Lain-Lain

Teknologi dan Kecederaan Otak – Kawan atau Musuh?

Apabila seseorang individu mengalami kecederaan otak, selalunya ahli keluarga tergesa-gesa untuk mencari setiap cara yang mungkin untuk membantu dalam proses pemulihan. Teknologi adalah sebahagian besar kehidupan pada hari ini sehinggakan terdapat ramai orang yang melihat teknologi sebagai gelombang masa depan untuk merawat defisit kecederaan otak – dan ramai ahli terapi akan bersetuju dengannya.

Menurut Quora.com, terdapat lebih 500 aplikasi baharu dilancarkan setiap hari di seluruh dunia. Dengan setiap aplikasi baharu terdapat kemungkinan untuk hidup secara berbeza dan mempelajari sesuatu yang baharu. Dalam dunia pemulihan, apl baharu bermaksud cara baharu untuk ahli terapi menjangkau lebih jauh ke dalam dunia teknologi untuk mencari cara berbeza untuk membantu pesakit yang mengalami kecederaan otak.

Apabila mencari apl yang boleh membantu pemulihan kecederaan otak, adalah penting untuk mengingati beberapa perkara penting:

  1. Apakah matlamat apl itu?
  2. Sejauh manakah apl itu sukar untuk dipelajari?
  3. Adakah terdapat kos untuk penggunaan?
  4. Adakah terdapat tahap kemahiran yang berbeza?

Adalah penting untuk memikirkan perkara yang diperlukan oleh pesakit apabila mencari apl khusus untuk membantu pemulihan kecederaan otak. Contohnya, jika pesakit perlu belajar membaca, maka apl dengan banyak arahan bukanlah pilihan yang baik. Mencari apl dengan arahan mudah, seperti fokus pada mengisi perkataan atau melengkapkan ayat, adalah pilihan yang baik. Terdapat banyak apl untuk orang dewasa yang turut membantu proses pembelajaran membaca, yang mungkin berfungsi dengan baik untuk individu yang mempelajari semula kemahiran tersebut selepas strok atau kecederaan otak.

Apl yang mempunyai arahan atau langkah yang rumit untuk memulakan program biasanya tidak sesuai untuk seseorang yang cuba menggunakan kemahiran kognitif. Apl dengan dua atau tiga penerangan ringkas untuk arah, atau arahan langkah demi langkah individu yang boleh dilihat apabila menggunakan apl itu, mungkin berfungsi dengan baik.

Terdapat beribu-ribu apl percuma tersedia untuk pelbagai jenis telefon pintar dan tablet. Dengan apl percuma, masih terdapat caj dalam apl yang wujud selain daripada bahagian percuma muat turun. Adalah penting untuk membaca butiran apl sebelum membeli untuk memastikan ia tidak memerlukan banyak wang untuk bermain dan mengambil bahagian.

Matlamat apl apabila digunakan sebagai alat terapeutik adalah untuk membantu seseorang meningkatkan fungsi dalam kawasan tertentu. Sesetengah apl menawarkan tahap kesukaran, supaya apabila satu kawasan atau tahap telah dicapai, terdapat langkah seterusnya untuk meneruskan pembelajaran tugasan atau mempraktikkan kemahiran. Pembelajaran berperingkat ini membantu apabila pesakit ingin belajar hanya satu atau dua permainan, dan bukannya perlu mendapatkan berbilang apl untuk mencari tugas yang lebih sukar untuk diselesaikan.

Dengan sebarang pembelian apl adalah penting untuk mencubanya – apl percuma sentiasa menjadi pilihan yang baik dan merupakan cara untuk mencari cara yang menarik dan menyeronokkan untuk mencapai matlamat terapeutik tanpa rasa bosan. Cuba permainan yang berbeza, walaupun ia tidak berasa menarik, kerana anda mungkin terkejut dengan apa yang anda boleh pelajari, dan sejauh mana permainan mudah boleh meningkatkan kemahiran yang telah terganggu oleh kecederaan otak.

Sumber Diterjemahkan oleh Google Translate: Teknologi dan Kecederaan Otak – Kawan atau Musuh?
oleh Lisabeth Mackall

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker