan risiko ketidakpatuhan. Automasi juga menyediakan maklumat yang diperlukan untuk laporan dan dokumentasi tentang tugas tertentu yang dilakukan. Sistem moden memudahkan automasi kawal selia sambil membenarkan perubahan dalam pematuhan kawal selia, ke atas sistem warisan.

Ini adalah beberapa trend yang boleh bertindak sebagai pemangkin kepada syarikat insurans untuk bekerja dengan lebih cekap dan menjangkau lebih ramai pelanggan.

Ia sentiasa lebih masuk akal untuk membelanjakan satu sen berbanding satu dolar, bermakna – lebih menumpukan perhatian ke arah menggembirakan dan mendapatkan lebih ramai pelanggan dan menyerahkan kebimbangan IT anda kepada pembekal perkhidmatan terurus, yang memahami perniagaan dan pelanggan anda serta mempunyai pendedahan yang mencukupi kepada domain secara khusus . Rasa yang sama? Beritahu kami kerana kami adalah salah satu syarikat perkhidmatan IT terkemuka, khusus untuk sektor insurans.

Sumber Diterjemahkan oleh Google Translate: Trend Teknologi Teratas dalam Domain Insurans
oleh Akanksha Singh

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker