Berita Teknologi

Vivo APEX 2019 – Peranti Futuristik Tanpa Sebarang Port

Semakin lama, semakin gila teknologi zaman sekarang. Pihak pengeluar berlumba-lumba dalam menghasilkan produk mereka yang serba unik dan kreatif. Mereka juga ingin menunjukan kehebatan mereka dengan menghasilkan satu fungsi yang terbaru dan bersikap inovatif.

Penciptaan Vivo APEX 2019 ini agak unik, dan dikatakan penuh dengan ciri futuristik – iaitu cas melalui magnetik, tanpa sebarang port dan fingerprint di seluruh skrin.

 • Telefon pintar ini hanya peranti konsep sahaja, bukannya peranti yang sedia untuk dipasarkan. Jom kita lihat spesifikasi telefon vivo APEX 2019:
  • Skrin Full HD bersaiz 6.41″
   Menggunakan cip CPU Snapdragon 855 yang sangat berkuasa (1 x Kryo 485 2.84 GHz, 3 x Kryo 485 2.42 GHz, 4 x Kryo 485 1.8 GHz)
   GPU Adreno 640
   12GB RAM
   storan bersaiz 512GB
   OS Funtouch 5.0 yang berasaskan Amdroid Pie 9.0
  • Kapasiti bateri 4,000 mAh
  • Lain-lain: Dikatakan boleh Menyokong 5G, fast wireless charging 40W

  Konsep yang dibawakan oleh Vivo APEX 2019 ialah tanpa sebarang lubang dan tanpa butang fizikal. Ini bermakna port jack untuk earphone dan charging port tidak wujud sama sekali.

  Ya, betul tanpa butang. Mereka gunakan sensor sebagai pegganti butang. Manakala butang hidup ada sedikit bonggolan supaya kita boleh hidupkan telefon tanpa mencari dengan mata.

  Sungguh menakjubkan apabila anda boleh menggunakan fungsi fingerprint di seluruh skrin. Malah, sistem fingerprint mereka juga canggih kerana ia hanya memerlukan beberapa tap sahaja untuk disediakan.

  Ha bagaimana pula dengan speaker ? Kalau tiada lubang speaker, bagaimana audio boleh disampaikan? Vivo APEX 2019 menggunakan konsep sains iaitu menghasilkan bunyi dari getaran dalam peranti itu. Bunyi yang terhasil lebih kuat di bahagian belakang telefon.

  Cuma, versi awal ini tidak mempunyai kamera hadapan. Di bahagian belakang telefon pintar ini mempunyai dwi-kamera iaitu 12MP dan 13MP.

  Back to top button

  Adblock Detected

  Please consider supporting us by disabling your ad blocker