Lain-Lain

Aplikasi Awam Teknologi GPS

Penerbangan

Teknologi GPS kini sangat berleluasa dalam penerbangan komersial. Kebanyakan pesawat jet komersial kini semakin menggunakan navigasi GPS untuk pendekatan awal dan bukan ketepatan ke lapangan terbang tertentu. Pengawasan Bergantung Automatik – Siaran (ADB-B) ialah panduan utama futuristik dan teknologi GPS navigasi yang mana sejumlah besar penyelidikan, pembangunan dan pelaburan sedang dicurahkan. Teknologi ADB-B juga melibatkan komunikasi antara pesawat secara langsung dalam kedekatan jejari yang telah ditetapkan di mana ia membolehkan pesawat berkomunikasi antara kelajuan, jarak, laluan penerbangan dan lokasi relatif mereka. Pembangunan teknologi ini tidak terhad kepada mana-mana negara tetapi sedang dibangunkan secara global melalui pakatan pelbagai hala teknologi strategik. Selain penggunaannya dalam penerbangan komersial, teknologi GPS ADB-B juga digunakan dalam navigasi Unmanned Aerial Vehicles (UAVs). UAV digunakan terutamanya untuk pemetaan sumber dan pengimejan pengawasan udara – tugas yang sebelum ini ditugaskan kepada satelit yang mengorbit bumi seperti NASA Landsat.

Penghantaran dan Pengangkutan Rel

Teknologi GPS yang merangkumi semua, semua kemajuan telah menggariskan lagi kehadirannya dalam bidang teknologi maritim. Teknologi digital GPS telah menggantikan teknologi maritim elektronik konvensional dan kini digunakan untuk memasukkan parameter operasi penting seperti navigasi lautan dan pesisir pantai, pengorekan, navigasi dan dok pendekatan pintu masuk pelabuhan dan pelabuhan, Perkhidmatan Trafik Kapal (VTS), Sistem Pengenalan Automatik (AIS). ), pengumpulan data hidrografi dan logistik kargo.

Berkenaan dengan navigasi kereta api, teknologi GPS digunakan secara meluas pada hari ini untuk menyelaraskan keperluan navigasi sedemikian yang termasuk pengurusan rolling stock, maklumat penumpang, pencegahan pelepasan pintu kontinjen kepada penjajaran platform pengangkutan, isyarat pengesanan kargo, integriti kereta api dan pendekatan lintasan aras.

Sains

Aplikasi teknologi GPS dalam pelbagai bidang saintifik agak meluas dan memberi kesan; ini termasuk bidang seperti pemantauan alam sekitar dan atmosfera, kajian tingkah laku haiwan, lokasi spesimen botani, kajian meteorologi dan iklim, pertanian, perikanan dan perikanan, pemetaan kawasan tanah, pemantauan hasil, penanaman tepat pada tanaman, pemantauan semburan dan penuaian, kawalan kenderaan autonomi.

Keselamatan

Keselamatan adalah satu lagi bidang yang sangat luas yang menggunakan teknologi GOS. Aplikasi keselamatan GPS termasuk pengesanan semua jenis kenderaan – kenderaan ringan dan berat, kontena 20 dan 40 kaki yang terdiri daripada kargo am, bekas berhawa dingin khas untuk barangan makanan mudah rosak, pemantauan keselamatan kenderaan untuk pemindahan penjenayah dan suspek, dsb.

Jelas sekali bahawa teknologi GPS sememangnya sangat sesuai dan sesuai dengan spektrum aplikasi saintifik dan teknologi yang sangat luas yang memerlukan pemantauan berterusan dan data penjejakan, terutamanya jika objek yang disasarkan adalah penting, mendesak, sensitif dan berharga. Ini termasuk manusia, haiwan, mesin, logam berharga, wang kertas, dsb.

Sumber Diterjemahkan oleh Google Translate: Aplikasi Awam Teknologi GPS
oleh Gaurav Kaushik

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker