Berita Teknologi

Pembaharuan dalam Chrome 74

Chrome 74 telah diperkenalkan pada 23 April 2019 untuk di-update. Penambahbaikan yang disertakan adalah seperti mod gelap (dark mode) pada Windows, menyekat Incognito dari dikesan, sokongan untuk kekunci media dalam PiP, dan pelbagai lagi peningkatan OS Chrome.

Mod Gelap untuk Windows

Chrome 73 merupakan pelancaran terbesar dan termasuk mod gelap untuk Mac. Dengan Chrome 74, ia secara rasmi akan tersedia untuk Windows. Apa yang lebih menarik ialah Chrome akan mengikuti tetapan sistem-jika anda mempunyai mod gelap yang didayakan di Windows, Chrome akan menyelesaikannya. Begitu juga untuk mod cahaya.

Blok Pengesan Inkognito

Sesetengah laman web menggunakan kaedah khas untuk mengesan apabila pengguna sedang melihat menggunakan Mod Inkognito untuk penjejakan dan pengiklanan yang lebih baik. Bermula di Chrome 74, tidak mungkin tapak mengesan Mod Inkognito, jadi anda boleh benar-benar boleh menggunakannya dengan selamat. Ia juga perlu diperhatikan bahawa ciri ini mungkin tidak tersedia dalam tetapan sistem utama pada mulanya, tetapi ia sepatutnya tersedia. Ia mungkin akantersedia untuk semua orang di Chrome 75.

Media Key Support untuk video PiP

Di Chrome 70, Google mendayakan sokongan untuk video PiP (Picture-in-Picture), yang membolehkan pengguna untuk memaparkan video keluar dari tab mereka dan terapung di atas perkara-perkara lain. Dalam Chrome 74, PiP ini akan mendapat fungsi tambahan dengan sokongan untuk kawalan pemain media keyboard.

Pengurangan pada Motions

Sesetengah pengguna mengalami kesukaran bergerak dengan ciri animasi Chrome apabila menggunakan skrol paralaks atau zoon. Di Chrome 74, akan ada pilihan untuk melumpuhkan ciri-ciri ini. Bunyi seperti laman web harus mengikuti tetapan ini, bagaimanapun, sehingga mungkin tidak berfungsi di semua laman web di web.

Tidak dinafikan lagi terdapat banyak ciri-ciri dalam kemas kini untuk Chrome 74 (dan seterusnya) – apa yang dikongsikan oleh kami hanya melihat beberapa perkara yang paling penting yang perlu dipaparkan. Anda boleh melihat dengan lebih dekat semua butiran kecil pada halaman Status Chrome.


Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker