Lain-Lain

Teknologi Komputer – Adakah Baik Atau Buruk?

Abad ke-21 telah menjadi zaman dengan begitu banyak penemuan dan kemajuan teknologi, teknologi bertujuan untuk satu tujuan dan itu adalah untuk menjadikan kehidupan orang lebih baik dengan membantu mereka menjadi lebih cekap dalam kerja mereka. Salah satu kejayaan teknologi tersebut ialah teknologi komputer.

Teknologi komputer telah berkembang dalam perkadaran yang besar bermula daripada komputer dengan saiz bilik kepada komputer atas tapak tangan kecil yang direka bentuk dengan baik. Komputer pada masa kini telah menjadi bahagian yang amat diperlukan dalam kehidupan manusia, terutamanya di tempat kerja, di syarikat, perniagaan, sekolah, pejabat dan juga di rumah.

Ia telah menjadikan dunia lebih kecil, tetapi adakah ia telah menjadikan dunia kita lebih baik? Ia kemudian akan membawa kita untuk bertanya sama ada teknologi komputer adalah baik atau buruk. Sekarang mari kita cuba melihat dahulu beberapa kesan buruk. Dengan kemunculan komputer dan dengan internet menjadi mudah untuk mengakses laman web lucah, kanak-kanak lebih terdedah kepada kandungan eksplisit; sesetengah pelajar akan hilang tumpuan terhadap pelajaran kerana mereka bermain permainan komputer. Bilangan kes obesiti telah meningkat dan ia telah dikaitkan dengan terlalu banyak aktiviti komputer yang menyebabkan kurang aktiviti fizikal di kalangan sebilangan orang.

Di sisi lain syiling, komputer telah membuka dunia kemungkinan yang baru. Kini lebih mudah untuk mendapatkan maklumat mengenai peristiwa dunia; anda juga boleh mencari pekerjaan di internet; anda boleh menyebarkan advokasi kepada sebilangan besar orang di seluruh dunia; dan yang paling penting kini lebih mudah untuk berhubung antara satu sama lain walaupun anda berada di seberang dunia.

Teknologi komputer, sama seperti bahan lain di bumi telah dicipta dengan kepentingan bersama. Sama seperti pisau, ia telah dibuat untuk memotong dan menghiris makanan untuk mempercepatkan masa memasak orang tetapi ia juga boleh digunakan untuk membunuh orang, dan anda tidak boleh melarang penggunaan pisau untuk menghentikan pembunuhan. Oleh itu, anda tidak boleh menyalahkan komputer untuk masalah yang mungkin ditimbulkan kerana ia adalah orang yang menggunakannya yang menyebabkan masalah itu. Ia mempunyai kelemahan dan kelebihan yang mesti diambil kira.

Tetapi masalahnya bukan teknologi komputer itu sendiri; masalahnya terletak pada orang yang menggunakannya. Teknologi komputer secara umumnya baik kerana ia boleh membawa banyak kebaikan jika ia digunakan dengan betul, tetapi boleh mendatangkan kemudaratan yang besar jika digunakan secara tidak bijak.

Orang ramai mempunyai pilihan tentang cara mereka menggunakan sumber bumi, dan pilihan itu akan menentukan cara bahan tertentu akan mempengaruhi orang, sama ada baik atau buruk.

Sumber Diterjemahkan oleh Google Translate: [original_tite] oleh Jim Oneil

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker