Lain-LainTrik dan Tips Komputer PeribadiTrik dan Tips Telefon Pintar

Nak Kena Ambil Insurans untuk Gadget Anda?

Sebagai orang yang moden, anda mungkin mempunyai sebuah Smartphone, laptop, kamera, dan alat lain. Jika anda selalu dalam perjalanan, ada banyak hal yang salah dengan gadget anda: mereka boleh menjadi rosak, hilang, atau dicuri.

Alat berkualiti tidak datang dengan harga yang murah, oleh itu, ia adalah bijak untuk dapatkan insurans buat mereka. Salah satu yang paling berkesan untuk melakukan itu adalah dengan menbayar jaminan mereka. Umumnya ramai tidak ambil peduli tentang perkara ini.

Jenis gadget polisi insurans

Syarikat insurans telah datang dengan polisi insurans untuk melindungi alat anda. Ada beberapa syarikat yang akan melindungi anda bagi masalah seperti kerosakan, mencuri, atau kehilangan sementara yang lain akan menyediakan anda dengan insurans sepenuhnya. Terpulang kepada kamu untuk memilih insurans yang anda suka.

Faktor untuk dipertimbangkan apabila mendapatkan perlindungan insurans

Bagi anda untuk mendapatkan yang terbaik, anda perlu mengambil kira beberapa faktor yang termasuk:

Had Item: Syarikat memberi had yang berbeza jumlah wang yang mereka boleh meliputi gadget. Ia akan memberikan had beberapa dolar, sementara yang lain akan melindungi alat gadget anda untuk beberapa ribu dolar. Dasar yang anda pilih harus cukup untuk menampung kos gadget anda. Ketika anda membuat pilihan, anda harus perhatikan itu polisi dengan had yang ditawarkan.

Penggantian kos: Syarikat-syarikat insurans yang memiliki dua jenis penggantian kos. Kos relatif adalah alat di mana ia mengalami kerosakan atau kehilangan. Sebuah syarikat yang mengkompensasi anda menggunakan kos relatif tidak baik seperti yang anda akan diperlukan untuk membayar kebanyakan wang. Sebagai contoh, iPad anda mungkin bernilai lebih dari seribu dolar bila baru, tapi ini tidak akan menjadi harga beberapa tahun kemudian. Dalam acara iPad hilang atau rosak, perusahaan asuransi akan membayar ganti rugi anda berdasarkan nilai semasa gadget. Untuk memastikan bahawa anda tidak membayar banyak uang daripada yang anda harus, pergi untuk sebuah syarikat yang menggantikan gadget berdasarkan harga baharu.

Pengecualian: Hampir semua polisi ada pengecualian. Ini adalah situasi di mana polisi tidak akan melindungi anda. Sebagai contoh, dasar-dasar yang tidak akan melindungi alat anda jika anda rosak semasa naik bungee-jumping. Untuk mengelakkan kejutan di masa depan, anda harus mengambil waktu anda untuk membaca polisi dan tinggal jauh dari satu perkara yang anda rasa akan menjadi kontroversi di masa depan.

Kesimpulan

Ini adalah apa yang anda perlu tahu bila anda mendapatkan insurans untuk gadget anda. Kunci untuk mengelakkan kejutan, hati-hati dengan polisi insurans.

Sumber by Satvik Mittal

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker