Berita Teknologi

Laporan: Xiaomi kehilangan tempat kedua dalam pasaran global

Foto bahagian belakang Mi 11X dengan logo Xiaomi kelihatan

Calvin Wankhede / Pihak Berkuasa Android

TL;DR

  • Xiaomi memperoleh slot tempat kedua dalam pasaran telefon pintar global suku lepas.
  • Kini, satu cawangan mengatakan syarikat itu telah kehilangan status itu kepada pemegang tempat kedua biasa Apple.
  • Samsung masih jauh dan jauh sebagai peneraju, walaupun.

Kembali pada bulan Julai pada penghujung Q2 2021, kami mendengar beberapa berita yang sangat menggembirakan. Pelbagai kedai mengesahkan itu epal telah kehilangan status biasa sebagai OEM telefon pintar kedua terbesar di dunia.

Menurut IDC, Apple menghantar 50.4 juta telefon pintar sepanjang suku ketiga 2021. Itu kira-kira 6.1 juta lebih telefon daripada Xiaomi yang dihantar dalam tempoh yang sama. Dengan metrik tunggal ini, Xiaomi kembali di tempat ketiga.

Walau bagaimanapun, terdapat banyak faktor lain yang menentukan status lima teratas OEM telefon pintar global. Penghantaran tahunan, sebagai contoh, mungkin metrik yang lebih melengkung daripada suku tahunan. Hasil ialah satu lagi penanda serta kategori penetapan harga sebahagian besar telefon pintar mendarat (premium, julat pertengahan, belanjawan, dsb.). Intinya ialah dengan satu metrik ini — bilangan telefon pintar yang dihantar lebih satu perempat — Apple adalah Nombor Dua.

Sudah tentu, Samsung kekal selesa dalam slot teratas dengan 69 juta telefon yang dihantar, kira-kira 18.6 juta lebih daripada Apple dan 24.7 juta lebih daripada Xiaomi. Menggenapkan slot tempat keempat dan kelima, kami melihat seri antara Vivo dan Oppo, seperti itulah senarai biasanya kelihatan.

Senarai dahulu kelihatan jauh berbeza. Ada masanya Huawei berada dalam lima teratas dan juga detik yang sangat singkat di mana ia mengatasi Samsung untuk slot teratas. Walau bagaimanapun, Huawei tidak lagi muncul dalam sepuluh teratas — dan mungkin tidak akan lama.

Sumber Diterjemahkan oleh Google Translate: Laporan: Xiaomi kehilangan tempat kedua dalam pasaran global
Source link

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker