Lain-Lain

Lakukan Sendiri Ini: Pembersihan Teknologi

Gangguan baru telah dinamakan untuk menampung peningkatan bilangan orang yang ketagih kepada teknologi tertentu; World of Warcraft dan permainan video lain, Facebook, Telefon pintar semasa makan malam, Candy Crush dan banyak lagi. Sesiapa sahaja masih ingat kegilaan permainan Facebook yang paling ketagih daripada mereka semua, Farmville?! Kebanyakan orang Amerika boleh mengatakan bahawa mereka ingin kurang terpaku pada teknologi mereka. Masa skrin telah diketahui menyebabkan gangguan tidur, dan dengan kerja menjadi lebih mudah alih, ia menjadi lebih invasif terhadap masa peribadi kita. Anda boleh menetapkan sempadan, dan pembersihan teknologi penyebuan mungkin seperti yang diperintahkan oleh doktor untuk mula hidup di dunia nyata dan dalam talian dengan seimbang. Ikuti cadangan berikut untuk mendapatkan pembersihan teknologi yang berjaya.

Gariskan Pembersihan Anda

Tanpa rancangan, anda merancang untuk gagal. Pembersihan teknologi mungkin merupakan salah satu pembersihan yang paling sukar untuk diharungi kerana ia bukan cabaran fizikal, tetapi cabaran mental. Tentukan berapa lama anda akan membersihkan (biasanya 2-3 hari atau seminggu) dan rancang untuk memulakan 2-3 hari sebelum ini supaya anda tidak berhenti merokok ayam belanda. Tetapkan juga parameter teknologi yang akan anda gunakan, atau bila anda boleh menggunakannya. Semasa fasa perancangan ini, tentukan perkara yang anda mahu luangkan masa anda lakukan. Anda memerlukan garis besar ini untuk merujuk apabila anda merasa gatal, yang membawa kami ke perkara seterusnya; pencegahan berulang.

Pra-Pencegahan Semula

Tentukan sebab anda melakukan pembersihan teknologi ini dan tulis jawapan anda. Letakkan kad ini di tempat yang anda akan lihat setiap hari sebagai peringatan atau simpan pada anda pada setiap masa. Saya cadangkan anda mengambil gambar dengan telefon anda supaya anda sentiasa memilikinya, tetapi semasa pembersihan teknologi, anda mungkin tidak mempunyai kemewahan itu. Semak semula “mengapa” anda apabila anda merasakan “gatal”.

Beberapa cadangan penting terakhir sebelum anda bermula adalah untuk memberitahu sesiapa sahaja yang perlu mengetahui bahawa anda sedang melakukan pembersihan teknologi. Ini mungkin orang yang bekerja dengan atau untuk anda, rakan Facebook atau kumpulan yang biasa anda berbual, atau orang yang paling rapat dengan anda yang boleh membantu menyokong anda semasa pembersihan anda. Bersedia untuk kembali ke teknologi anda juga. Salah satu cara terbaik untuk melakukan ini ialah menyahlanggan mana-mana langganan e-mel yang anda tidak pedulikan lagi. Pergi melalui dan nyahpasang mana-mana apl yang tidak diperlukan dan matikan pemberitahuan yang tidak perlu bagi apl yang anda simpan. Cadangan terakhir artikel ini adalah untuk belajar menggunakan ‘Mod Pesawat’ yang melumpuhkan keupayaan telefon anda untuk menghantar atau menerima mesej teks, panggilan atau pemberitahuan. Mod ini juga kadangkala dipanggil mod penerbangan, mod kendiri atau mod luar talian dan boleh digunakan dalam beberapa situasi. Anda boleh mendayakan mod penerbangan apabila anda tidak mahu diganggu, semasa menghadiri mesyuarat penting, untuk mengecas bateri anda dengan lebih pantas atau menempah hayat bateri yang anda sudah ada.

Sumber Diterjemahkan oleh Google Translate: Lakukan Sendiri Ini: Pembersihan Teknologi
oleh Aaron Phillips

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker