Berita Teknologi

Kekurangan cip melanda teruk pada Q3 2021, tetapi jenama telefon pintar masih menciptanya

Samsung Galaxy Fold 3 dan Flip 3 dibuka

Eric Zeman / Pihak Berkuasa Android

TL;DR

  • Counterpoint Research dan Canalys telah mengeluarkan laporan bahagian pasaran telefon pintar Q3 2021 mereka.
  • Kedua-dua laporan mendedahkan penurunan tahunan sebanyak 6% dalam penghantaran.
  • Hasil dilaporkan meningkat 12% tahun ke tahun disebabkan tumpuan pada peranti peringkat pertengahan dan premium.

The kekurangan cip global telah bersama kami untuk seketika sekarang, menyebabkan syarikat telefon pintar tidak dapat memenuhi permintaan. sekarang, Canalis dan Penyelidikan Counterpoint telah mendedahkan laporan bahagian pasaran global mereka untuk S3 2021, dan jelas bahawa kekurangan itu telah menjejaskan jualan.

Kedua-dua firma penyelidikan melaporkan penurunan tahunan sebanyak 6% dalam penghantaran sepanjang Q3 2020, mengesahkan bahawa kekurangan cip adalah untuk dipersalahkan. Samsung kekal di bahagian atas longgokan mengikut kedua-dua laporan, tetapi Apple melepasi Xiaomi untuk tempat kedua. Jika tidak, Xiaomi menduduki tempat ketiga, diikuti oleh Oppo dan Vivo.

Canalys Q3 2021

Kedua-dua firma penyelidikan itu juga mendedahkan bahawa Apple, Oppo, dan Vivo adalah satu-satunya syarikat dalam lima teratas yang melihat sebarang pertumbuhan tahunan. Canalys khususnya menyatakan bahawa Samsung bergelut dengan pembekalan telefon siri Galaxy A, dan prestasi kukuh Xiaomi pada Q2 2021 mengakibatkan kekurangan stok untuk Q3.

Canalys juga menyatakan bahawa prestasi kukuh Apple adalah disebabkan oleh keluaran siri iPhone 13 serta diskaun pada julat iPhone 12. Oppo dan Vivo dikatakan akan bangkit semula selepas COVID menjejaskan pasaran Asia Selatan pada S2.

Counterpoint Q3 2021

Hadlee Simons / Pihak Berkuasa Android

Sementara itu, Counterpoint Research juga mendedahkan bahawa walaupun penghantaran merosot, industri itu menyaksikan rekod pendapatan suku ketiga melebihi $100 bilion (naik 12% tahun ke tahun). Firma penjejakan menyatakan bahawa kekurangan cip telah mengakibatkan peningkatan harga untuk komponen, dengan beberapa telefon melihat kenaikan harga akibatnya. Ini nampaknya paling menjejaskan segmen kelas rendah.

“Akibatnya, permintaan pasaran dipenuhi oleh telefon pintar peringkat pertengahan hingga tinggi yang membantu memacu suku tersebut ke rekod hasil walaupun dengan penghantaran yang semakin berkurangan,” jelas Counterpoint.

Dalam erti kata lain, walaupun pengeluar tidak dapat menawarkan jumlah yang banyak berbanding setahun yang lalu, mereka membawa lebih banyak wang kerana jualan peranti yang lebih mahal.

Sumber Diterjemahkan oleh Google Translate: Kekurangan cip melanda teruk pada Q3 2021, tetapi jenama telefon pintar masih menciptanya
Source link

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker