Lain-Lain

Teknologi Hijau

Teknologi Hijau (greentech) juga dikenali sebagai teknologi alam sekitar (envirotech) dan teknologi bersih (cleantech) ialah integrasi teknologi moden dan sains alam sekitar untuk memelihara alam sekitar global dan sumber semula jadinya dengan lebih baik dan untuk mengurangkan kesan negatif aktiviti manusia di planet ini. . Greentech tertumpu kepada pembangunan mampan. Ia adalah bidang inovasi baharu yang bertujuan untuk membuat perubahan dalam kehidupan seharian. Ia boleh dianggap masih dalam peringkat perkembangannya dan masih merangkak masuk ke pasaran yang didominasi oleh produk dan perkhidmatan yang tidak mengambil kira persekitaran apabila cuba menyediakan kehendak dan keperluan pengguna. Kesedaran yang semakin meningkat tentang keadaan yang teruk di planet ini bagaimanapun telah menyebabkan delegasi sumber yang besar untuk penyelidikan dan pembangunan teknologi yang lebih bersih yang menimbulkan harapan untuk kemajuan besar dalam bidang tersebut.

Matlamat Teknologi Hijau

Teknologi Hijau dianggap sebagai masa depan masyarakat kerana kita tidak boleh terus menggunakan teknologi berbahaya yang menyebabkan kesan negatif terhadap alam sekitar dan setiap bentuk kehidupan yang bergantung kepada planet ini untuk mencari rezeki. Kita manusia yang sepatutnya menjadi penjaga planet ini sedang membawanya ke jalan menuju kehancuran dan kematian. Greentech bertujuan untuk mencari dan membangunkan cara menyediakan keperluan manusia tanpa menyebabkan kerosakan kepada alam sekitar atau mengurangkan sumber semula jadi planet terlalu cepat. Oleh itu ia menyediakan alternatif kepada teknologi konvensional yang boleh memberikan tahap kepuasan yang hampir sama tetapi dengan pengurangan ketara dalam kesan negatif kepada alam sekitar.

Mempromosikan kitar semula juga merupakan satu lagi matlamat Teknologi Hijau melalui penyediaan alternatif produk yang boleh diguna semula dan boleh dikitar semula seterusnya mengurangkan dengan ketara jumlah sisa dan pencemaran yang dihasilkan semasa pengeluaran dan penggunaan kehendak dan keperluan manusia.

Jenis Teknologi Hijau

1. Tenaga

Ini adalah isu paling mendesak yang perlu campur tangan oleh greentech. Bentuk penjanaan tenaga konvensional seperti bahan api fosil seperti arang batu dan minyak menghasilkan sejumlah besar bahan pencemar apabila ia diekstrak dan dibakar. Hampir semua pencemaran udara dunia adalah berkaitan tenaga. Pencemaran udara membawa kepada pemanasan global dan perubahan iklim. Bahan api fosil juga terhad dan mungkin hanya menunggu masa sebelum ia habis. Oleh itu, mencari dan membangunkan sumber tenaga boleh diperbaharui yang tidak akan kehabisan adalah salah satu keutamaan teknologi hijau.

2. Bangunan

Mereka bentuk dan membina bangunan dan infrastruktur dengan cara yang membantu memulihara sumber asli juga diklasifikasikan sebagai Teknologi Hijau. Contoh bangunan hijau ialah bangunan yang dibina sedemikian rupa sehingga ia dapat mengekalkan dirinya sejuk pada waktu siang dan hangat pada waktu malam dengan itu mengurangkan atau bahkan menghapuskan keperluan untuk sistem pemanasan dan penyejukan dengan berkesan.

3. Pembelian Pilihan

Teknologi hijau menyokong penggunaan pelbagai teknik yang membolehkan pengguna membiayai produk dan pengeluar mencari kaedah pengeluaran yang mempunyai kesan negatif paling sedikit kepada alam sekitar. Tingkah laku umum pembelian yang diutamakan alam sekitar akan mendorong pengeluar dan penjual beralih ke bahagian hijau pasaran.

4. Kimia

Greentech juga mencari produk kimia yang boleh mengurangkan atau menghapuskan kemudaratan yang sedia ada kepada alam sekitar seperti tumpahan minyak.

5. Nanoteknologi

Greentech bertujuan untuk membangunkan inovasi yang boleh menyepadukan prinsip hijau kepada nanoteknologi.

Sumber Diterjemahkan oleh Google Translate: Teknologi Hijau
oleh D. A. Ocampo

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker