Lain-Lain

Strategi Pencarian Kerja Terdorong Teknologi Telah Meninggalkan Ramai Pekerja Lama

Terdapat perubahan besar dalam tempoh sedekad yang lalu dalam cara orang ramai mencari peluang pekerjaan. Resume dan surat lamaran salinan cetak, iklan akhbar dan temu duga bersemuka secara beransur-ansur memberi laluan kepada profil LinkedIn dan Facebook serta tapak web peribadi, bahan kerjaya yang dihantar secara elektronik, papan kerja dan carian web serta temu duga Skype.

Walaupun kemajuan teknologi pastinya telah meluaskan skop peluang untuk dimanfaatkan oleh orang ramai dalam mencari pekerjaan yang hebat, faedahnya tidak sama di kalangan semua pencari kerja. Penyelidikan yang dijalankan dalam beberapa tahun kebelakangan ini telah menunjukkan bahawa, secara amnya, pekerja yang lebih tua tidak mengikuti perkembangan rakan sejawat mereka yang lebih muda dalam penggunaan teknologi untuk mereka bentuk dan melaksanakan strategi pencarian pekerjaan.

Ini membimbangkan kerana terdapat banyak bukti bahawa pekerja yang lebih tua menghadapi cabaran yang lebih besar dalam mencari pekerjaan yang berbaloi. Data daripada Tinjauan Pekerja Terlantar Biro Statistik Buruh (BLS) 2014 menunjukkan bahawa orang yang berumur 50 tahun ke atas mengambil masa 5.8 minggu lebih lama untuk mencari pekerjaan berbanding mereka yang berumur 30-49 tahun dan 10 minggu lebih lama daripada mereka yang berumur 20-29 tahun.

Data daripada Tinjauan Populasi Semasa BLS 2015 mendapati keputusan yang sama; 44.6% pekerja yang bekerja berumur 55 tahun ke atas tidak mempunyai pekerjaan selepas 27 minggu berbanding 22.2% untuk orang di bawah umur 25 tahun dan 36% untuk orang berumur 25-54 tahun.

Bolehkah Pekerja Tua Belajar Menggunakan Alat Carian Kerja yang didorong oleh Teknologi?

Pekerja yang lebih tua selalunya stereotaip dalam cara yang menjejaskan keupayaan mereka untuk mencari pekerjaan yang berbaloi. Stereotaip ini termasuk:

  • Kekurangan motivasi,

  • Kurang bersedia untuk mengambil bahagian dalam latihan dan penggunaan teknologi,

  • Lebih tahan terhadap perubahan,

  • Kurang mempercayai pihak atasan dan rakan sekerja,

  • Kurang sihat, dan

  • Lebih terdedah kepada ketidakseimbangan kerja-keluarga.

Kebanyakan stereotaip ini tidak semestinya muncul apabila pemeriksaan lebih dekat terhadap corak tingkah laku pekerja yang lebih tua berhubung dengan pekerjaan. Berkenaan dengan teknologi, terdapat bukti bahawa pekerja yang lebih tua bersedia untuk mencari dan menggunakan alat teknologi, tetapi banyak yang menghadapi batasan dan isu yang perlu ditangani. Sebahagian daripada ini termasuk:

  • Penglihatan dan pendengaran yang lemah yang menghalang usaha latihan,

  • Masalah ingatan, ingatan dan kemahiran motor,

  • Kurangnya perspektif tentang penggunaan teknologi, berbanding pekerja muda yang membesar dengan teknologi dalam kehidupan mereka, dan

  • Kurang menerima “belajar demi pembelajaran” dan memerlukan hubungan langsung antara latihan/penggunaan teknologi dan kejayaan pencarian kerja/pekerjaan.

Jelas sekali bahawa teknologi merupakan komponen penting kepada mana-mana kempen pencarian kerja yang berjaya dan dengan mengandaikan bahawa pekerja yang lebih tua tidak boleh atau tidak akan mengambil kesempatan daripada alatan teknologi akan merugikan kumpulan orang ini. Program latihan yang mengambil kira had pembelajaran pekerja yang lebih tua menjadi lebih biasa dan harus diperluaskan. Di samping itu, latihan perlu memberi tumpuan kepada kemahiran yang dikenal pasti dengan jelas dengan kebolehpasaran yang lebih baik.

Sumber Diterjemahkan oleh Google Translate: Strategi Pencarian Kerja Terdorong Teknologi Telah Meninggalkan Ramai Pekerja Lama
oleh Steven Watson, Ph.D.

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker