Berita Teknologi

Huawei mungkin mempunyai rancangan untuk mengetepikan larangan AS

Logam logo Huawei

Robert Triggs / Android Authority

TL;DR

  • Huawei mungkin melesenkan reka bentuk telefon pintar baharu kepada syarikat pihak ketiga.
  • Dengan cara ini, pihak ketiga boleh secara sah membeli komponen telefon pintar yang diperlukan di luar had kepada Huawei.
  • mengikut Bloomberg, rundingan masih diteruskan.

The larangan perdagangan AS tidak syak lagi telah melumpuhkan perniagaan telefon pintar Huawei di kebanyakan bahagian dunia. Seperti yang telah kita pelajari selama bertahun-tahun, walaupun, Huawei tidak mengambilnya dengan berbaring. Terdapat kelemahan, yang telah cepat dieksploitasi oleh Huawei, seperti membungkus semula telefon pintar di bawah nama baharu supaya ia boleh terus menjualnya dengan perkhidmatan Google dan semua komponen perkakasan yang diperlukan.

Unit khusus PTAC yang akan melesenkan reka bentuk Huawei dipanggil Xnova. Xnova sudah menjual telefon pintar berjenama Nova Huawei di laman web runcitnya. Tetapi jika ia mengambil tawaran Huawei yang didakwa untuk melesenkan reka bentuk telefon pintarnya, Xnova akan dapat menjual telefon pintar berjenama Xnova berdasarkan reka bentuk Huawei.

Bloomberg turut melaporkan Huawei sedang berbincang dengan melesenkan reka bentuknya kepada pembuat peralatan telekom China TD Tech Ltd., yang juga akan menjual peranti berjenama sendiri berdasarkan reka bentuk Huawei.

Rundingan dilaporkan masih diteruskan, menurut Bloomberg. Sumber penerbitan itu juga mendakwa Huawei menjangkakan perkongsian pelesenan ini akan membawa penghantaran telefon pintar Huawei kepada lebih 30 juta unit tahun depan.

Melesenkan reka bentuk telefon pintarnya kepada syarikat pihak ketiga akan membolehkan Huawei mengekalkan aliran tunai masuk sambil mengenepikan duri bersaiz AS di sisinya. Dengan cara ini, telefon pintar bersebelahan Huawei masih boleh mendapat akses kepada komponen penting seperti modem 5G, kerepek dari TSMC, dan, sudah tentu, apl Android Google.

Adakah anda fikir larangan perdagangan terhadap Huawei perlu diperketatkan atau dilonggarkan?

833 undi

Berita ini datang hanya beberapa hari selepas pentadbiran Biden ditandatangani Akta Peralatan Selamat, yang menghalang FCC daripada meluluskan “sebarang permohonan kebenaran untuk peralatan yang menimbulkan risiko yang tidak boleh diterima kepada keselamatan negara.” Ini bermakna peranti daripada Huawei dan ZTE, yang kedua-duanya telah ditandakan sebagai risiko keselamatan negara oleh AS, tidak akan menerima kelulusan FCC yang diperlukan untuk melancarkan peranti mereka di Amerika Syarikat.

Sumber Diterjemahkan oleh Google Translate: Huawei mungkin mempunyai rancangan untuk mengetepikan larangan AS
oleh [author_name]

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker