Lain-Lain

Buku dan Teknologi

Dengan evolusi pesat kita dalam dunia teknologi, seseorang tidak boleh terkejut dengan saluran baru dan unik untuk ekspresi. Internet bukan sahaja menyediakan bentuk seni baharu kepada kami, tetapi ia juga membuka pilihan untuk menjadi kolaboratif dan terlibat.

Pada masa kini, penulis mempunyai pilihan untuk menghantar serta-merta buku mereka kepada editor dan rakan sebaya melalui internet. Ini membawa kepada kadar pusing ganti yang lebih cepat, dan membolehkan penulis menerima maklum balas hampir serta-merta. Walaupun ramai yang percaya bahawa peningkatan teknologi internet menandakan berita buruk bagi pengarang dan editor novel, yang lain percaya bahawa ia juga sesuai untuk menulis dan menerbitkan dengan lebih cekap.

Jika anda seorang pengarang, anda akan tahu betapa sukarnya untuk menerbitkan buku anda. Jika diterbitkan tidak cukup sukar, hampir sama sukarnya untuk meminta orang lain meluangkan masa mereka untuk membaca bahan anda. Internet membolehkan akses yang lebih cepat kepada bahan bacaan anda, dan memberi anda pilihan untuk menyebarkan karya anda ke pelbagai sumber.

Dengan penggunaan televisyen, laman rangkaian sosial dan permainan video yang sentiasa meningkat, kami menghadapi risiko bahawa buku perlahan-lahan akan dihapuskan. Mengapakah kita perlu menghabiskan enam jam membaca buku apabila kita boleh berehat dan mendapatkan keseluruhan cerita dalam filem dua jam? Sebenarnya, terdapat banyak sebab mengapa bahan bacaan penting untuk pertumbuhan dan perkembangan manusia.

Pertama, buku membolehkan kita menggunakan imaginasi kita dengan cara yang tidak boleh dilakukan oleh televisyen dan filem. Semasa membaca novel, kita boleh merenung isu-isu seperti perkembangan watak dan emosi. Tidak kira berapa ramai orang membaca novel yang sama, protagonis akan sentiasa dilihat sedikit berbeza dalam fikiran setiap pembaca individu. Tambahan pula, membaca sering bertindak sebagai satu jenis terapi untuk ramai orang. Kebanyakan pembaca cenderung untuk mencari sesuatu dalam watak yang mereka kenal pasti, dan melalui hubungan itu, pembaca dan penulis dapat melakukan perjalanan bersama. Pada asasnya, penulis tidak boleh wujud tanpa pembaca, begitu juga sebaliknya.

Oleh kerana kanak-kanak Amerika semakin kurang membaca, disebabkan kebanjiran sumber media dan televisyen, mereka menjadi semakin buta huruf. Walaupun kita tidak boleh memaksa kanak-kanak membaca, kita mesti menggalakkan mereka sebanyak mungkin untuk memilih buku berbanding filem pada usia muda. Menonton skrin mengubah orang menjadi pengguna, manakala membaca mengubah orang menjadi pencipta. Banyak kajian menunjukkan bahawa menggalakkan membaca pada usia muda sangat meningkatkan kemahiran pembelajaran dan perhatian seseorang di kemudian hari.

Belajar membaca dan menulis dengan berkesan juga membantu meningkatkan keseluruhan rentang perhatian seseorang. Jika anda berjaya dan terlatih dalam kemahiran literasi, anda pasti akan pergi jauh. Ramai orang tidak menyedari betapa pentingnya kemahiran menulis untuk berjaya dalam hidup, tetapi jika anda sedang mencari kerjaya yang terbaik, kemungkinan besar anda perlu menjadi seorang penulis yang baik. Semudah ini: Membaca buku sangat membantu meningkatkan kemahiran menulis anda secara keseluruhan.

Sumber Diterjemahkan oleh Google Translate: Buku dan Teknologi
oleh Dorgival Viana

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker