Berita Teknologi

Teknologi pelesapan haba Xiaomi menggabungkan penyejukan cecair, injap Tesla

Xiaomi 11T Pro bersudut pada batu

Eric Zeman / Android Authority

TL;DR

  • Xiaomi telah memperkenalkan teknologi pelesapan haba baharu untuk telefon pintar yang dipanggil teknologi Loop LiquidCool.
  • Menggunakan injap Tesla dan teknik peredaran sehala, teknologi Xiaomi berjanji untuk “menggandakan keupayaan” ruang wap standard.
  • Xiaomi menyasarkan untuk membawa teknologi baharu itu kepada telefon pintarnya pada H2 2022.

Menghilangkan haba yang dijana daripada kerja dalaman telefon pintar kami menjadi semakin penting, terima kasih kepada permainan dan aplikasi intensif pemproses hari ini. Malah telefon pintar yang paling cekap di luar sana boleh menjadi hangat atau panas apabila disentuh dalam keadaan yang melampau. Xiaomi berpendapat ia mempunyai jawapannya, dan ia menggunakan penyejukan cecair dan injap Tesla untuk mewujudkannya.

Kaedah baru Xiaomi untuk pelesapan haba dipanggil Teknologi Loop LiquidCool, yang didakwa mempunyai “keupayaan penyejukan dua kali ganda” berbanding dengan penyelesaian ruang wap konvensional dan merupakan “penyelesaian penyejukan telefon pintar yang paling cekap.” Itu adalah dakwaan besar, sememangnya.

Gambar rajah teknologi Xiaomi Loop LiquidCool

Teknologi Loop LiquidCool menarik ejen penyejuk cecair ke sumber haba kemudian menolak haba ke kawasan yang lebih sejuk pada telefon pintar. Haba tidak dapat bergerak ke belakang berkat penggunaan struktur injap Tesla oleh Xiaomi dalam ruang isi semula. Injap Tesla membenarkan cecair penyejuk melalui penyejat sambil menyekat gas daripada bergerak ke arah lain.

Ini adalah perangkap biasa sistem penyejukan cecair VC standard. Sistem VC lain tidak menggunakan saluran berasingan untuk menyejukkan cecair dan gas panas, jadi mereka cenderung mencampur dan memperlahankan proses penyejukan.

Aspek penyejukan cecair teknologi ini adalah sama seperti sistem penyejukan cecair VC lain dalam telefon pintar. Ejen penyejuk menyejat menjadi gas apabila telefon pintar menjadi panas, dan gas meresap dalam pemeluwap untuk bertukar menjadi cecair semula. Seni bina Xiaomi dan reka bentuk paip gas khas adalah yang menjadikan teknologi ini bersinar. Syarikat itu berkata reka bentuk paip gasnya mengurangkan rintangan laluan udara sebanyak 30%.

Anda boleh melihat teknologi Loop LiquidCool Xiaomi beraksi dalam video yang dilampirkan di atas. Menggunakan adat Xiaomi Mi Mix 4, pemproses peranti Loop LiquidCool adalah 8.6 โ„ƒ lebih rendah daripada Mi Mix 4 standard dan kekal di bawah suhu maksimum 47.7 โ„ƒ.

Kami tidak jauh daripada melihat teknologi ini dalam telefon pintar kami. Xiaomi berharap ia muncul dalam perantinya pada H2 2022.

Sumber Diterjemahkan oleh Google Translate: Teknologi pelesapan haba Xiaomi menggabungkan penyejukan cecair, injap Tesla
oleh [author_name]

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker