Berita Teknologi

Hanya satu syarikat yang mengalami masalah pemanasan, dan itu bukan kami

TL;DR

  • Wakil Mediatek telah menolak kebimbangan pemanasan mengenai Dimensity 9000.
  • Seorang eksekutif syarikat menuding jari pada pereka cip pesaing Qualcomm sebaliknya.

Mediatek baru sahaja mengumumkan Dimensi 9000 pemproses, berhasrat untuk mengambil cipset perdana terbaik Qualcomm. Di antara proses TSMC 4nm, susun atur CPU dan keupayaan pengimejan yang mengagumkan, set cip ini pastinya berpotensi untuk mencuri sedikit petir daripada Qualcomm dan silikon 2022 Samsung.

Pengumuman itu juga datang selepas itu laporan awal tahun ini bahawa pemproses siri Snapdragon 888 semasa, yang dibina pada proses 5nm Samsung, mengalami terlalu panas dan/atau pendikit. Dengan berkata demikian, ujian kita sendiri mencadangkan bahawa cipset Qualcomm pendikit lebih lewat daripada Samsung Exynos 2100 (walaupun mengorbankan daya tahan).

Itu membuatkan kita tertanya-tanya sama ada Mediatek mempunyai kebimbangan mengenai pemanasan juga. Bagaimanapun, naib presiden dan pengurus besar pemasaran syarikat Finbarr Moynihan menyatakan keyakinan terhadap pemproses itu dalam temu bual dengan Android Authority:

Saya fikir ia agak difahami bahawa ia [the Snapdragon 888 series – ed] tidak menyampaikan pengalaman yang dijanjikan atau diharapkan, bukan? Saya rasa apa yang saya akan katakan ialah kami sangat yakin, dan jelas sekali kami mengambil sampel cip ini kepada pelanggan utama kami dan maklum balas yang kami peroleh juga agak menjanjikan.

“Apabila bercakap tentang perbandingan peranti-ke-peranti dengan apa yang kami fikir akan keluar dari pesaing kami, kami percaya kami akan mempunyai kelebihan dalam penggunaan kuasa untuk perdana tahun depan,” kata wakil itu. Sudah tentu, kami menjangkakan semua pemain utama akan beralih kepada reka bentuk 4nm pada 2022 (sama ada dari TSMC atau Samsung), yang sepatutnya menghasilkan kecekapan kuasa yang lebih baik.

β€œHanya ada satu syarikat yang menghadapi masalah dengan pemanasan sekarang. Dan ia bukan kami,” tambah Kevin Keating, pengarah PR global Mediatek. “Pesaing (Qualcomm) suka melemparkan perkara itu di Mediatek, tetapi kami tidak menghadapi masalah pemanasan.”

Bukti sebenar akan berada dalam peranti perdana tahun depan, jadi kami berharap untuk menguji telefon yang dikuasakan oleh Dimensity 9000 dan SoC Snapdragon generasi akan datang.

Mengenai kebimbangan bekalan dan mmWave

Mediatek Dimensity 9000 SoC

Satu lagi kebimbangan yang berpotensi untuk Mediatek dan industri secara amnya ialah kekurangan cip global. Kami pernah melihat telefon sebelum ini ditangguhkan atau keluaran terhad ke beberapa pasaran kerana kekurangan. Tetapi syarikat fikir ia adalah jelas di sini.

“Saya rasa kami sangat yakin apabila melibatkan perkara seperti SoC,” kata Moynihan sambil menunjuk kepada produk 4nm, 6nm, 7nm dan 12nmnya.

“Saya fikir kawasan di mana kami mengimbangi perkara mungkin adalah pengurusan kuasa, Wi-Fi, dan kami boleh membuat pertukaran dalam portfolio kami secara dalaman,” tambahnya, sambil menyatakan bahawa cip radio 5G dan SoC 4G mereka dibina di atas proses yang sama, membolehkan mereka menyesuaikan pengeluaran dengan sewajarnya.

Tetapi saya fikir kami yakin bahawa kami telah memperoleh kapasiti yang mencukupi untuk kelas atasan, pastinya, untuk tahun depan.

Perlu diingatkan juga bahawa Dimensity 9000 sebenarnya tidak mempunyai sokongan mmWave. Tetapi Moynihan memberitahu kami bahawa kami akan melihat pelancaran dan peranti pada tahun hadapan, dengan cip Dimensity yang pertama kali dibawakan oleh mmWave berada dalam peringkat di bawah Dimensity 9000.

Ini juga disokong oleh syarikat menyiarkan slaid (h/t: Anshel Sag di Twitter) pada sidang kemuncak eksekutifnya minggu ini, mencadangkan bahawa telefon mmWave berkuasa Mediatek dalam segmen $300+ akan dikeluarkan tahun depan.

Sudah tentu, mmWave digunakan terutamanya di AS, tetapi syarikat itu berkata ia tidak menjangkakan untuk membuat kemajuan besar dalam pasaran ini dengan pemproses baharu. Walau bagaimanapun, ia masih merupakan peninggalan yang ketara memandangkan SoC pesaing dari Qualcomm dan Samsung menawarkan ciri ini.

Tekan Windows pada Lengan Mediatek

Microsoft Edge Chromium Surface Pro X

Segmen telefon pintar unggul premium bukanlah satu-satunya kawasan tumpuan baharu untuk Mediatek, sebagai Ketua Pegawai Eksekutif Rick Tsai tercatat bulan lepas bahawa ia mahu bekerjasama dengan Microsoft untuk Windows pada komputer Arm. Moynihan menyuarakan sentimen ini juga.

β€œKami juga telah menyatakan baru-baru ini bahawa kami sedang mengusahakan Windows on Arm. Kami komited untuk berada di ruang itu. Saya rasa anda boleh lihat daripada apa yang ditunjukkan di sini [Dimensity 9000 – ed] bahawa sudah tentu ada keupayaan dalam syarikat untuk menyampaikan penyelesaian yang boleh melanda Windows pada ruang Arm,” jelas Moynihan.

Mereka yang menjangkakan komputer Windows berkuasa Mediatek pada 2022 mungkin kecewa walaupun:

Jangan harap kami akan berada di angkasa tahun depan, ini adalah permainan jangka panjang untuk kami. Tetapi Ketua Pegawai Eksekutif kami, kepimpinan kanan kami telah berkata ini adalah ruang yang kami mahu sertai dan kami akan berusaha secara agresif untuk itu juga.

Wakil Mediatek juga menunjukkan beberapa halangan yang berpotensi untuk syarikat itu sebelum ia mengeluarkan cipset Windows pada Arm.

β€œTerdapat banyak isu dengan pemacu GPU, dengan emulasi perisian, yang memerlukan banyak masa dan usaha, “jelas Moynihan, sambil menambah bahawa peranti juga menambah lebih kerumitan kepada cabaran.

Walau apa pun, antara cipset perdana yang sesuai di atas kertas, rancangan Windows on Arm, dan aspirasi mmWave mampu milik, Mediatek nampaknya mempunyai banyak perkara dalam perancangan. Tetapi kami tidak sabar-sabar untuk melihat sama ada perkara berjalan seperti yang dirancang kali ini.

Sumber Diterjemahkan oleh Google Translate: Hanya satu syarikat yang mengalami masalah pemanasan, dan itu bukan kami
oleh [author_name]

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker