Berita Teknologi

Kelajuan pengecasan OnePlus 10 Pro diperincikan dalam kebocoran baharu

OnePlus 10 Pro Bocor Render 2

TL;DR

  • Seorang pembocor yang boleh dipercayai telah mendedahkan bahawa OnePlus 10 Pro akan menawarkan kelajuan pengecasan berwayar 125W.
  • Realme GT 2 Pro, Oppo Find X4 series, Oppo N series, dan Reno 8 Pro juga dilaporkan akan menampilkan kelajuan yang sama.
  • Belum ada maklumat mengenai kelajuan pengecasan wayarles untuk mana-mana peranti ini.

OnePlus‘ telefon peringkat atasan semasa, the OnePlus 9 Pro, pastinya tidak membosankan dalam hal kelajuan pengecasan. Ia menawarkan pengecasan berwayar 65W (dengan penyesuai yang betul), yang boleh membawa anda daripada kosong kepada penuh dalam masa ~29 minit. Itu pantas, tetapi ia kelihatan seperti itu OnePlus 10 Pro akan menjadi cara, lebih cepat.

Kebocoran baru datang dari Mukul Sharma (@stufflistings di Twitter), mendakwa bahawa OnePlus 10 Pro dan pelbagai perdana BBK lain akan menyokong kelajuan pengecasan berwayar 125W.

Menurut tweet tersebut, Realme GT 2 Pro, Siri Oppo Find X4, siri Oppo N, dan Reno 8 Pro juga akan menyokong pengecasan 125W. Malangnya, belum ada maklumat mengenai kelajuan pengecasan tanpa wayar.

Pelaksanaan OnePlus mungkin akan menjadi versi penjenamaan semula atau tweak bagi teknologi Caj Flash 125W Oppo, yang telah didedahkan Julai lalu. Semasa pengumuman itu, Oppo mendakwa ia boleh mengecas bateri 4,000mAh dalam masa 20 minit sahaja.

Kami belum tahu berapa besar bateri yang OnePlus 10 Pro akan ada, walaupun kami boleh mengandaikan ia akan hampir sama saiznya dengan bateri 4,500mAh OnePlus 9 Pro. Jika 10 Pro sepadan dengan kapasiti 9 Pro, anda mungkin akan dapat mengecas bateri 10 Pro daripada 0-100% dalam masa lebih 20 minit sahaja.

Baca juga: Peningkatan pengecasan ultra pantas, dan cara ia mengubah cara kami mengecas semula

Bukan untuk menjadi selimut basah, tetapi patut disebut kelemahan mengecas telefon pintar dengan pantas. Teknologi Flash Charge Oppo sendiri sebenarnya merendahkan bateri telefon pintar anda pada kadar yang membimbangkan. Sekurang-kurangnya dalam kes Caj Kilat 125W Oppo, Oppo memberitahu Android Authority bahawa kapasiti bateri akan “dikekalkan” pada 80% selepas 800 kitaran cas dan nyahcas penuh. Ini bermakna anda telah kehilangan kira-kira satu perlima daripada kapasiti bateri anda dalam masa lebih dua tahun sahaja. Sekarang, keadaan itu hanya akan timbul jika anda menyahcas sepenuhnya bateri telefon anda setiap hari — yang tidak mungkin berlaku untuk ramai pengguna sama sekali — tetapi ia masih jauh lebih cepat daripada kaedah pengecasan lain di luar sana.

Ini juga mengandaikan OnePlus akan menggunakan replika tepat teknologi Flash Charge Oppo. Sudah lebih setahun sejak teknologi itu pertama kali diumumkan, jadi kami menganggap pelaksanaan OnePlus akan dipertingkatkan dalam beberapa cara.

Adakah pengecasan berwayar 125W terlalu pantas?

285 undi

Kami juga berharap teknologi pengecasan OnePlus 10 Pro akan berfungsi dengan baik dengan pengecas lain. Dalam kes Oppo Find X3 Pro, anda hanya mendapat kelajuan pengecasan yang sangat pantas dengan kabel proprietari dan penyesuai dinding Oppo. Jika anda hanya menggunakan mana-mana pengecas, kelajuan pengecasan telefon benar-benar merudum. Diharapkan teknologi pengecasan OnePlus tidak mengalami batasan yang sama.

Sumber Diterjemahkan oleh Google Translate: Kelajuan pengecasan OnePlus 10 Pro diperincikan dalam kebocoran baharu
oleh [author_name]

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker