Lain-Lain

Pengajaran Dengan Teknologi

Pengajaran dengan teknologi membantu mengembangkan pembelajaran pelajar dengan membantu objektif pengajaran. Walau bagaimanapun, ia boleh mencetuskan pemikiran untuk memilih alat teknologi terbaik sambil tidak melupakan matlamat untuk pembelajaran pelajar. Pakar boleh mencari cara yang kreatif dan membina untuk menyepadukan teknologi ke dalam kelas kami.

Apakah yang kita maksudkan dengan teknologi?

Istilah teknologi merujuk kepada pembangunan teknik dan alat yang kita gunakan untuk menyelesaikan masalah atau mencapai matlamat. Teknologi boleh merangkumi semua jenis alatan daripada pensel berteknologi rendah, kertas, papan tulis kepada penggunaan perisian pembentangan, atau tablet berteknologi tinggi, kerjasama dalam talian dan alatan persidangan dan banyak lagi. teknologi terbaharu membolehkan kami mencuba perkara dalam bilik darjah fizikal dan maya yang tidak mungkin dilakukan sebelum ini.

Bagaimanakah teknologi boleh membantu pelajar?

Teknologi boleh membantu pelajar melalui cara berikut:

1. Alat kerjasama dalam talian: Teknologi telah membantu pelajar & pengajar berkongsi dokumen dalam talian, mengedit dokumen dalam masa nyata dan menayangkannya pada skrin. Ini memberi pelajar platform kolaboratif untuk bertukar fikiran idea dan mendokumentasikan kerja mereka menggunakan teks dan gambar.

2. Perisian pembentangan: Ini membolehkan pengajar membenamkan foto resolusi tinggi, gambar rajah, video dan fail bunyi untuk menambah teks dan kandungan kuliah lisan.

3. Tablet: Di sini, tablet boleh dipautkan ke komputer, projektor dan awan supaya pelajar dan pengajar boleh berkomunikasi melalui teks, lukisan dan gambar rajah.

4. Alat pengurusan kursus: Ini membolehkan pengajar mengatur semua sumber keperluan pelajar untuk kelas. sukatan pelajaran, tugasan, bacaan, kuiz dalam talian.

5. Telefon Pintar: Ini adalah cara cepat dan mudah untuk meninjau pelajar semasa kelas. Ia merupakan pengundian segera yang hebat yang boleh mengakses pemahaman pelajar dengan cepat dan membantu pengajar menyesuaikan rentak dan kandungan

6. Alat tangkapan kuliah: Alat tangkapan kuliah membolehkan pengajar merakam kuliah terus dari komputer mereka tanpa peralatan bilik darjah yang rumit atau tambahan. Rekod kuliah mengikut rentak mereka sendiri.

Kelebihan integrasi teknologi dalam bidang pendidikan?

Strategi pengajaran berasaskan teknologi pendidikan boleh digambarkan sebagai etika yang memudahkan pelajar belajar dan meningkatkan kapasiti, produktiviti dan prestasi mereka. integrasi teknologi memberi inspirasi kepada perubahan positif dalam kaedah pengajaran di peringkat antarabangsa. Senarai manfaat berikut akan membantu dalam menyelesaikan kesimpulan akhir:

1. Teknologi menjadikan pengajaran mudah: teknologi mempunyai kuasa. Ia membantu dalam penggunaan projektor dan pembentangan komputer untuk menyampaikan apa-apa jenis pelajaran atau pengajaran dan meningkatkan tahap kefahaman dalam kelas daripada memberikan penjelasan teori yang tidak dapat difahami oleh pelajar.

2. Ia memudahkan kemajuan pelajar: teknologi telah membuatkan guru bergantung pada platform dan alatan yang membolehkan anda menjejaki pencapaian individu.

3. Teknologi pendidikan adalah baik untuk alam sekitar: jika semua sekolah telah berdedikasi untuk menggunakan buku teks digital, bolehkah anda bayangkan jumlah kertas dan bilangan pokok yang akan disimpan. pelajar boleh diarahkan untuk mengambil ujian dalam talian dan menyerahkan kertas kerja dan kerja rumah mereka melalui e-mel. Mereka juga boleh digalakkan untuk menggunakan pembaca untuk membaca melalui kesusasteraan yang diberikan.

4. Ia telah menjadikan pelajar seronok belajar: pelajar seronok belajar melalui ketagihan mereka terhadap Facebook, Instagram, dig, dan laman web lain dari usia yang sangat awal. internet boleh mengganggu mereka daripada proses pembelajaran. menjadikan pembelajaran menyeronokkan melalui menubuhkan kumpulan Facebook peribadi untuk kelas dan memberi inspirasi kepada perbualan yang membina.

5. Ia menjadikan pembelajaran jarak jauh lebih mudah diakses: tanpa internet, orang ramai tidak akan dapat mengakses sebarang maklumat penting. hari ini pembelajaran jarak jauh adalah salah satu kaedah pembelajaran yang paling trending. Pelajar boleh mengatur masa mereka dengan cara yang sesuai untuk mereka dan mereka boleh dengan mudah memperoleh pengetahuan yang mereka minati.

Sumber Diterjemahkan oleh Google Translate: Pengajaran Dengan Teknologi
oleh Martin Hahn

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker