Lain-Lain

Mengenai Teknologi Kusyen Treadmill dan Teknologi Penyerapan Hentakan Treadmill

Salah satu sebab ramai orang membeli treadmill adalah untuk kusyen treadmill yang menawarkan penyerapan hentakan apabila hentakan kaki dan menghasilkan senaman berimpak yang lebih rendah berbanding berjalan atau berlari di atas turapan.

Kusyen treadmill telah berkembang pesat dalam beberapa tahun kebelakangan ini. Malah, saya kagum dengan beberapa teknologi penyerapan hentakan treadmill yang ditawarkan oleh beberapa pengeluar treadmill. Sesetengah teknologi penyerapan kejutan mengurangkan impak sehingga 40 peratus.

Apakah teknologi kusyen yang buruk?

Terdapat 2 bentuk kusyen yang tidak baik:

1. Tali pinggang tapak tebal

Ya, agak jenaka bagi pengeluar treadmill untuk mendakwa ia menyediakan teknologi penyerapan hentakan treadmill kerana ketebalan tali pinggang bunga.

Mana-mana treadmill yang mengatakan tali pinggang treadmill yang lebih tebal adalah baik untuk kardio impak rendah adalah tidak baik. Dalam erti kata lain, jangan beli treadmill untuk senaman berimpak rendah semata-mata kerana ia mempunyai tali pinggang treadmill yang lebih tebal.

Malah, tali pinggang yang lebih tebal tidak dianggap sebagai teknologi kusyen. Hari ini anda tidak akan menemui ramai, jika ada pembuat treadmill yang menggembar-gemburkan tali pinggang yang lebih tebal sebagai teknologi kusyen. Saya ingin menyebutnya supaya anda tahu perkara ini apabila anda mula menyelidik treadmill. Anda mungkin terfikir bahawa mencari tali pinggang bunga paling tebal mungkin merupakan pendekatan terbaik untuk diambil. Ia tidak.

2. Teknologi musim bunga

Teknologi musim bunga menghasilkan dek treadmill yang melenting. Ini bukan penyerapan kejutan treadmill yang optimum.

Apakah teknologi kusyen yang baik?

Secara ringkasnya, kusyen treadmill berkualiti yang menjadikan treadmill menjadi mesin kardio berimpak rendah ialah salah satu tempat di mana geladak larian dikusyen dalam beberapa cara.

3 jenis teknologi penyerapan kejutan:

1. Kusyen geladak tapak penuh

Kusyen geladak tapak penuh ialah tempat kusyen dek treadmill adalah sama di seluruh geladak.

2. Kusyen berbilang zon

Kusyen boleh ubah ialah di mana dek bunga lebih lembut di bahagian hadapan di mana anda melangkah ke bawah dan lebih teguh di bahagian belakang tempat anda berlepas. Ini adalah bentuk terbaik penyerapan hentakan treadmill. Ia memberikan kesan rendah di mana ia diperlukan dan daya angkat yang kukuh untuk prestasi larian.

3. Kusyen boleh laras

Kusyen boleh laras ialah tempat anda sebenarnya boleh melaraskan jumlah kusyen pada dek larian. Ambil perhatian bahawa sesetengah treadmill dengan kusyen boleh laras sama ada mempunyai jumlah kusyen yang sama di seluruh dek larian atau pada model yang lebih tinggi, menyediakan kusyen berbilang zon.

Penyerapan kejutan secara amnya

Seperti yang anda lihat daripada beberapa pengeluar treadmill terkemuka di atas, teknologinya berbeza-beza, namun satu persamaan ialah kusyen tidak berdasarkan tali pinggang bunga yang lebih tebal. Nasib baik teknologi kusyen treadmill lebih maju daripada itu.

Bolehkah anda mempunyai terlalu banyak kusyen?

ya. Saya menyamakan terlalu banyak kusyen untuk berlari dalam pasir. Jika anda seorang pelari berprestasi, maka jika dek larian terlalu lembut, prestasi larian anda terjejas. Inilah sebabnya, jika anda mampu membelinya, sebaiknya dapatkan teknologi kusyen treadmill berbilang zon.

Kusyen treadmill bukanlah mesin kardio berimpak rendah yang muktamad

Jika anda mempunyai masalah sendi dan/atau belakang yang serius, kusyen mungkin tidak mencukupi untuk anda. Sebaliknya, anda mungkin ingin mempertimbangkan mesin kardio berimpak rendah seperti jurulatih elips, stepper dan/atau basikal senaman.

Sebaliknya, jika anda seorang pelari dan tidak mempunyai masalah sendi dan/atau belakang, menggunakan treadmill dengan teknologi kusyen boleh memanjangkan kerjaya larian anda. Malah, mencampurkan dalam latihan treadmill dengan senaman larian turapan anda menyediakan senaman kardio berimpak rendah yang memberikan sendi dan belakang anda bernafas daripada senaman berimpak keras berterusan yang berjalan di atas turapan.

Teknologi penyerapan kejutan termaju memerlukan wang

Satu lagi persamaan antara beberapa treadmill di atas ialah pilihan kusyen treadmill yang lebih maju adalah pada treadmill yang menelan belanja lebih banyak. Jika kusyen penting bagi anda, maka bersedialah untuk membayar treadmill dengan kos yang lebih tinggi.

Sumber Diterjemahkan oleh Google Translate: Mengenai Teknologi Kusyen Treadmill dan Teknologi Penyerapan Hentakan Treadmill
oleh Steven J. Bancroft

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker