Berita Teknologi

Peranti Android 12 tidak boleh menggunakan kawalan kelantangan Chromecast kerana ‘isu undang-undang’

Butang kuasa dan kelantangan Google Pixel 6 dalam Sorta Seafoam

Jimmy Westenberg / Android Authority

TL;DR

  • Peranti Android 12 tidak dapat mengawal kelantangan sesi Chromecast menggunakan kekunci kelantangannya.
  • Setelah dipercayai sebagai pepijat, isu kawalan kelantangan Chromecast adalah perubahan yang disengajakan di pihak Google.
  • Seorang Googler mendakwa ciri itu dilumpuhkan kerana ‘isu undang-undang.’

Selama bertahun-tahun, peranti Android telah dapat mengawal kelantangan sesi Chromecast berdekatan dengan hanya menggunakan kekunci kelantangan. Contohnya, jika anda menghantar YouTube daripada telefon anda ke telefon anda Hab Nest atau televisyen, anda boleh mengawal kelantangan Nest Hub atau TV dengan menggunakan kekunci kelantangan telefon anda. Ia merupakan ciri berguna yang digemari ramai pengguna Android.

Walau bagaimanapun, ciri tersebut telah dialih keluar daripada Android selepas Android 12 beta ketiga. Ia pada satu ketika dipercayai pepijat yang akan diperbaiki oleh Google dalam kemas kini beta yang akan datang. Seorang Googler kemudian melompat ke dalam urutan IssueTracker dan bukan sahaja disahkan ciri itu tidak lagi ada, tetapi ia adalah tingkah laku yang dimaksudkan dan akan dibacakan ke perisian dalam Android 12 beta 5. Dalam erti kata lain, Google mengalih keluarnya dengan sengaja. Tapi kenapa?

Malangnya, Android 12 beta 5 datang dan pergi tanpa kawalan kelantangan Chromecast. Kami juga telah menerima kemas kini pembetulan pepijat utama kepada pelepasan stabil Android 12, dan kami masih kehilangan ciri tersebut. Pilihan untuk mengawal kelantangan Cast masih ada dalam tetapan audio Android 12, tetapi ia dikelabukan dan tidak boleh ditukar (lihat tangkapan skrin di bahagian bawah artikel ini).

Nampaknya, menurut seorang Googler pada utas IssueTracker (h/t 9to5Google dan Mishaal Rahman), “isu undang-undang” menghalang Google daripada menambahkan kembali ciri tersebut ke dalam Android.

ulasan isu undang-undang pepijat volum chromecast android 12 google

Kami masih belum mempunyai kata-kata tentang apa isu undang-undang itu. Walau bagaimanapun, kami tahu Google telah menyertainya pertempuran undang-undang yang berterusan dengan Sonos sejak awal 2020. Sonos mendakwa Google telah mencuri banyak paten pembesar suara wayarlesnya. Kami telah menghubungi Google untuk mendapatkan ulasan dan akan mengemas kini cerita ini jika kami mendapat maklum balas.

Android 12L dijangka tiba untuk peranti Pixel pada Musim Bunga 2022, jadi sesetengah pengguna tidak perlu menunggu lama. Walau bagaimanapun, Google baru-baru ini menggugurkan sokongan untuk Pixel 3 dengan tampung keselamatan November 2021, jadi tidak jelas sama ada peranti Pixel 3 akan menerima kemas kini untuk menyelesaikan masalah itu atau tidak.

android 12 kawalan volum pepijat chromecast google penyelesaian penyelesaian

Jimmy Westenberg / Android Authority

Ia tidak semuanya buruk untuk pengguna Android, walaupun. Anda masih boleh mengawal kelantangan peranti Chromecast anda, cuma dengan cara yang kurang mudah. Daripada hanya menggunakan butang kelantangan anda, anda boleh mengetik pemberitahuan Chromecast, kemudian teruskan menukar kelantangan, sama ada dengan menggunakan kekunci kelantangan atau peluncur kelantangan pada skrin.

Sumber Diterjemahkan oleh Google Translate: Peranti Android 12 tidak boleh menggunakan kawalan kelantangan Chromecast kerana ‘isu undang-undang’
oleh [author_name]

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker