Lain-Lain

Apakah Tinjauan Kerjaya untuk Teknologi Maklumat Kesihatan?

Apabila anda memikirkan tentang kerjaya dalam bidang perubatan, anda tidak langsung menganggap teknologi maklumat kesihatan sebagai salah satu pilihan. Namun, apabila sistem perubatan semakin bergerak ke arah dikendalikan oleh komputer, profesional IT dengan latar belakang dalam bidang perubatan atau kesihatan menjadi semakin kritikal. Kerjaya teknologi maklumat perubatan adalah antara domain pengajian yang paling pesat berkembang sejak beberapa tahun kebelakangan ini. Bekalan profesional dalam HIT gagal memenuhi permintaan industri. Sebagai kerjaya, terdapat banyak ruang untuk kemajuan dan kenaikan pangkat. Apatah lagi, ia membolehkan seseorang individu melakukan sokongan yang berharga dalam menjalankan kemudahan perubatan. Rekod pesakit dan infrastruktur penting lain kini beralih kepada seni bina berasaskan awan, memerlukan pakar terlatih untuk membantu menjalankannya.

Mahir IT dalam Permintaan di Semua Kawasan

Bidang perubatan bukan satu-satunya yang memerlukan profesional IT yang mahir. Beberapa industri mahukan profesional IT yang paling berkelayakan dalam jabatan sokongan mereka, menyebabkan penjagaan kesihatan mengalami kekurangan. Terdapat juga isu ketara untuk mempunyai pakar dalam IT yang memahami sistem penjagaan kesihatan. Pengamal teknologi maklumat kesihatan terlatih untuk bekerja dalam industri ini perlu mempunyai latihan khusus dalam bidang tersebut. Terdapat pembukaan di kawasan itu untuk beribu-ribu profesional sebagai kakitangan sokongan di institusi perubatan.

Profesion Menguntungkan

Statistik terkini menunjukkan bahawa pakar HIT dengan pengalaman di bawah paras dua tahun boleh mendapat gaji tahunan $62,780. Pada hujung atas kontinum pengalaman, pengamal yang mempunyai lebih daripada dua puluh tahun dalam jawatan itu boleh mengharapkan untuk membuat $122,663 setiap tahun. Pengetahuan IT am adalah sama di semua industri. Namun mereka yang lebih suka menceburi bidang ini memperoleh pendapatan purata sebanyak $22,000 lebih berbanding sektor lain. Dalam penjagaan kesihatan, latar belakang dalam IT menyediakan anda untuk memasuki bidang permintaan yang tinggi di mana pakar terlatih diperlukan.

Jawatan Tersedia

Terdapat beberapa jawatan berbeza yang mungkin mereka temui untuk mereka yang ingin memasuki Teknologi Maklumat penjagaan kesihatan. Seorang penganalisis sistem klinikal bertanggungjawab menyelesaikan isu yang mungkin berlaku dengan sistem rekod perubatan elektronik. Mereka biasanya memerlukan pengetahuan yang mendalam tentang pengekodan dan pangkalan data. Ketua pegawai maklumat bertanggungjawab ke atas semua rekod pesakit digital dan berkhidmat sebagai ketua jabatan IT dalaman, mewakilkan pekerjaan kepada profesional lain. Walaupun ini menunjukkan beberapa kedudukan industri, permintaan untuk pakar HIT akan terus berkembang seiring dengan berlalunya masa. Dengan semakin banyak kemudahan perubatan yang menyediakan data berasaskan elektronik antara satu sama lain, keperluan untuk kakitangan sokongan mahir tidak pernah menjadi lebih kritikal.

Sumber Diterjemahkan oleh Google Translate: Apakah Tinjauan Kerjaya untuk Teknologi Maklumat Kesihatan?
oleh George N Anderson

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker