Lain-Lain

Teknologi VPN Mudah Alih – Bagaimana Ia Berfungsi?

VPN Mudah Alih ialah teknologi di mana pengguna peranti mudah alih berhubung dengan internet melalui sambungan selamat untuk melindungi data daripada mengintip. Peranti ini mungkin mana-mana tablet, telefon bimbit, komputer riba atau komputer riba terkini yang serasi dengan VPN. Oleh itu, pengguna dari lokasi terpencil boleh menikmati melayari web dengan mudah tanpa sebarang ancaman.

Cabaran utama di sebalik mekanisme ini ialah kedua-dua pengguna dan peranti mereka akan sentiasa bergerak seperti dalam perayauan dan menyambung melalui rangkaian pembawa wayarles atau selular. Jadi pembekal perkhidmatan Rangkaian Peribadi Maya perlu mengesahkan peranti individu setiap kali ia membuat pautan baharu untuk memberikan perkhidmatan yang konsisten.

Juga, alamat Internet Protocol (IP) alat berubah kerana ia bersatu dengan beberapa rangkaian yang menjadikan pengesahan lebih sukar. Bukan itu sahaja, keunikan titik penamat peranti juga berubah dan dalam mod luar talian tanpa liputan rangkaian boleh mengakibatkan penangguhan sesi.

Untuk memahami cara semua tugasan ini diuruskan, berikut adalah butiran kerjanya seperti di bawah:

• Pada asasnya, ia terdiri daripada terowong yang dicipta untuk mencapai penyulitan data. Saluran ini dibuat melalui talian internet yang menghubungkan satu alamat IP dengan alamat IP yang lain, di mana alamat IP titik akhir ditakrifkan sebelum ini.

• Sekarang masalahnya di sini ialah dengan alamat IP yang berbeza-beza, proses pengesahan tidak dapat dilakukan. Selain itu, disebabkan pertukaran alamat, terowong menghadapi beberapa titik terobosan.

• Tetapi terima kasih kepada minda yang maju, kesukaran ini juga telah diselesaikan dengan menggunakan perisian VPN yang berjalan pada peranti dan menyediakan alamat IP logik kepada peranti secara konsisten dan bukannya bergantung pada alamat rangkaian dan dengan itu menjadikan perkaitan itu jelas.

• Selain itu, sesi VPN dibuat buka kunci apabila status peranti berubah dengan log masuk pratetap untuk memulihkan sambungan apabila peranti cuba menyambung semula.

Dalam banyak organisasi perniagaan, kepakaran ini telah mencipta keajaiban kerana pekerja boleh mengakses data pejabat mereka dari lokasi terpencil dan pada masa yang sama memberikan enkapsulasi lengkap kepada aktiviti dalam talian. Oleh itu, lebih mudah untuk bekerja dari rumah atau semasa dalam perjalanan apabila diperlukan. Seseorang boleh membuat sambungan dalam talian melalui VPN dengan menggunakan DSL biasa, ISDN, Wi-Fi atau mana-mana pautan modem kabelnya.

Semasa memilih perkhidmatan VPN untuk penggunaan anda, anda mesti berhati-hati kerana terdapat banyak vendor di luar sana dan semuanya menyediakan fungsi asas yang sama. Jadi untuk mendapatkan yang terbaik daripada semua, anda boleh mempertimbangkan keperluan individu anda serta harga yang ditawarkan kepada anda dari tempat yang berbeza.

Oleh itu, mulakan menyemak imbas sekarang dan dapatkan yang terbaik daripada semua.

Sumber Diterjemahkan oleh Google Translate: Teknologi VPN Mudah Alih – Bagaimana Ia Berfungsi?
oleh George Lucid

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker