Trik dan Tips Komputer Peribadi

5 Aplikasi Terbaik Untuk Photography (PERCUMA)

Bukan sekadar teknik yang penting, malah keupayaan menyunting juga memainkan peranan

Untuk menjadi seorang jurugambar ataupun photographer, anda mestilah tahu tentang perkara asas dalam fotografi seperti sudut, main-main dengan fokus dan pemilihan latar belakang. Untuk ilmu tersebut anda haruslah dapatkan dari sumber luar kerana hari ini adalah hanya berkaitan tentang 5 aplikasi khas untuk fotografi.

Kenapa nak guna aplikasi ini ? Walaupun anda ni jenis jurugambar tahap kelas A, gambar anda boleh dicantikkan lagi dengan aplikasi berikut. Tak cantikkan pun tak apa, sememangnya anda akan perlukan fungsinya !

Perkara asas dalam editing gambar adalah penggunaan filter. Anda boleh Google ‘filter setting’ ataupun tekan sini. Jom kita tengok 5 aplikasi yang hebat untuk para jurugambar.

Perisian dari Adobe

Adobe mempunyai suite aplikasi desktop untuk para kreatif telefon pintar. Mereka mempunyai kumpulan aplikasi mudah alih untuk jurugambar yang juga mudah alih. Produk daripada mereka termasuk versi telefon pintar iaitu Adobe Lightroom yang agak baik untuk penyunting. Di samping itu, anda boleh mencari aplikasi pengimbas (untuk gambar sebenar), dua aplikasi Photoshop, dan banyak lagi.

Lightroom merupakan aplikasi yang paling profesional di kalangan mereka. Aplikasi Photoshop lebih kepada perkara mudah seperti filter dan sticker. Walau bagaimanapun, mereka mempunyai beberapa fungsi asas dan Aplikasi boleh didapati secara percuma. Anda boleh meluaskan fungsi dengan melanggan Adobe Creative Cloud.Adobe Lightroom – Android

Adobe Lightroom – iOS

Google Photos

Google Photos adalah aplikasi yang sangat baik untuk jurugambar. Ia menawarkan storan tanpa had untuk foto anda. Ia memuat naik gambar anda dalam resolusi berkualiti tinggi, tetapi bukan resolusi maksimum. Oleh itu, sesetengah orang menekankan perkara-perkara seperti itu mungkin tidak akan menggunakan Google Photos. Jika anda biasa-biasa dan tak kisah sangat, ia adalah ruang penyimpanan awan yang sangat baik.

Anda boleh mengaksesnya dari telefon atau komputer anda. Ia mempunyai beberapa ciri lain juga. Kami tidak mencadangkan anda untuk mengedit foto atau apa-apa seperti itu dengan aplikasi ini. Sememangnya semua fail yang dimuat naik harus dikompres untuk mengurangkan saiznya. Tapi dengan teknologi oleh Google, anda boleh nampak perbezaan kualiti jika anda zoom sehingga maksimum, selain itu, ia nampak seperti biasa.

Hyperfocal Pro

HyperFocal Pro adalah gaya aplikasi fotografi yang berbeza. Ia tidak mengambil atau mengedit gambar. Ia membantu dengan pengiraan bagi menangkap gambar yang terbaik. Anda boleh menjejaki perkara seperti tetapan kamera anda dan keadaan penggambaran. Ini termasuk kedalaman, sudut pandangan, medan paparan, dan jarak hiperfokal.

UI aplikasi ini adalah sedikit hambar, tetapi berfungsi sepenuhnya. Aplikasi ini merupakan pilihan yang sangat baik untuk jurugambar DSLR. Tambahan lagi, ia benar-benar percuma tanpa iklan atau sebarang pembelian dalam aplikasinya.

HyperFocal Pro – Android

Snapseed

Snapseed mungkin merupakan editor gambar percuma terbaik di Android. Ia datang dengan pelbagai alat dan fungsi yang mudah dan maju. Ini termasuk sokongan untuk fail RAW, perkara mudah seperti penyingkiran mata merah a.k.a high. Ia juga mempunyai keupayaan untuk meningkatan kualiti secara auto yang cukup kuat.

Ia berfungsi dengan baik, kadang-kadang tak, kerana ia bergantung pada foto itu sendiri dan jenis adegan. Terdapat juga filter untuk mereka yang suka edit, dengan mudah. Setiap jurugambar mudah alih sepatutnya mempunyai aplikasi ini. Ia benar-benar percuma.

Snapseed – Android

Snapseed – iOS

VSCO

VSCO merupakan alat fotografi yang mempunyai semua fungsi-dalam-satu. Ia berfungsi sebagai aplikasi kamera serta editor foto. Ia juga mempunyai beberapa tip, helah, dan pelbagai filter yang menyeronokkan untuk digunakan. Filter yang boleh meniru pelbagai jenis filem. Mereka cukup kemas, dan mereka masih boleh filter pada bila-bila masa, kerana cukup mudah.

Aplikasi ini agak sukar untuk dicadangkan kepada newbie daripada kebanyakan aplikasi editor di luar sana. Ia tidak melakukan tugas yang terbaik dalam pakej percuma , tetapi ia melakukan beberapa perkara dengan terbaik dengan pakej berbayar.

Snapseed – Android

Snapseed – iOS

Baiklah itu sahaja, cukuplah 5 aplikasi untuk pemula. Untuk penjelasan penuh seperti cara penggunaan, tips dan sebagainya anda dinasihatkan untuk menonton tutorial di YouTube. Semoga anda berjaya menghasilkan gambar berkualiti tinggi !

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker