Berita Teknologi

Hyundai Perkenal Smartphone sebagai Kunci Kereta Sonata 2020

Sonata 2020 yang berciri futuristik

Pada Pameran Auto Show Antarabangsa New York yang berlansung minggu ini, Hyundai menyatakan kenderaan generasi ketiganya, Sonata 2020 bakal dilengkapi dengan ciri ‘Digital Key’.

Sonata telah diperkenalkan semenjak tahun 1980 an lagi sehinggalah generasi terkini iaitu Sonata 2020 yang menjadikan peranti smartphone sebagai kunci kereta, sebuah teknologi yang belum tercipta lagi sebelum ini kata Hyundai USA dalam tweetnya.

Berdasarkan pengeluar Hyundai, peranti ini menggunakan sejenis teknologi yang dinamakan ‘Near Field Communication’ yang menambahkan fungsi peranti telefon pintar anda menjadi sebuah kunci digital yang diakses melalui aplikasi telefon. – tiada lagi masalah tertinggal kunci!

Cara penggunaan Digital Key Sonata 2020.

Melalui aplikasinya, pemilik kenderaan boleh memilih mana-mana telefon pintar untuk mempunyai akses ke kereta dan tempohnya. Mereka yang melakukannya hanya boleh mengawal Sonata apabila telefon mereka berada dalam beberapa sentimeter kenderaan; Walau bagaimanapun, aplikasi boleh mengendalikan (melalui Bluetooth) beberapa sistem kereta jauh dari, seperti mengaktifkan penggera panik atau memulakan enjin.

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker