Lain-Lain

Teknologi dan Alat untuk Meningkatkan Urusan Hartanah Anda

Dunia hartanah telah menyaksikan kemerosotan dalam urus niaga sama ada memajak, membeli atau menjual, terutamanya sejak kebelakangan ini. Dalam masa ekonomi yang sukar hari ini, membuat pelanggan baharu adalah mencabar dan begitu juga mengekalkan pelanggan sedia ada. Ejen hartanah perlu berada pada tahap terbaik pemasaran mereka pada setiap masa dan untuk itu mereka perlu mesra teknologi.

Anda mungkin yang terbaik dalam apa yang anda lakukan, tetapi sehingga anda menyampaikannya dengan cara yang betul dengan alat yang betul, usaha anda mungkin akan sia-sia. Teknologi dan komunikasi perlu seiring dan kegagalan dalam isu ini boleh menyebabkan anda ketinggalan berbanding pesaing anda. Lebih penting lagi, perlu ada keseimbangan antara keduanya dan untuk membawa keseimbangan itu dalam profesion anda, anda perlu mengusahakan kedua-dua aspek secara serentak. Segala-galanya daripada komunikasi pelanggan, berhubung dengan pangkalan data pelanggan baharu, promosi jualan, perkhidmatan selepas jualan dan lain-lain interaksi sedemikian perlu dilakukan dengan berkesan dengan bantuan teknologi.

Berada dalam perniagaan hartanah, anda mungkin perasan bahawa pembentangan atau bidaan ejen hartanah yang kurang dalam aspek teknologi mempengaruhi keseluruhan perjanjian. Oleh itu, daripada mengelak teknologi, mengapa tidak menyesuaikannya untuk menjadi lebih baik kerana ia akan membantu anda dengan cara yang anda tidak sangka. Apa yang anda perlu lakukan ialah menggabungkan beberapa alat teknologi dalam urusan harian anda menjadikannya lebih pantas untuk anda dan berkesan untuk pelanggan.

Berikut ialah beberapa petua untuk anda bermula.

  • Telefon pintar

Jika anda masih menggunakan telefon mudah alih lama anda sudah tiba masanya anda beralih kepada telefon pintar dengan pelan data yang membolehkan anda menggabungkan alat pangkalan data. Ia akan terbukti sangat membantu apabila anda perlu menghubungi bakal pelanggan anda tidak kira sama ada anda berada di pejabat atau keluar semasa dalam perjalanan. Anda boleh melakukan semuanya dari telefon pintar anda sama ada menghantar atau menerima e-mel, menyemak imbas tapak web hartanah, memuat turun aplikasi berita berkaitan hartanah, berkomunikasi serta-merta tidak kira di mana anda berada.

  • pemasaran SMS

Pemasaran SMS ialah cara yang sangat berkesan untuk terus berhubung dengan pelanggan tetap anda dan juga berkenalan dengan pelanggan baharu. Jadikan ia sebagai sebahagian daripada strategi komunikasi pelanggan anda di mana anda boleh menghantar pemberitahuan, memaklumkan mereka tentang hartanah baharu di pasaran, menghantar peringatan untuk ansuran, menjemput mereka untuk acara berkaitan hartanah, menghantar pautan, butiran dan maklumat berkaitan pasaran yang lain kepada mereka.

  • Komunikasi e-mel

E-mel telah menjadi ciri penting apabila ia berkaitan dengan komunikasi pelanggan. Ia adalah cara yang cepat dan mudah untuk menghubungi ejen hartanah, pembina, pelanggan terutamanya apabila ia berkaitan dengan pelanggan hartanah komersial. Pastikan anda menggunakan perisian data terbaik untuk komputer dan telefon pintar anda supaya anda boleh menghantar dan menerima e-mel walaupun semasa dalam perjalanan.

  • Perisian

Banyak pakej perisian direka khas untuk industri hartanah dan boleh didapati pada harga yang berpatutan untuk membantu profesional hartanah. Anda boleh menyepadukannya dalam sistem anda untuk kemasukan pangkalan data, memudahkan pengurusan broker, kakitangan, petunjuk, sebut harga, akaun pelanggan, pengauditan dan proses lain. Perisian ini direka bentuk untuk memenuhi permintaan industri hartanah yang semakin meningkat dan boleh digunakan oleh semua, pemaju, pembina, kontraktor, pemaju infrastruktur.

  • laman web

Laman web peribadi anda boleh meningkatkan pelanggan anda dan reputasi kerja anda kerana mudah untuk pelanggan mengetahui semua tentang kerja anda yang meningkatkan faktor kepercayaan dan kebergantungan. Mereka akan mempunyai pintu masuk di mana mereka boleh mengakses penyenaraian hartanah anda dan maklumat pemeriksaan yang berkaitan dengan semua hartanah yang anda tawarkan.

  • Perisian persembahan

Semasa mempersembahkan harta kepada ramai pelanggan atau pasukan, anda boleh menggunakan perisian pembentangan dengan bantuan yang mana anda boleh menambah gambar tapak, imej 3D, mengurus kandungan, pada asasnya mencipta pengalaman visual yang hebat untuk pelanggan yang memberikan tawaran hartanah anda rangsangan.

Semua ini dan banyak lagi boleh menjadi sebahagian daripada urusan harian anda semasa membentangkan, berunding, menjual atau menutup tawaran. Seperti bidang lain, hartanah juga menerima teknologi dan sudah tiba masanya anda juga melakukannya.

Sumber Diterjemahkan oleh Google Translate: Teknologi dan Alat untuk Meningkatkan Urusan Hartanah Anda
oleh Pallavi Bharat Jaisinghani

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker