Berita TeknologiSenarai Terbaik

5 Perkara Hebat Jam Pintar yang Anda Tak Tahu!

Sejak zaman 90-an lagi kita dikejutkan dengan kehadiran telefon pintar yang mengubah dunia sekarang. Namun, fenomena ini juga mengubah peranan tradisional sebuah peranti yang biasa kita gunakan. Jam tangan, asalnya digunakan untuk melihat waktu sahaja namun kini, banyak peranan dipasang dan memberikan nilai tambah pada fungsi jam tangan moden. Itulah jam tangan pintar yang kini semakin mendapat sambutan daripada masyarakat namun rata-rata ramai yang belum tahu apakah kelainan yang diberikan oleh jam tangan pintar ini?

Inilah dia 5 fungsi hebat daripada pelbagai jenama jam tangan pintar yang memberikan anda pengalaman yang berbeza dan menarik.

1. Berapakah kadar oksigen dalam darah saya (The Venu, Garmin)?

Jika dahulu, kita perlu ke hospital atau klinik jika ingin tahu berapakah kadar oksigen dalam darah kita. Namun kini boleh dilakukan oleh jam tangan pintar keluaran Garmin terkini! Malah peranti ini juga mampu menyukat kadar pernafasan kita, menakjubkan bukan?

Dengan saiz 1.2 inci dan paparan skrin AMOLED sentuhan skrin, jam ini mampu bertahan selama 5 hari tanpa cas. Jam pintar yang mempunyai 4GB RAM ini juga mampu menyimpan pelbagai muzik dan boleh membuat pembayaran contactless dengan Garmin Pay. The Venu, Garmin ini hanyalah berharga RM1,751 sahaja dan cukup sesuai bagi mereka yang ahli sukan!

2. Semak gangguan degupan jantung (Asus/Samsung)

Asus telah meletakkan model SP Vivo Watch yang baru di antara jam tangan pintar bergaya dan jam tangan fungsional, yang memaparkan GPS dan monitor denyutan jantung yang juga membolehkan anda memeriksa ketepuan oksigen dalam darah.

Tetapi ada juga fungsi EKG untuk membantu anda memeriksa gangguan jantung tertentu, sama seperti Apple yang mengumumkan dalam ciri memalingkan pada Apple Watch.

Harga dan tarikh pelepasan jam tangan Asus baru belum diumumkan.

Galaxy Watch Active2 juga ditetapkan untuk menjadi salah satu jam tangan Android pertama untuk mendapatkan sensor EKGnya sendiri. Walau bagaimanapun, fungsi kesihatan yang jarang berlaku pada smartwatches ini hanya ditetapkan untuk diaktifkan pada tahun 2020, menurut Samsung.

Smartwatch terkini Samsung membolehkan anda sapu jari anda di sepanjang rim luar untuk melakukan perkara seperti aplikasi kawalan dan tatal melalui mesej pada skrin sentuh AMOLED.

Harga bermula dari (RM1,376). Versi dengan sambungan tanpa wayar LTE tersedia dari (RM2,084).

3. Tinggalkan sahaja Smartphone anda di rumah (Mobvoi)

Sama seperti Samsung, Mobvoi telah membuatΒ  Android smartwatch bajet terkini, Ticwatch Pro 4G, lebih autonomi dengan menambah modem LTE.

Dengan kata lain, jam tangan anda akan terus dapat aliran muzik, mendapatkan mesej dan kekal dalam talian walaupun telefon anda dimatikan atau di rumah.

Jika tidak, kes keluli tahan karat kalis air dan bukti (IP68) telah mengekalkan gaya chronograph model terdahulu.

4. Berbual dengan ‘Pergelangan Tangan Anda’ (Fossil)

Fossil Group telah mengumumkan generasi kelima smartwatch Android Wear dengan Carlyle HR dan Julianna HR, masing-masing berharga RM1,375.

Mereka termasuk pembesar suara, yang dipasangkan dengan mikrofon bersepadu, membolehkan panggilan telefon terus serta perbualan dengan Google Assistant. Ia juga membolehkan pengguna mendengar muzik tanpa headphone.

Fossil juga melesenkan teknologi smartwatchnya kepada jenama lain. Model baru berdasarkan generasi kelima termasuk model bling-bling seperti Bradshaw dan Lexington 2 dari Michael Kors, jam tangan sporty dan berwarna-warni dari Puma, reka bentuk fesyen fesyen dari Emporio Armani (Smartwatch 3), dan beberapa industri yang bergaya dari Diesel (Paksi).

Semua model dalam keluarga Fossil mempunyai pemprosesan yang kuat dalam Snapdragon 3100 baru. Ciri-ciri termasuk paparan AM8LED 1.28, GPS, gyroscope, ketinggian dan pecutan sensor, dan monitor kadar jantung yang memaparkan data melalui aplikasi kardiogram.

5. Katakan Tidak Pada Cas (Powerwatch)

Tidak perlu mengecas lagi: Itulah janji dari Matrix Industries ‘Powerwatch 2, yang kebanyakannya dicaj oleh janaan tenaga termoelektrik.

Semakin besar perbezaan suhu antara kulit pemakai dan udara, semakin banyak tenaga dihasilkan. Tenaga juga dijana oleh sel solar dalam paparan.

Jam juga mempunyai GPS dan monitor denyutan jantung. Harga bermula pada US $ 645 (RM2,689) untuk versi dengan gelang plastik standard.

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker