Berita Teknologi

Samsung X AMD – Grafik Radeon Untuk Telefon Pintar, Telefon ROG di Bawah Samsung?

Samsung dan AMD berkerjasama dalam penghasilan cip baharu

Semalam, Samsung mengumumkan mereka akan merangka stategi beberapa tahun bersama syarikat gergasi dunia komputer iaitu AMD bagi menghasilkan grafik bagi telefon keluaran Samsung.

Spesifiknya, seni bina grafik AMD Radeon amat berjaya di arena gaming termasuklah PC dan konsol bakal melesenkan Samsung dalam penyediaan grafik di dalam telefon pintar, dan mungkin juga berguna untuk tablet.

Belum ada maklumat spesifik berkaitan cip pemprosesan ini, namun pihak Radeon berjanji akan menggunakan kuasa yang sedikit untuk kuasa maksimum.

Kita akan lihat potensi menggunakan telefon pintar mampu milik dengan grafik yang memuaskan, ataupun peranti flagship yang boleh menjalankan gaming dengan lebih intensif, pelbagai game tanpa masalah panas dan kerukusan jangka hayat bateri.

Tanpa masa yang ditetapkan, kita boleh menjangkakan GPU yang dikuasakan oleh Radeon bakal diguna pakai dalam peranti Samsung pada masa hadapan – di mana mereka bakal menghadapi cabaran untuk menghasilkan GPU yang cermat tenaga dan hanya perlukan sedikit sahaja berbanding PC dan konsol diluar sana.

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker