Lain-Lain

Teknologi Renaissance Baharu dan Nasib Homo Entropicus

Masalah yang dihadapi kelangsungan hidup manusia dapat diselesaikan. Rekod fosil tulang sphenoid humanoid, memberitahu kita bahawa setiap kali tulang itu berubah bentuknya, spesies humanoid baharu muncul. Ia telah diperhatikan dengan jelas bahawa ia kini berubah bentuk, dan oleh itu spesies manusia semasa memasuki fasa kewujudan baru. Timbul persoalan, bolehkah teknologi memberikan peralihan yang aman kepada dunia anak-anak kita yang lebih maju? Jawapannya ialah ya saintifik, tetapi ia memerlukan pemahaman teknologi baharu tentang etika, yang pada masa ini bukan sebahagian daripada budaya teknologi kita. Esei ini menyediakan penyelesaian kepada masalah itu, yang telah mula difahami melalui pemahaman kimia sains hayat yang baru.

Klasifikasi fakta spesies manusia sekarang, dalam bidang teknologi moden diperlukan. Istilah Homo Entropicus adalah istilah yang betul. Sains moden, teknologi, politik dan ekonomi dikawal sepenuhnya oleh undang-undang kedua termodinamik, atau undang-undang entropi sejagat, yang dikenali juga sebagai undang-undang huru-hara sejagat. Pemahaman Einstein tentang undang-undang itu, yang dinamakannya Undang-undang utama semua sains, memang mentakrifkan aspek realiti, tetapi tidak semuanya.

Kimia sains hayat baharu telah ditemui dengan baik dan benar-benar, dan ia menerangkan dengan jelas bahawa tenaga entropik alam semesta sedang diseimbangkan oleh evolusi kesedaran. Inilah realiti yang ditegaskan oleh Pemenang Nobel dalam Perubatan, Szent Gyorgyi. Teknologi nano telah mengesahkan bahawa fungsi evolusi ini bertindak dalam DNA, bertentangan dengan pemahaman kita yang lapuk tentang tenaga pereputan entropi sejagat.

Peralihan teknologi yang aman ke masa depan dikaitkan secara langsung dengan prinsip kejuruteraan holografik optik yang dikaitkan dengan evolusi kesedaran manusia. Ini boleh dibuktikan sebagai proses saintifik yang beretika dengan membandingkan penemuan baharu dalam kimia dengan takrif Platonik asal logik sains hayat Barat, yang juga, sebenarnya, menafikan bahawa entropi mesti mengawal semua teknologi.

Sains hayat Yunani klasik, yang diwakili oleh tradisi Platonik falsafah Yunani, adalah mengenai menggabungkan etika ke dalam model realiti yang dicadangkan oleh ahli falsafah Anagaxoras. Nous beliau adalah mengenai daya graviti yang menarik zarah di angkasa bersama-sama untuk membuat dunia yang berputar dalam lingkaran harmonik untuk mengembangkan kesedaran. Sir Isaac Newton, dalam makalah bidaahnya yang tidak diterbitkan, menggunakan prinsip kejuruteraan pergerakan zarah Nous, untuk menegakkan “falsafah semula jadi yang lebih mendalam untuk mengimbangi penerangan mekanikal alam semesta”, yang hari ini dengan betul mencabar pemahaman tidak seimbang Einstein tentang entropi sejagat.

Amy C. Edmondson ialah Profesor Kepimpinan dan Pengurusan Novartis di Harvard Business School, di mana etika dan amalan perniagaan dikaji. Dalam biografinya tentang Buckminster Fuller, terdapat risalah matematik tentang penemuan etika Plato, yang daripadanya, jelasnya, Fuller memperoleh konsep daya hayat sinergistiknya, yang kini didapati berfungsi bertentangan dengan pemahaman yang tidak seimbang sekarang tentang sains kematian yang mengawal pemikiran dan tindakan Homo Entropicus.

Kami tahu untuk memperlakukan kimia Platonik-Fullerene dengan serius, kerana amaran mendesak Fuller tentang membangunkan teknologi Utopia dan bukannya Oblivion. Tambahan pula, dalam Syarahan Rede 1959 yang terkenal di Universiti Cambridge, Ahli Biologi Molekul, Sir CP Snow, merujuk kepada saintis, yang tidak mahu mengimbangi pemahaman mereka yang tidak mencukupi tentang undang-undang entropik dengan sains kehidupan Yunani yang hilang, sebagai saintis yang membahayakan kelangsungan hidup. daripada tamadun. Penyelesaian kepada masalah ini melibatkan pemahaman saintifik baru tentang logik yang terlibat dalam mengaitkan penaakulan tentang agama dan isu emosi manusia dalam kesedaran emosi Homo Entropicus.

Secara umumnya, ibu bapa yang mengaitkan kebijaksanaan etika dengan pengajaran agama mungkin memutuskan untuk menghantar anak mereka ke prasekolah, sekolah dan kolej yang sesuai yang dikaitkan dengan tuisyen agama. Dalam kehidupan dewasa, pelajar sebegini mungkin memilih universiti dengan tradisi keagamaan, manakala yang lain mungkin memilih universiti yang dirujuk sebagai universiti sekular. Walau bagaimanapun, secara amnya, pelajar yang tamat pengajian mesti akhirnya mematuhi undang-undang sains yang diterima, sama ada dalam fizik, kimia, perubatan, politik atau mana-mana pekerjaan lain yang diterima. Secara tradisinya, Ijazah Kedoktoran menjadi ukuran kecekapan dalam mana-mana bidang tertentu, huruf Ph.D. melambangkan Doktor Falsafah, tetapi tanpa sebarang kaitan fakta dengan sains hayat Klasik yang dianggap mewakili huruf tersebut.

Ahli akademik agama yang berpendidikan mungkin menganggap bahawa mereka boleh menggunakan perdebatan logik dengan rakan protagonis sekular yang berpendidikan mereka. Adalah amat penting bagi kedua-dua pihak untuk menyedari bahawa asas logik mereka tergolong dalam pemahaman tidak seimbang yang sama yang sesuai dengan pemikiran Homo Entropicus. Walau apa pun alasan yang mereka lakukan untuk membincangkan tentang perbezaan mereka, ia merupakan sebahagian daripada emosi dan saintifik yang tidak logik yang tidak berkesudahan. Sesetengah mungkin berpendapat bahawa tidak mungkin untuk mempunyai pemahaman saintifik tentang emosi dan realiti rohani. Ini tidak betul, kerana kimia rohani atau holografik baharu, pastinya merangkumi kedua-duanya.

Perpustakaan Bahagian Astrofizik Tenaga Tinggi NASA telah menerbitkan kertas kerja yang menghujahkan bahawa Nous of Anaxagoras ditegakkan oleh logik sains hayat fraktal, yang merupakan konsep yang mustahil dalam pandangan dunia Homo Entropicus. Molekul Emosi Dr Candace Pert, yang ditemui pada tahun 1972 nampaknya berfungsi dalam persekitaran holografik universal yang menggunakan prinsip kejuruteraan rohani Plato untuk mengembangkan kesedaran. Pada tahun 1990, institut penyelidikan teknologi terbesar di dunia IEEE, SPIE Milestone Series, mencetak semula bukti matematik bahawa cangkerang boleh menyampaikan maklumat reka bentuk evolusi melalui 20 juta tahun ruang-masa. Undang-undang fizik yang terlibat diperoleh daripada apa yang boleh dianggap sebagai daya putaran jam lingkaran sains hayat fraktal yang mencerminkan aspek daya tork Nous.

Bahasa elektromagnet tulang sphenoid yang berkembang telah ditemui sama dengan bahasa Greek Music of the Spheres yang hilang, digunakan untuk evolusi kulit laut. Jelas sekali, jika kita ingin tahu adakah evolusi membawa kita, maka kita mesti bertanya kepada sphenoid. Setelah mempelajari bahasa elektromagnetnya, ia kemudiannya boleh dilaksanakan untuk menjana simulasi kelangsungan hidup futuristik melalui ruang-masa, untuk menyimpulkan teknologi yang diperlukan untuk dibangunkan oleh anak-anak anak kita, dan ini akan membolehkan peralihan aman kita ke masa hadapan.

Jika Homo Entropicus membuat lompatan biologi kuantum yang relevan sekarang, maka bencana entropik akan dielakkan, oleh itu Fuller menggunakan istilah Utopia. Adalah mungkin untuk membandingkan kimia Platonik-Fullerene dengan kimia usang kami sekarang untuk menggambarkan drama pilihan Fuller antara Utopia atau Oblivion. Asas logik yang mendokong kimia entropik diperolehi daripada jadual unsur berkala, sinonim dengan tenaga pemusnah sejagat pereputan atom etropik. Takrifan Platonik tentang kejahatan, ialah ia adalah harta yang merosakkan kepunyaan jirim yang belum terbentuk dalam atom. Kita mungkin membandingkan senario Homo Entropicus keluar dengan sama ada dentuman atau rengekan. Apabila harganya lebih tinggi daripada satu tong minyak untuk mendapatkan satu tong minyak, tamadun, seperti yang kita tahu ia tidak akan wujud lagi.

Adalah menggalakkan untuk mengetahui bahawa pada 24 September 2010, Profesor Paolo Manzelli dan Massimo Pregnolato telah dianugerahkan Pingat Georgio Napolitano oleh Dr Giovanna Ferri bagi pihak Presiden Republik Itali untuk penyelidikan kimia yang dijalankan oleh Projek Renaissance Baru Florentine mereka. Kerja mereka boleh dianggap sebagai yang paling canggih dalam sains survival manusia berdasarkan pengimbangan sains hayat baharu dengan pandangan dunia entropik sekarang.

Profesor Robert Pope ©

Sumber Diterjemahkan oleh Google Translate: Teknologi Renaissance Baharu dan Nasib Homo Entropicus
oleh Robert Pope

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker