Lain-Lain

Peranan Blockchain dalam Teknologi Penjagaan Kesihatan

Teknologi Blockchain telah menarik banyak perhatian kepada perniagaan dan pelaburan, tetapi dalam industri penjagaan kesihatan, ia masih belum mencapai potensi penuhnya. Teknologi Blockchain datang dengan permintaan untuk perubahan revolusioner dan evolusi yang masih belum berkuat kuasa dalam sektor penjagaan kesihatan. Penjagaan berkualiti tinggi adalah objektif kemudahan kesihatan dan ditambah dengan kelebihan tambahan kos berpatutan yang membawa kepada penyampaian perkhidmatan yang tertumpu kepada pesakit.

Teknologi Blockchain merujuk kepada senarai rekod digital yang dipautkan. Setiap rekod disimpan selepas pengesahan oleh setiap peserta rangkaian, berdasarkan peraturan pratetap. Ia menyediakan industri dengan faedah untuk menjadikan proses lebih cekap sambil mengalih keluar pengantara. Ia juga memungkinkan untuk mengumpul, menyimpan dan menganalisis data secara besar-besaran. Dalam industri penjagaan kesihatan, ini bermakna data pesakit bukan sahaja akan tersedia secara kekal, tetapi aksesnya hanya oleh orang yang dipercayai dan diberi kuasa. Walaupun maklumat boleh ditambah pada data, memadam atau menyalin adalah mustahil.

Aplikasi Blockchain juga memberikan faedah lain kepada industri penjagaan kesihatan.

Syarikat biofarmaseutikal boleh menggunakan Blockchain untuk memantau dan menjejaki produk. Bit maklumat lain yang disertakan dengan aliran produk adalah biologi tertentu. Contohnya, penderia yang digunakan dalam penghantaran untuk memantau suhu produk menghantar data ke Blockchain, yang membantu dalam melindungi daripada produk substandard atau tiruan. Pengeluar Biopharma juga telah mendapat manfaat daripada Blockchain dengan menangkap dan merekod interaksi dengan pengawal selia.

Satu lagi faedah teknologi Bockchain kepada industri penjagaan kesihatan adalah mungkin untuk syarikat berkongsi maklumat yang dihasilkan daripada ujian klinikal. Data tentang reaksi buruk dan demografi pesakit boleh dikongsi dengan pengawal selia dan penaja. Sistem ini boleh memudahkan kadar persetujuan dijejaki dan diuruskan merentas berbilang tapak, protokol dan sistem.

Melalui Blockchain, adalah mungkin untuk memastikan bahawa tuntutan insurans adalah tepat, sambil menghalang tuntutan penipuan, yang amat penting dalam Medicaid dan Medicare di mana pembayaran antara pembayar, kerajaan persekutuan, penyedia dan bank berlaku. Teknologi ini membolehkan penciptaan kontrak pintar yang menunjukkan bukti adjudikasi.

Industri ini bergerak dari histeria Blockchain ke arah realiti transformasi dan peluang yang boleh diciptanya. Adalah disyorkan untuk pihak berkepentingan penjagaan kesihatan untuk menerima pakai sepenuhnya Blockchain, kerana ia mungkin tidak memberi manfaat kepada beberapa organisasi yang melabur di dalamnya secara berasingan. Perubahan dan transformasi mungkin mengambil masa yang lebih lama untuk berakar, tetapi ia berbaloi dengan usaha dalam jangka panjang.

Sumber Diterjemahkan oleh Google Translate: Peranan Blockchain dalam Teknologi Penjagaan Kesihatan
oleh Ann G. Davis

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker