Berita Teknologi

Cacat pertuturan? Lihat Project Relate Google

TL;DR

  • Apl Project Relate ialah percubaan baharu Google untuk menjadikan teknologi lebih inklusif.
  • Aplikasi ini bertujuan untuk memudahkan mereka yang mengalami masalah pertuturan untuk berkomunikasi dengan orang ramai dan pembantu digital.
  • Anda boleh menemui apl itu dalam versi beta pada masa ini dan Google memerlukan bantuan untuk memperhalusi teknologi.

Terdapat berjuta-juta orang di seluruh dunia yang mengalami masalah pertuturan. Pelbagai penyakit dan sindrom boleh menjejaskan pertuturan secara drastik seperti ALS, Cerebral Palsy, atau penyakit Parkinson. Selain itu, orang yang mengalami kecederaan otak traumatik atau strok juga boleh mengalami masalah pertuturan.

Google ingin memudahkan urusan orang dalam situasi ini. Itulah sebabnya ia mencipta apl baharu yang dipanggil Kaitan Projek. Apl ini direka untuk memudahkan mereka yang bermasalah pertuturan berkomunikasi dengan orang lain. Ia juga akan menjadikan Google milik sendiri Pembantu Google lebih inklusif, kerana orang cacat pertuturan boleh menghadapi kesukaran mengeluarkan arahan suara.

Terdapat tiga fungsi utama apl Project Relate:

  • Dengar: Apl Relate menyalin ucapan anda kepada teks dalam masa nyata. Anda kemudian boleh menyalin-tampal teks ke dalam apl lain atau benarkan orang membaca perkara yang anda ingin beritahu mereka.
  • ulang: Apl akan menyatakan semula perkara yang anda perkatakan menggunakan suara yang jelas dan tersintesis. Ini boleh membantu terutamanya dalam perbualan bersemuka atau walaupun anda ingin menuturkan arahan kepada peranti pembantu rumah anda.
  • Penolong: Bercakap terus kepada Google Assistant anda dari dalam apl Relate, supaya anda boleh menguruskan tugasan yang berbeza, seperti menghidupkan lampu atau memainkan lagu, dengan mudah.

Pada masa ini, apl itu dalam versi beta. Google sedang mencari individu berbahasa Inggeris yang mengalami masalah pertuturan untuk mengujinya. Ujian ini akan membantu memperhalusi apl untuk menjadikannya berfungsi lebih baik untuk semua orang. Jika anda berminat atau mengenali seseorang yang mungkin, semak pautan ini untuk menyerahkan minat anda kepada Google.

Sumber Diterjemahkan oleh Google Translate: Cacat pertuturan? Lihat Project Relate Google
oleh [author_name]

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker