Apa Itu ?

Apa itu Teknologi?

Apa itu teknologi? Saya yakin bahawa setiap orang yang anda tanya akan memberi anda definisi yang berbeza, bergantung pada perkara yang dia gunakan. Saya pasti ibu anda akan memberitahu anda bahawa teknologi menjadikan hidupnya mudah kerana semua alat yang diciptakan, adik anda akan mengatakan teknologi bermaksud komputer generasi terkini dan permainan terperinci tinggi, anda mungkin akan mengatakan bahawa itu adalah telefon bimbit anda. Saya akan katakan bagi saya teknologi adalah makanan separa ayam. Ia mungkin ciptaan terbaik yang pernah ada. Tetapi ia hanya saya.

Jadi, kita telah menetapkan bagaimana kita, manusia, melihat teknologi. Tetapi tidakkah menarik untuk melihat apa sebenarnya? Ini berkaitan dengan bagaimana kebiasaan spesies dan pengetahuan instrumen dimaksudkan untuk meringankan kehidupan dan bagaimana ia mempengaruhi kemampuannya untuk masuk ke dalam lingkungan. Ini adalah definisi umum.

Kami, manusia melihatnya sebagai hasil interaksi sains dan kejuruteraan yang berbeza.

Teknologi adalah salah satu istilah yang sebenarnya tidak dapat ditentukan. Ini bermaksud segala-galanya dari papan utama hingga cara mengatur kilang. Ia boleh merujuk kepada hampir semua perkara, kerana semua perkara di sekeliling kita, pada satu ketika, kerosakan teknologi.

Bagaimana kita boleh menggunakannya? Oleh itu, dalam bidang tertentu seperti “teknologi perubatan”, menggambarkan hanya satu aspek sains atau dalam ungkapan seperti “teknologi canggih”, yang jauh lebih abstrak.

Kami telah menggunakan teknologi sejauh mana kami wujud. Ia berada dalam darah kita untuk menemui semua jenis perkara yang bertujuan untuk memudahkan kehidupan kita. Dan jika mereka tidak wujud, anda boleh bertaruh kami akan menciptanya. Bermula dengan penemuan api dan dengan penyesuaian semua perkara yang kami temui di alam semula jadi dengan keperluan kami dan berakhir dengan World Wide Web dan satelit angkasa lepas yang dilancarkan ke orbit, kami berjaya mengubah segala-galanya memihak kepada kami. Dan itulah teknologi. Nah, seperti yang nenek moyang kita biasa katakan, sejak penciptaan roda kita telah belajar banyak tentang mengawal persekitaran kita.

Teknologi adalah setiap peralatan di sekitar kita, yang membolehkan kita berinteraksi pada skala global. Bayangkan itu! Dengan hanya satu klik, anda dapat melihat rakan anda dari seberang dunia dalam masa nyata. Bukan sekadar bercakap dengannya, tetapi lihat dia, lihat apa yang dia lakukan dan bagaimana dia bertindak balas.

Tetapi teknologi juga memberi kita kutukan besar. Kami tidak mencipta perkara baik sahaja. Terdapat banyak alat yang merosakkan yang tidak meredakan kewujudan kita, tetapi hanya menyukarkannya, atau mengakhirinya. Bang-Bang! Dan itu bukan senjata anak anda, tetapi senjata sebenar yang boleh mengakhiri hidup anda dengan degupan jantung.

Teknologi semua adalah yang menjadikan dunia berputar setiap hari. Tidak betul. Sihir, atau undang-undang alam membuat itu. Teknologi adalah segala-galanya, semua perkara yang tidak boleh disalahkan pada sihir. Semut itu kira-kira 99,9% perkara yang anda gunakan dalam hidup. Jadi, Teknologi VIVA.

Sumber oleh Rea Maor

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker