Lain-Lain

Teknologi Komputer Mudah Alih

Teknologi Mudah Alih

Teknologi mudah alih ialah teknologi yang digunakan dalam komunikasi selular. Teknologi akses berbilang pembahagian kod mudah alih (CDMA) telah berkembang dengan pantas dalam beberapa tahun kebelakangan ini. Sejak awal milenium ini, peranti mudah alih standard telah berkembang daripada hanya alat kelui dua hala yang ringkas kepada telefon mudah alih, peranti navigasi GPS, pelayar web tetap dan pelanggan pemesejan segera, dan konsol permainan pegang tangan. Ramai pakar berpendapat bahawa masa depan teknologi komputer adalah dalam pengkomputeran mudah alih dengan rangkaian tanpa wayar. Pengkomputeran mudah alih melalui komputer tablet semakin popular. Tablet kini tersedia pada rangkaian 3G dan juga 4G.

Rangkaian 4G

Salah satu ciri paling ketara rangkaian mudah alih 4G ialah penguasaan penghantaran paket berkelajuan tinggi atau trafik pecah dalam saluran. Kod yang sama digunakan untuk rangkaian 2G/3G digunakan pada rangkaian mudah alih atau wayarles 4G. Kajian terbaru menunjukkan bahawa seni bina rangkaian berbilang lapisan tradisional berdasarkan model Open System Interconnection (OSI) mungkin tidak sesuai untuk rangkaian mudah alih 4G, yang mana transaksi paket pendek akan menjadi bahagian penting trafik dalam saluran. Memandangkan paket daripada telefon bimbit yang berbeza membawa fisiognomi saluran yang berbeza sama sekali, penerima harus melaksanakan semua algoritma yang diperlukan, seperti anggaran saluran, interaksi dengan semua lapisan atas dan sebagainya, dalam tempoh masa yang terhad.

Rangkaian 5G

Lima tahun dari sekarang (iaitu pada 2020), manusia akan dikelilingi dengan rangkaian wayarles yang lebih pantas dan berkuasa. Pada masa ini, rangkaian yang memacu telefon pintar kami dan peranti bersambung berasaskan Internet adalah berdasarkan teknologi 3G dan 4G. Walau bagaimanapun, teknologi generasi kelima berprestasi lebih tinggi, yang dirujuk sebagai 5G, akan datang, dan ia menjanjikan untuk membawa kita ke tahap yang lebih tinggi.

5G dianggap penting dalam hal “Internet Perkara” (IoT), nama yang diberikan kepada idea untuk merangkumi hampir semua perkara dan segala-galanya ke dalam Internet. Berbilion penderia akan dibina ke dalam kereta, peralatan, pemantau kesihatan, sistem keselamatan, kunci pintu dan boleh pakai. Gartner, firma Penganalisis meramalkan bahawa jumlah peranti rangkaian akan meningkat daripada kira-kira 5 bilion pada 2015 kepada 25 bilion menjelang 2020.

Menurut Femi Adeyemi, ketua arkitek mudah alih di Fujitsu. Kami akan mempunyai tag yang akan memberitahu kami di mana anak-anak kami berada dan apabila mereka pulang ke rumah dan kereta akan diuruskan secara autonomi di sepanjang lebuh raya.

Selain itu, rangkaian 5G akan menjadi kira-kira 20 kali lebih pantas daripada rangkaian 4G. Kepantasan itu membuka keupayaan baharu yang menarik. Kereta pandu sendiri boleh membuat keputusan kritikal masa. Sembang video akan mencipta ilusi perasaan seperti berada di dalam bilik yang sama. Dan bandar akan dapat memantau kesesakan lalu lintas, permintaan tempat letak kereta dan tahap pencemaran — dan sebagai tindak balas suapan data tersebut kepada kenderaan pintar anda dalam masa nyata atau mana-mana peranti pintar yang digunakan untuk tujuan pemantauan.

Dari segi kelajuan data, menurut Kesatuan Telekomunikasi Antarabangsa (ITU), mereka memutuskan bahawa rangkaian yang mematuhi 5G perlu menawarkan kelajuan data sehingga 20Gbps (Gigabit sesaat) yang mana 20 kali lebih pantas daripada spesifikasi 1 Gbps untuk 4G rangkaian. Dengan rangkaian 5G, ia akan membuka akses kepada resolusi kandungan video 4K yang lebih tinggi serta teknologi holografik melalui rangkaian mudah alih. Sukan Olimpik Musim Sejuk PyeongChang 2018 akan memberikan demonstrasi teknologi 5G dalam tindakan.

Sistem operasi

Pelbagai jenis sistem pengendalian (OS) mudah alih tersedia untuk telefon pintar termasuk Android, IOS, Blackberry OS, WebOS, Symbian, Bada dan Windows mudah alih. Antara yang paling popular ialah Android dan Apple iPhone. Sistem pengendalian mudah alih (OS) Android dibangunkan oleh Google dan merupakan OS mudah alih sumber terbuka sepenuhnya yang pertama, bermakna ia percuma untuk mana-mana rangkaian mudah alih telefon bimbit.

Sejak 2008, sistem pengendalian boleh disesuaikan membenarkan pengguna memuat turun aplikasi atau apl seperti permainan, GPS, Utiliti serta alatan lain. Mana-mana pengguna boleh membuat dan menerbitkan apl mereka sendiri cth ke gedung Apl Apple. Palm Pre yang menggunakan WebOS yang mempunyai fungsi melalui internet dan boleh menyokong bahasa pengaturcaraan bertumpu Internet seperti Cascading Style Sheets (CSS), HTML serta JavaScript. Blackberry Research in Motion (RIM) ialah telefon pintar yang mempunyai pemain multimedia dan pemasangan perisian pihak ketiga.

Masa Depan Telefon Pintar

Telefon pintar generasi akan datang akan menyedari konteks, yang akan mengambil kesempatan daripada ketersediaan yang semakin meningkat bagi penderia fizikal terbenam serta keupayaan pertukaran data. Salah satu ciri utama yang digunakan untuk ini ialah telefon pintar akan mula menjejaki data peribadi, tetapi menyesuaikan diri untuk menjangka maklumat yang diperlukan berdasarkan niat individu. Akan ada aplikasi serba baharu dikeluarkan dengan telefon baharu, dan salah satunya ialah peranti X-Ray yang mendedahkan maklumat tentang mana-mana lokasi di mana telefon itu dihalakan. Satu perkara yang syarikat lakukan ialah pembangunan perisian yang akan memanfaatkan data pengesan lokasi yang lebih tepat. Bagaimana ia telah diterangkan ialah mereka mahu menjadikan telefon sebagai tetikus maya yang mampu mengklik dunia nyata. Contohnya, jika anda menghalakan kamera telefon semasa suapan langsung dibuka, ia akan menunjukkan teks dengan bangunan dan menyimpan lokasi bangunan untuk kegunaan masa hadapan.

Seiring dengan masa depan telefon pintar akan datang masa depan peranti lain yang akan dikenali sebagai “Ominitouch.” Peranti ini akan membolehkan aplikasi dilihat dan digunakan pada lengan, tangan, meja, dinding atau mana-mana permukaan harian yang lain. Peranti ini akan menggunakan antara muka penderia sentuh yang membolehkan pengguna mengakses pengguna untuk mengakses semua fungsi melalui penggunaan sentuhan jari. Ia dibangunkan di Universiti Carnegie Mellon. Peranti ini menggunakan projektor dan kamera yang dipakai pada bahu orang itu, tanpa kawalan selain daripada jari orang itu.

Kesimpulan

Sepanjang dekad yang lalu, telefon pintar telah melanda dunia dan baru-baru ini, tablet juga telah memasuki arena itu juga. Peranti mudah alih ini kini mempunyai impak yang ketara dalam kehidupan seharian kita dan sebenarnya mentakrifkan semula cara kita mengakses maklumat serta berkomunikasi dengan orang lain. Ini disebabkan bukan sahaja perkakasan tetapi juga perisian khusus yang peranti ini dijalankan, dan yang paling menonjol, sistem pengendaliannya. Sama seperti PC boleh menjalankan sistem pengendalian yang berbeza (seperti Windows, Linux, BSD dll.) atau versi berbeza sistem pengendalian yang serupa (seperti Windows XP, Windows Vista, Windows 7/8 dan kini Windows 10), kebanyakan telefon pintar dan tablet boleh kini turut menjalankan versi sistem pengendalian yang berbeza untuknya, dan dalam kes khas, mereka mungkin juga boleh menjalankan sistem pengendalian yang bukan untuknya. Masa depan untuk teknologi mudah alih pasti kelihatan cerah.

Sumber Diterjemahkan oleh Google Translate: Teknologi Komputer Mudah Alih
oleh Eric Mwebe

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker