Lain-Lain

Langkah-Langkah Meningkatkan Kelajuan Windows 7/8/10 [2019]

Bagi komputer atau laptop yang sudah berusia, pastinya peranti itu akan perlahan. Saat demi saat, mereka ditelan usia dan kekuatan. Woi ! Mana boleh berserah…. Mana boleh mengalah … Oleh yang demikian, simpan duit anda dari beli PC baru dan ikuti cara-cara lajukan PC yang bakal disampaikan. Jika ia berhasil, belanja abam KFC la.

Buang Program dan Software

Banyak pengilang PC memasukkan komputer baru dengan program yang anda tidak perlukan dan mungkin tidak berguna. Ini termasuk edisi percubaan dan versi edisi terhad program-program yang diharapkan oleh syarikat perisian anda akan mencari, berguna, dan kemudian membayar untuk menaik taraf ke versi penuh atau versi yang lebih baru. Jika anda membuat keputusan untuk tidak mahu gunakan servis mereka tetapi menyimpan perisian pada komputer anda, mungkin ia akan melambatkannya dengan menggunakan memori berharga, ruang cakera, dan kuasa pemprosesan.

Adalah idea yang baik untuk menyahpasang semua program yang anda tidak merancang untuk digunakan. Program utiliti seperti pengimbas virus, pembersih cakera, dan alat sandaran sering dijalankan secara automatik pada permulaan, secara senyap-senyap beroperasi pada latar belakang di mana anda tidak dapat melihatnya. Ramai orang tidak tahu bahawa mereka sedang bekerja dan memperlahankan PC anda.

Walaupun PC anda sudah tua, ia mungkin mengandungi program yang dipasang oleh pengeluar yang anda tidak pernah perasan. Tidak pernah terlambat untuk menyingkirkan sumber sistem kekacauan dan terbuang. Mungkin anda fikir anda mungkin menggunakan perisian itu suatu hari nanti, tetapi tidak pernah dilakukan. Buang saja dan lihat jika PC anda berjalan dengan lebih pantas.

Halang Aplikasi Dan Servis Yang Hidup ketika Startup

Bukan sahaja melabatkan PC anda setiap masa, malah ia memanjangkan tempoh PC anda untuk hidup. Ini kerana PC terpaksa menjalankan aplikasi walaupun tidak nampak dengan mata kasar – buka Task Manager baru boleh kenalpasti.

Baca juga :  Anti Virus kini tidak lagi percuma!

Cari dan buka perisian System Configuration, pergi ke tab “Services” dan tick “Hide all Microsoft Services”. Lalu, tekan “Disable All” dan Apply. Selepas itu, jangan terus restart – Exit without restart. kali ini pergi ke tab Startup dan buka Task Manager. Di sana, anda boleh disable perisian yang anda benci untuk hidup.


Defragment Hard Disk Anda

Fragmentation membuatkan hard disk anda untuk buat kerja lebih dan boleh memperlahankan PC anda. Jadi, gunalah perisian WIndows sedia ada iaitu Defragment and Optimize Drive – dan gunalah ia. Ia akan defragment hard disk dan ia akan menjadikan ia bekerja dengan efisien.

Bersihkan Storan Anda

Sampah – merupakan objek yang menyemak dan tidak diperlukan. Kalau mak nampak sampah, dia marah. kalau PC ada sampah, dia jadi terbeban. Oleh yang demikian, anda boleh buang semua sampah dengan beberapa perisian. Sampah memakan storan dan boleh memperlahankan PC anda. Perisian yang boleh digunakan ialah CCleaner  dan perisian dari Windows – iaitu Disk Cleanup.

Tutup Visual Effects

Apabila PC anda sangat perlahan, ini akan membantu anda. Daripada RAM dan CPU anda digunakan untuk menyediakan Windows yang ‘Cantik’, baik anda menghalangnya. Biar ‘naked face’ tapi pantas kerjanya. Untuk melakukannya, cuma cari “Adjust the appearance and performance of Windows”. Lalu, pilih yang terbaik untuk performance dan ketik apply.

Buang Virus

Banyak perisian virus yang melembapkan PC anda. Hal ini kerana terdapat virus yang akan menggunakan power PC anda. Sebagai contoh, virus bitcoin miner akan menggunakan CPU dan GPU anda. Maka, anda rugi, penggodam kaya. Gunakan Anti-Virus dan buang segala fail yang terjejas.

Baca juga :  Apa itu Magic Card (Kukis) ? Baca dulu sebelum kena tangkap!

Itu merupakan sedikit langkah dan cara lajukan PC komputer dan laptop. Baca artikel kami sebelum ini yang lebih terperinci iaitu 17 Kaedah Untuk Kurangkan Lag PC. Jika ia tidak berhasil, sila baca cara yang lebih ‘advanced’ di bawah.

[Advanced] Langkah Melajukan PC Anda

Jika PC anda sudah berusia, anda perlu lakukan sedikit pengorbanan agar hasilnya mantap gais. hal ini kerana komponen PC ialah ‘barangan’. Setiap komponen PC akan mengalami kemerosotan pretasi jua. Ini akan berlaku pada komponen PC yang sangat berusia seperti 2 tahun ke atas. Oleh yang demikian, anda wajib lalukan perkara tersebut. Apa yang menariknya, abam sendiri buat cara ni – hasilnya speed seperti laptop baharu gais.

1. Format (Reinstall) Windows PC anda

Format ataupun istilah yang betul iaitu Reinstall PC anda. Caranya mudah je, buka Google dan Youtube. Apa yang bagus dengan format ni, PC anda akan segar. Ini bermaksud PC anda bebas dari virus dan sistem yang celaru – yang melabatkan PC anda. Cuba format dulu dan bezakan hasilnya. Tips format ? Pastikan ada pendrive 10GB keatas, download Windows dalam bentuk ISO (sekitar 5GB) dan perisian Rufus. Selebihnya, Youtube.

2. Tambah RAM atau tukar CPU

Jika PC anda perlahan kerana mempunyai CPU yang perlahan, anda boleh upgrade CPU anda. Dan jika RAM anda sedikit, anda boleh tambah RAM anda. Abam nak bagi AMARAN ! LAPTOP TIDAK BOLEH TUKAR CPU, TAPI BOLEH TAMBAH RAM. Kuncinya ? Research dan research sebelum upgrade.

Baca juga :  Yeah Asia League : E-Sport di Utara, Hadiah dan Lucky Draw berjumlah RM20,000

3. Servis PC anda

Malaysia ini penuh habuk dan udara kotor. Maka, mereka akan ‘stuck’ pada bilah kipas PC anda. Oleh itu, anda perlu cuci dan servis kipas PC anda. Bagi pengguna Laptop, ini amat serius kerana habuk akan sangkut pada jaring ekzos tepi laptop tu. Bila jadi macam tu, bahang dari dalam laptop tak keluar – hasilnya ? semua rosak.

Bukan itu sahaja, ‘thermal paste’ juga memainkan peranan supaya pengaliran haba dari chip ke heatpipe/heatsink dalam pretasi tinggi. Jika PC anda sudah berusia, thermal paste pasti kering dan penyebab PC cepat panas.

4. Tukar HDD dengan SSD

Macam abam bagitahu, HDD merupakan komponen PC dan ia akan merosot pretasinya selepas beberapa tahun. Jika mahu tukar HDD, baik pilih SSD kerana mempunyai banyak kebaikan. Jom baca SSD vs HDD. Sedikit spoiler ringkas ? SSD berkali-kali ganda lagi baik berbanding HDD. PC perlahan akibat dimamah usia? Mungkin perlu tukar HDD !

Itu sahaja langkah-langkah yang boleh meningkatkan pretasi harta anda. Jangan dibuang PC ‘lembab’ kerana ia masih berharga sebenarnya. Tahukah anda? Abam ada sediakan servis melajukan PC anda dengan kaedah Advanced diatas. Free Quotation dan cas-cas pastinya murah. Abam ada je di kawasan Lembah Klang. Tekan Sini Untuk Chat Whatsapp.

Back to top button
Close
Close

Adblock Detected

Sila Matikan Adblocker untuk Menyokong Kami