Berita Teknologi

Leak mengatakan Dimensity 9000 mungkin lebih murah daripada Snapdragon 8 Gen 1

TL;DR

  • Seorang pembocor dari China mendakwa Dimensity 9000 jauh lebih mahal daripada Dimensity 1200.
  • Pemberi maklumat menambah bahawa pemproses Mediatek masih lebih murah daripada Snapdragon 8 Gen 1.

Mediatek mengumumkan Dimensi 9000 pemproses minggu lepas, dan ia diletakkan sebagai pemproses perdana premium penuh pertama syarikat itu. Chipset baharu itu dijangka akan bersaing dengan silikon perdana Qualcomm 2022.

Mereka yang menjangkakan telefon berkuasa Mediatek yang sama murah seperti Dimensity 1200-powered OnePlus Nord 2 dan Realme X7 Max mungkin kecewa walaupun. Pemberi maklumat Weibo Stesen Sembang Digital telah mendakwa bahawa Dimensity 9000 hampir dua kali ganda harga Dimensity 1200.

Stesen Sembang Digital harga Mediatek Dimensity 9000

Pembocor itu seterusnya mendakwa bahawa cipset Mediatek baharu masih lebih murah daripada Snapdragon 8 Gen 1 (dikatakan sebagai nama Snapdragon SoC seterusnya). Sudah tentu, harga komponen yang lebih murah bukanlah jaminan bahawa pembuat telefon akan menyampaikan penjimatan kepada pengguna. Kemungkinan juga harga untuk pemproses Mediatek baharu akan berbeza mengikut jenama telefon dan saiz pesanan. Tetapi ia menimbulkan kemungkinan bahawa telefon Dimensity 9000 boleh menjadi lebih murah daripada telefon Snapdragon yang dilengkapi dengan sama tahun depan.

Untuk apa yang bernilai, Mediatek sebelum ini mempunyai reputasi untuk menawarkan pemproses yang lebih murah daripada Qualcomm. Oleh itu, bukanlah sesuatu yang mengejutkan untuk mendengar bahawa SoC perdana terbaharunya mungkin lebih murah daripada silikon Snapdragon terbaharu.

Stesen Sembang Digital juga menegaskan bahawa Mediatek sedang mengusahakan SoC Dimensity 7000 yang menggunakan teras Cortex-A78 dan proses 5nm. Pengurus besar Redmi Lu Weibing disebutkan “Dimensity 7000” di Weibo minggu ini juga, jadi nampaknya Mediatek mempunyai chipset yang kurang berkemampuan untuk dikeluarkan tidak lama lagi.

Dalam apa jua keadaan, kami telah menghubungi Mediatek untuk mengulas tentang tuntutan harga dan akan mengemas kini artikel itu jika/apabila ia kembali kepada kami.

Sumber Diterjemahkan oleh Google Translate: Leak mengatakan Dimensity 9000 mungkin lebih murah daripada Snapdragon 8 Gen 1
oleh [author_name]

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker