Berita Teknologi

Apple akan mengurangkan sasaran pengeluaran iPad untuk memenuhi permintaan iPhone 13

Ulasan iPhone 13 Pro dipaparkan semula di tangan

Dhruv Bhutani / Android Authority

TL;DR

  • Apple dilaporkan memotong pengeluaran iPad untuk menyokong siri iPhone 13 dengan lebih baik.
  • Langkah itu adalah untuk memastikan ketersediaan berterusan komponen menjelang musim cuti permintaan tinggi.
  • Walau bagaimanapun, ia mungkin menjadikan pencarian iPad menuju ke penghujung tahun sedikit lebih rumit.

global kekurangan chipset telah menjejaskan firma teknologi secara besar-besaran tahun ini, dengan beberapa terpaksa memotong sasaran pengeluaran atau menangguhkan pelancaran. Untuk sebahagian besar, nampaknya Apple akan menjadi salah satu daripada beberapa firma yang berjaya mengharungi badai itu. Walau bagaimanapun, laporan baru kini menunjukkan bahawa syarikat itu mengorbankannya iPad kuota pengeluaran untuk dipenuhi siri iPhone 13 permintaan.

Menurut laporan oleh Nikkei Asia memetik pelbagai sumber, Apple mengurangkan kuota pengeluaran iPadnya sebanyak 50% dalam tempoh dua bulan lalu untuk memastikan terdapat cukup komponen untuk siri iPhone 13. Menurut laporan itu, alasan syarikat untuk keputusan itu bergantung pada permintaan telefon pintar berbanding jadual.

Adakah mengutamakan pengeluaran iPhone 13 satu langkah yang baik?

Melihat kepada prestasi Apple dalam pasaran global, ya. Syarikat itu kembali menduduki tempat kedua dalam carta penghantaran seluruh dunia daripada Xiaomi dan merupakan antara satu-satunya firma besar yang mengalami pertumbuhan. Walaupun kebuluran chipset, penghantaran iPhone Apple meningkat sebanyak 14% tahun ke tahun pada Q3 2021, menurut sebuah Laporan Canalyst, disokong oleh kejayaan debut iPhone 13.

Walau bagaimanapun, iPad telah menikmati kebangkitan mini sendiri. Baru-baru ini Laporan IDC mencadangkan bahawa Apple dan Lenovo adalah satu-satunya pembuat tablet besar yang melihat pertumbuhan penghantaran tahun ke tahun pada Q3 2021. Yang pertama menghantar 700,000 lebih iPad pada suku ini berbanding Q3 2020.

Langkah untuk memihak kepada iPhone tidak datang tanpa pengorbanan untuk Apple atau pangkalan pelanggannya. Pengguna kini mungkin bergelut untuk mencari iPad dalam stok atau mungkin menghadapi masa pendahuluan yang dilanjutkan. Dalam kes yang paling teruk, kekurangan ketersediaan juga boleh menaikkan harga batu tulis Apple. Walau bagaimanapun, jika anda merancang untuk mendapatkan iPhone 13 untuk cuti, anda kini mungkin mempunyai peluang yang lebih baik.

Sumber Diterjemahkan oleh Google Translate: Apple akan mengurangkan sasaran pengeluaran iPad untuk memenuhi permintaan iPhone 13
oleh [author_name]

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker