Lain-Lain

Teknologi dalam Bilik Darjah Bahasa Kedua

Tidak perlu dikatakan bahawa teknologi ada di sekeliling kita dan hampir tidak dapat dielakkan untuk berhubung dengannya dalam setiap tindakan dalam kehidupan kita: CD-ROM, E-mel, Internet, ATM, World Wide Web nampaknya begitu. disepadukan ke dalam perbendaharaan kata harian kita yang kebanyakan orang tidak akan bertanya apa yang kita bincangkan.

Mereka pasti tahu apa yang kami maksudkan, walaupun mereka yang tidak berfikiran teknologi.

Kita semua tahu bahawa teknologi sentiasa berkembang dan apabila kita fikir kita telah mengetahui cara ia berfungsi, kita mempunyai pencerobohan perkembangan, alat dan alatan baharu yang membuatkan kita tertanya-tanya sama ada kita masih berada di tahap yang betul. Dan kita tidak. Kami hanya berada di tengah-tengah pencarian ilmu yang tidak pernah berakhir. Bukankah ini yang dimaksudkan dengan pendidikan? Kata-kata yang disebutkan di atas adalah sebahagian daripada kehidupan harian kita sekarang, dan kita mungkin merasakan bahawa ia tidak pernah rumit pada mulanya. Tetapi mereka! Sama seperti pada masa ini kita mungkin mendengar tentang blog, ipod, poscasting, streaming, RSS, dan sebagainya dan sebagainya. Sebaliknya, ini adalah supaya kita akan berasa selesa untuk mendengar tentang mereka dan juga untuk bercakap tentang mereka. Usaha pembelajaran sedang dijalankan…. Untuk kebaikan!

Walau bagaimanapun, tujuan artikel ini bukanlah untuk memberitahu anda bahawa teknologi sentiasa berkembang_ sesuatu yang anda sudah tahu pasti_ tetapi untuk berkongsi dengan anda beberapa sebab mengapa saya secara peribadi suka mengajar menggunakan teknologi di dalam bilik darjah dan mengapa saya berpendapat bahawa setiap guru hendaklah menggunakannya sebaik mungkin apabila boleh.

Saya telah mengajar Bahasa Inggeris sebagai Bahasa Kedua dan Bahasa Sepanyol sebagai Bahasa Kedua selama lebih 14 tahun sekarang dan dalam kerjaya saya, saya sentiasa menyedari betapa terpesonanya pelajar apabila mereka berurusan dengan teknologi.

Anda dapat melihatnya di mata mereka, sinaran emosi yang mereka pancarkan setiap kali mereka bersentuhan dengannya.

Walau bagaimanapun, perkara yang sama tidak berlaku kepada guru. Saya perhatikan bahawa ramai guru berasa takut atau terharu dengan kemajuan teknologi baru, seolah-olah, dalam satu cara, mereka terpaksa meletakkan diri mereka dalam kedudukan yang telah lama dilupakan, iaitu sebagai pelajar. Dan memang benar bahawa dengan teknologi baharu kita semua adalah pelajar. Tetapi juga dalam kehidupan kita adalah pelajar!!! Siapa yang mampu berkata, “Saya tahu segala-galanya”? Saya pasti tidak boleh! Untuk memperincikannya sedikit, siapa yang mampu berkata “Saya tahu semua yang perlu diketahui tentang bidang kepakaran saya?” Saya juga tidak dapat berkata demikian. Saya harus menerima bahawa ada dunia ilmu di luar sana yang meminta atau bahkan mengemis untuk penerokaan dan terpulang kepada kita untuk melibatkan diri dalam pencarian ini untuk mencari lebih banyak lagi setiap hari. Adakah kita akan dapat mengetahui segala-galanya? Saya fikir ia sama seperti bertanya sama ada kita boleh membotolkan semua air di lautan. Kita mungkin tidak dapat berbuat demikian, tetapi alangkah baiknya ketika kita cuba melakukannya!

Agak boleh difahami bahawa kita sebagai guru tidak sentiasa up-to-date dengan trend baru tetapi jika kita hanya cuba untuk berehat dan hilang rasa takut terhadap mereka, kita akan menyedari bahawa mereka bukan musuh kita tetapi sekutu kita. Memang benar jika saya ingin berdiri di hadapan pelajar saya dengan aura kuasa dan ilmu yang maha berkuasa, ini mungkin bukan pendekatan yang terbaik, tetapi saya tertanya-tanya, adakah ia baik untuk mempunyai sikap itu di hadapan pelajar kita? Adakah baik untuk perkembangan dan pertumbuhan peribadi kita mempunyai sikap seperti itu? “Saya tahu segala-galanya dan jika ada sesuatu yang saya tidak tahu, saya akan melakukan seperti burung unta dan meletakkan kepala saya di bawah tanah.” Adakah ini yang kita mahu lakukan? Dengan atau tanpa teknologi, sikap ini lebih kerap daripada tidak akan menjadi punca utama kekecewaan dan penolakan kita sama ada daripada rakan sebaya dan pelajar, sebenarnya dengan semua orang yang kita hubungi.

Malangnya, inilah yang berlaku di kebanyakan bilik darjah pada masa kini. Ramai guru tidak mendekati teknologi, sama ada kerana takut perkara yang tidak diketahui, atau pun kerana terpaksa memberikan beberapa jenis kuasa kepada pelajar,. Lagipun, bukankah guru mengajar dan pelajar belajar? Baiklah, ya…. tetapi jangan kita lupa dan sentiasa ingat bahawa kita semua sedang belajar. Lebih banyak saya mengajar dan melihat bagaimana pelajar saya bertindak balas, lebih banyak saya belajar tentang mereka, tentang diri saya, tentang cara menghubungi mereka, tentang amalan pengajaran saya. Semuanya adalah sebahagian daripada pengalaman mengajar. Tidak ada lagi perbezaan yang jelas.

Tidak dinafikan, golongan muda berasa lebih tertarik kepada teknologi baharu berbanding orang dewasa. Mereka menghabiskan banyak masa berurusan dengannya sehingga mereka menjadi pakar otodidak. Sebenarnya, mereka tahu banyak! Mungkin LEBIH lebih daripada kita! Jadi apa? Di mana sesetengah guru mungkin kelihatan bermasalah atau ketakutan, saya nampak kemungkinannya!

Fikirkan peluang hebat untuk melibatkan pelajar tersebut dalam berkongsi sebahagian daripada pengetahuan yang mereka perolehi selepas berjam-jam di hadapan komputer, contohnya. Mereka boleh berkongsi banyak perkara dengan seluruh kelas supaya semua orang dan ANDA sendiri boleh belajar daripada pengalaman mereka. Jangan lihat mereka sebagai ancaman tetapi sebagai sekutu dalam pencarian ilmu anda. Anda mungkin tidak tahu apa-apa, sedikit atau mungkin banyak tentang subjek kegemaran mereka! Tidak mengapa. Anda boleh mula menggunakan teknologi baharu dengan segera! Bagaimana? Sangat mudah. Dengan beberapa petua dan arahan, mana-mana guru boleh mula menggunakannya dengan segera! Fikirkan ini:

Sejauh manakah pelajaran anda akan lebih berkesan jika anda boleh membuat tapak web anda sendiri dengan betul-betul bahan yang anda perlukan untuk digunakan dengan pelajar anda? Fikirkan kelebihan hanya ini di dalam bilik darjah, jika anda tidak pernah melakukan perkara seperti ini.

“Ya, betul.,” ramai yang akan berkata. “Saya baru belajar menyemak e-mel saya dan sekarang anda mengharapkan saya mencipta tapak web! Bunyinya bagus tetapi terlalu optimistik dan tidak realistik!”

Jawapan saya ialah: “Adakah anda tahu cara menggunakan pemproses perkataan?”

Jika jawapan anda ialah “YA”, maka saya akan memberitahu anda bahawa jika anda tahu cara menggunakan pemproses perkataan, mempelajari cara membuat tapak web akan mengambil masa 10 minit lagi.

Jika balasan anda ialah “TIDAK”, maka anda mungkin mengambil masa antara 15 dan 20 minit untuk membuat tapak web pertama anda.

Ya, anda mendengar saya betul! Sepuluh hingga dua puluh minit lagi dan anda akan mempunyai tapak web anda sendiri dan berjalan! Bagaimana dengan perisian? Adakah anda memerlukan perisian khas?

Nah, jika anda mempunyai pemproses perkataan seperti WORD, anda TIDAK memerlukan perisian khas lain. Itu akan berjaya!

Bukan matlamat kami dalam artikel ini untuk menerangkan cara membuat laman web tetapi saya berjanji saya akan dalam ansuran lain artikel mini ini. Apa yang ingin saya ketengahkan di sini ialah teknologi tidak perlu sukar untuk kita laksanakan. Sebenarnya sebaliknya adalah benar. Kita harus kehilangan rasa takut terhadapnya dan kita boleh mencapai tugas yang tidak terfikir untuk kita hanya setahun yang lalu! Hilang ketakutan terhadap teknologi adalah segala-galanya! Sebaik sahaja anda membuat keputusan untuk melaksanakan teknologi baharu dalam bilik darjah anda, anda sedang dalam perjalanan ke arah itu. Ia adalah keputusan anda yang paling penting. Tetapkan fikiran anda dan selebihnya akan berlayar.

Mengapa pelajar sangat menyukai “teknologi”? Ringkasnya, teknologi mempunyai komponen ajaib. Ia adalah keseronokan meneroka sesuatu yang baharu, laluan yang belum dilalui yang meminta untuk diterokai. Saya memanggilnya “sindrom Matrix.” Jika anda telah menonton filem yang dipanggil “The Matrix,” anda mungkin tahu apa yang saya maksudkan, perkara kecil yang mendorong anda untuk mengetahui lebih lanjut, yang tidak melepaskan anda sehingga anda menjawab semua soalan, dan anda mendapat petunjuk pada satu masa. Sebaik sahaja anda membongkar satu, satu lagi yang berkait rapat muncul, dan menetapkan fikiran anda untuk cuba memikirkan apa yang mungkin berlaku seterusnya. Anda tidak boleh mengabaikannya dan sebenarnya mendambakan lebih banyak lagi, seperti ketagihan yang meminta untuk diberi makan. Perkara yang baik adalah, ini adalah ketagihan untuk pengetahuan.

Jika anda tidak begitu mementingkan teknologi, fikirkan tentang berapa banyak pelajar anda mungkin hilang, bukan kerana pelajaran anda tidak cukup baik. Mereka mungkin pelajaran yang sangat baik. Tetapi bayangkan betapa anda boleh memperkasakan pelajaran anda dengan menerima teknologi baharu dan memanfaatkan pelajar yang mempunyai kepakaran dalam bidang tersebut. Anda bukan sahaja akan membawa pelajaran anda ke peringkat seterusnya, tetapi anda juga akan mengambil alih sihir yang hebat ke dalam bilik darjah anda. Dan apabila anda melihat cahaya mata pelajar anda, anda akan tahu pasti anda telah membuat keputusan yang betul.

Sumber Diterjemahkan oleh Google Translate: Teknologi dalam Bilik Darjah Bahasa Kedua
oleh Julio Foppoli

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker