Berita Teknologi

Selepas Youtube dan Maps, aplikasi Google menjadi aplikasi ke-3 yang mendapat 5 billion muat turun dari Playstore!

Dalam banyak-banyak aplikasi carian, majoriti dari kita banyak menggunakan Google sebagai medium carian maklumat berbanding aplikasi carian yang lain. Malah kebanyakkan telefon pintar yang dibeli akan dimasukkan Google secara automatik di dalamnya. Tidak dapat disangkal bahawa Google merupakan perisian carian yang sangat menepati ciri-ciri yang kita kehendaki.

Dalam beberapa minggu, aplikasi Google Map telah mencapai 5 billion muat turun dan ia juga merupakan sesuatu berita yang baik. Walaubagaimanapun, kami agak terkejut apabila mendapati bahawa Google belum mencapai nilai yang disangkakan hampir sama dengan aplikasi yang lain. Tetapi kini mereka telah mencapai sasaran yang dianggarkan!

Ya, kini aplikasi Google telah mencapai 5000000++ pemasangan (install) dan ia juga merupakan sebahagian daripada Elite Club  yang terdapat dalamnya Youtube dan Maps. Ia merupakan satu kelebihan kerana dapat pergi lebih jauh. Kami tertanya-tanya sama ada adakah ia akan menjangkau aplikasi yang lain sampai suatu masa. Kami diimbas kembali, pada tahun 2015 WhatsApps telah mencapai 1 billion installation (pemasangan) selepas aplikasi Google, tetapi 5 billion sangat berbeza.

Google mempunyai satu kelebihan keemasan kerana ia akan telah dipasangkan pada hampir setiap telefon Android, dan begitu juga dengan WhatsApps yang sudah tentu orang akan memasangnya apabila mendapat telefon tersebut. Tetapi kita perhatikan bagaimana masa mengubah bilangannya, kami berpendapat sebegitu.

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker