Lain-Lain

Bagaimana Mekanik Kereta Menggunakan Teknologi

Adakah anda tahu mengapa penting untuk mencari mekanik yang baik atau kedai pembaikan yang baik untuk membaiki kereta anda? Sebabnya: ia dapat menjimatkan beratus-ratus dolar dalam bahagian dan tenaga kerja! Apabila kita menyebut “mekanik yang baik” atau “bengkel yang baik”, kita merujuk kepada mekanik yang dilengkapi dengan teknologi terkini. Anda tidak mahu mempercayakan kereta anda ke kedai yang mempunyai mesin dan peralatan usang kerana ia akan mengambil masa yang lebih lama untuk mendapatkan diagnosis. Dan semakin lama mekanik membuat diagnosis, semakin besar bil tenaga kerja anda!

Ingat bahawa mekanik kereta mengenakan bayaran mengikut jam.

Pembaikan kereta boleh meliputi mana-mana satu atau gabungan yang berikut (perhatikan bahawa ini bukan senarai pembaikan yang lengkap).

• Pemeriksaan penghawa dingin

• Pemeriksaan beg udara

• Pendawaian elektrik

• Kabel

• Servis klac dan pembaikan

• Pembaikan penghantaran

• Penjajaran Roda

• Penggantungan

• Brek

• Sistem pemanasan

• Minyak dan pelinciran

• Bateri

• Tingkap kuasa

Sebilangan besar penyelesaian masalah yang digunakan oleh mekanik untuk mendiagnosis masalah difasilitasi oleh teknologi pembaikan kereta.

Pernah perhatikan bagaimana beberapa lampu di panel anda menyala apabila ada yang tidak kena? Dalam kebanyakan kes, mekanik yang berpengalaman akan mengetahui dengan segera apa masalahnya, tetapi terdapat keadaan yang memerlukan teknologi canggih untuk membawa kepada diagnosis yang tepat.

Teknologi canggih terdapat dalam pelbagai bentuk dan yang popular adalah perisian penyelesaian masalah. Syarikat seperti Auto Tech mempunyai program perisian yang boleh digunakan oleh pemilik kenderaan untuk mengetahui apa yang menyebabkan penyakit kenderaan mereka.

Kebanyakan pemilik kereta yang memandang sinis tentang program perisian sebelum ini harus serius mempertimbangkan untuk membeli program perisian penyelesaian masalah kereta yang boleh dipercayai. Sebagai contoh, beberapa program dimulakan dengan meminta anda memasukkan nombor model dan model kereta anda, tahun kereta dan jenis peralatan yang dimilikinya. Perisian ini mempunyai pangkalan data maklumat yang besar tentang semua kereta di pasaran dan pemilik kereta hanya mengikut langkah apabila digesa. Ia menggunakan apa yang dipanggil industri sebagai “diagnosa pokok” di mana langkah logik membawa anda melalui keseluruhan proses diagnosis.

Selepas anda memasukkan profil kereta anda, anda menggunakan menu lungsur untuk memilih simptom yang ditunjukkan oleh kereta anda. Contohnya, jika anda memilih “squealing brakes”, program ini meniru brengsek brek dan jika itu suara yang anda dengar, anda mengesahkannya dan program ini mengesyorkan beberapa langkah.

Anda mungkin tidak benar-benar ingin menggunakan perisian penyelesaian masalah, tetapi bayangkan berapa banyak masa dan wang yang dapat anda jimatkan jika anda bercakap dengan mekanik dengan bijak, memberitahunya bahawa anda tahu.

Pelajar yang belajar ke arah pensijilan membeli alat perdagangan tertentu. Beberapa contoh ialah Snap On dan Mac Tools. Kedua-duanya adalah yang paling popular di Amerika Syarikat dan Kanada.

Mekanik kini mempunyai pelbagai alat teknologi untuk membantu mereka memahami masalah kereta dengan lebih baik: multimeter digital (pengukuran elektronik), boroskop (menguji penukar haba), penguji diagnostik bahan api (menguji dan mengimbangi penyuntik bahan api) dan teknologi baharu yang lain.

Teknologi mekanik kereta baru membantu memendekkan kurva pembelajaran dan mempercepat diagnosis sehingga pemilik kereta tidak dibebani dengan terlalu banyak jam kerja.

Source by Max Kalles

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker