Berita Teknologi

Cip Exynos boleh mendarat dengan lebih banyak telefon Samsung pada tahun 2022 (Dikemas kini)

TL;DR

  • Samsung dilaporkan sedang berusaha untuk menambah bilangan telefon Galaxy dengan kuasa Exynos.
  • Ini boleh menyebabkan Samsung menggandakan penghantaran pemproses Exynos pada tahun 2022.
  • Satu lagi laporan telah mengesahkan dakwaan ini.

Dikemas kini: 26 November 2021 (12:54 PG ET): Satu lagi saluran telah mengesahkan dakwaan di bawah bahawa Samsung akan meningkatkan pengeluaran cipset Exynos secara drastik untuk digunakan dalam telefonnya. EE Times (h/t: ITHHome) melaporkan bahawa bilangan telefon Samsung yang dikuasakan oleh pemproses Exynos akan berganda atau tiga kali ganda pada tahun 2022.

Adalah dipercayai bahawa langkah ini sebahagiannya dibuat akibat daripada kekurangan chipset global, yang membolehkan Samsung mengurangkan pergantungannya pada chipset daripada Qualcomm. Kita mungkin perlu menunggu 2022 untuk melihat berapa banyak model yang dikuasakan oleh cipset Exynos.

Artikel asal: 12 Oktober 2021 (5:46 PG ET): Samsung secara tradisional berpegang kepada sama ada Qualcomm atau dalaman Exynos chipset untuk telefon pintar mewahnya, dengan negara seperti Amerika dan China memperoleh varian Snapdragon dan seluruh dunia mendapat model Exynos.

Sekarang, Korea Berita ET melaporkan bahawa Samsung Electronics sedang mendesak untuk “menaikkan perkadaran” cipset Exynos dalam telefon Galaxy daripada 20% kepada antara 50% dan 60%. Outlet itu menambah bahawa bahagian LSI Samsung akan lebih daripada menggandakan penghantaran cipset Exynos pada tahun 2022.

Sumber industri memberitahu Berita ET bahawa Samsung telah menangani dua isu utama Exynos dengan generasi cipset seterusnya:

Saya tahu bahawa komunikasi 5G dan isu haba (sic), yang merupakan isu paling bermasalah dalam Exynos, telah diselesaikan dalam pengeluaran seterusnya.

Outlet itu menambah bahawa dorongan untuk lebih banyak set cip Exynos terpakai pada telefon pintar jarak pertengahan dan rendah. Kebanyakan telefon bajet terbaru Samsung telah dikuasakan oleh cipset Snapdragon atau Mediatek, jadi pasti ada skop untuk pertumbuhan Exynos dalam hal ini.

Malah, cipset jarak pertengahan Samsung yang paling berkebolehan, iaitu Exynos 1080, sebenarnya tidak menjumpai mana-mana telefon pintar Galaxy (sedang digunakan dalam telefon Vivo). Ini adalah walaupun pada hakikatnya ia hampir setanding dengan MediaTek Dimensi 1200 SoC dan Snapdragon 780G.

Apakah maksud dorongan Exynos yang jelas ini untuk telefon utama Samsung? Nah, seorang pembocor dituntut kembali pada bulan Ogos bahawa lebih banyak pasaran akan mendapat versi Snapdragon bagi telefon siri Galaxy S22 kerana isu hasil yang berkaitan dengan cipset Exynos 2200.

Sumber Diterjemahkan oleh Google Translate: Cip Exynos boleh mendarat dengan lebih banyak telefon Samsung pada tahun 2022 (Dikemas kini)
oleh [author_name]

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker