Berita Teknologi

AetherSX2: Emulator PS2 yang menjanjikan untuk Android

TL;DR

  • AetherSX2 ialah emulator PS2 baharu untuk Android yang sedang dalam ujian alfa tertutup.
  • Pembangun utama di belakang emulator menjawab beberapa soalan untuk kami tentang perkara yang diharapkan.
  • YouTuber Taki Udon juga mempunyai beberapa contoh cara emulator berfungsi setakat ini pada pelbagai telefon.

Jika anda ingin meniru permainan PS2 pada PC anda, terdapat satu pilihan yang berbeza: PCSX2. The Play! emulator juga ada, tetapi ia tidak mempunyai sokongan pembangunan PCSX2, yang menerima kemas kini berterusan sehingga hari ini.

berkaitan: Emulator terbaik untuk Android untuk memainkan kegemaran lama

Tetapi bagaimana pula dengan emulator PS2 Android? Keadaan menjadi lebih keruh di sana. Terdapat DamonPS2, tetapi itu adalah emulator berbayar yang menjadi kontroversi kerana pembangun mengambil banyak kod daripada PCSX2 dan melanggar LGPL (GNU Lesser General Public License). RetroArch juga mempunyai Play! teras sekarang, tetapi ia tidak bersedia untuk mengendalikan kebanyakan keperluan pemain.

Kini, bagaimanapun, emulator baharu telah memasuki tempat kejadian: AetherSX2. Emulator ini berada dalam keadaan alfa tertutup pada masa ini, tetapi pembangun utama bersikap sangat terbuka tentang perkara yang boleh kita jangkakan. Selain itu, YouTuber Taki Udon mempunyai video emulator AetherSX2 yang berfungsi pada pelbagai telefon Android dengan pelbagai pemproses.

Di bawah, kami mempunyai beberapa soalan yang dijawab oleh pembangun untuk kami. Jika anda lebih suka hanya mengetahui asasnya, nampaknya emulator PS2 untuk Android ini boleh menjadi penyelesaian kepada semua masalah kami. Ia sudah menjalankan permainan dengan baik pada pelbagai cipset (walaupun Snapdragon 888 Plus berfungsi dengan baik, jelas sekali). Ia berdasarkan kerja emulasi LGPL sedia ada, jadi ia akan menjadi percuma dan sumber terbuka.

Beta terbuka dijangka dilancarkan sebelum penghujung tahun (walaupun namanya mungkin berubah), jadi nantikan untuk itu!

Emulator AetherSX2 PS2 untuk Android: Apa yang diharapkan

Tahlreth ialah pembangun tunggal di belakang AetherSX2, sekurang-kurangnya buat masa ini. Mereka sedang mengusahakan emulator PS2 untuk Android pada masa lapang mereka. Walau bagaimanapun, kod asas untuk AetherSX2 datang daripada emulator berasaskan PC terkemuka yang, atas sebab undang-undang, tidak boleh dinamakan secara khusus. Ia agak mudah untuk difikirkan kerana tidak terdapat banyak emulator LGPL PS2 di sekitar.

Tahlreth mendapat sokongan penuh pasukan pembangunan di sebalik kod emulator asas, jadi ini bukan situasi DamonPS2. Tahlreth juga komited untuk mematuhi LGPL emulator itu, yang bermaksud AetherSX2 akan menjadi percuma dan sumber terbuka.

Syukurlah, ini bukan situasi DamonPS2. Emulator ini sedang dibangunkan dengan kerjasama pembangun sedia ada.

Memandangkan kod asas datang daripada emulator PS2 sedia ada yang sangat dibangunkan, versi alpha AetherSX2 sudah kelihatan hebat. Ia berfungsi pada pemproses MediaTek, Samsung dan Qualcomm. Walau bagaimanapun, seperti mana-mana emulator, cip Qualcomm akan berprestasi terbaik dan cip yang lebih tinggi akan menghasilkan hasil yang terbaik. Namun, ini bukan emulator yang hanya mereka yang mempunyai poket dalam akan dapat bermain. Video Taki Udon membuktikan bahawa walaupun pertengahan renjer akan melihat hasil yang baik.

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, Tahlreth berharap untuk mendapatkan versi beta terbuka bagi emulator di luar sana sebelum penghujung tahun 2021. Nantikan kerana kami akan memberi anda pautan untuk mencubanya sebaik sahaja perkara itu berlaku.

Sumber Diterjemahkan oleh Google Translate: AetherSX2: Emulator PS2 yang menjanjikan untuk Android
oleh [author_name]

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker