Berita Teknologi

Jadikan Start menu Windows 10 anda awesome!

Windows 10 akhirnya membawa semula Start menu, dan ia lebih disesuaikan daripada sebelumnya. Berikut adalah ringkasan beberapa cara yang berbeza supaya anda boleh mengubahsuai Start menu anda sendiri.

Ubah Saiz Start Menu anda

Tahukan anda bahawa Start Menu anda boleh diubah saiznya? Mudah sahaja caranya, anda hanya perlu drag garisan di bahagian atas dan kanan untuk mengubah saiznya dengan cursor anda.

 

Mengubah saiz secara vertikal akan berfungsi seperti biasa. Apabila anda mengubah saiz secara mendatar, anda boleh meningkatkan Start menu sdengan satu kumpulan penuh kumpulan ikon pada sehingga empat lajur. Malangnya, anda hanya boleh menyempitkan menu ke satu ruangan.

Anda juga boleh menetapkan Windows untuk menunjukkan beberapa tiles tambahan dalam setiap lajur. Cuma buka ke Settings> Personalization> Start dan aktifkan pilihan “Show More Tiles On Start”.

Dengan pilihan “Show more tiles on Start”, anda dapat melihat bahawa tiles telah berkembang dengan lebar satu tiles sederhana.

Ambil perhatian bahawa jika anda menghidupkan pilihan “Show more tiles on start”, anda masih boleh mengubah saiz Start menu secara melintang, tetapi hanya sehingga tiga tiang kumpulan ikon bukannya empat.

Pin atau Unpin Tiles

Dengan mudah anda dapat pin atau unpin tiles dengan cara right-click pada salah satu dan pilih “unpin from start”

anda juga boleh pin mana-mana applikasi yang anda ingin pin ke tiles. Contohnya seperti Microsoft Office Word atau Google Chrome. Anda hanya perlu right-click dan pilih “pin to start”

Ubah Saiz Tiles

Anda boleh ubah sama ada inginkan saiz tiles anda sama ada besar, sederhana, atau kecil. Caranya mudah sahaja, anda hanya perlu right click pada tiles yang diingini dan pilih pada Resize. Pilihan akan diberikan mengikut kesukaan anda.

Kumpul Tiles menjadi satu folder

Anda juga boleh mengumpul tiles dalam Starts menjadi satu folder. Kaedah penggunaannya sama seperti cara kita menghimpunkan aplikasi pada telefon pintar. Untuk membentuk satu folder, drag mana-mana tiles yang diingini dan tindihkannya di atas tiles lain. Ia akan membentuk satu folder. Kemudian anda boleh menambah bilangan aplikasi dalam folder tersebut

Menarik bukan? Jika anda ingin mengeluarkan aplikasi dari folder, drag aplikasi tersebut keluar dari folder terus ke Start menu. Anda juga pin atau unpin jika rasa yang drag ni payah.

Ubah Warna Start Menu

Dengan mudah anda boleh mengubah warna pada start menu anda. Pergi ke settings -> personalization -> color untuk mula memilih. Windows membolehkan anda untuk memilih warna kesukaan anda. Windows juga memberi pilihan sekiranya anda ingin windows menentukan warna yang sesuai dengan background anda melalui “Automatically pick an accent color from my background”

Jadikan Start Menu anda full screen

Jika anda menggunakan windows 10 tetapi masih bernostalgia dengan windows 8, anda boleh ubah pada Settings -> Personalization -> Start. On pada “Use Start Full Screen”. Setel


Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker