Trik dan Tips Telefon Pintar

Ramai Pengguna Android Ditipu Memasang Aplikasi Adware ini dari Play Store. Apakah ia?

Play Store merupakan satu tempat tumpuan kepada semua pengguna Android untuk mencari pelbagai jenis aplikasi, buku dan sebagainya. Fenomena ini menyebabkan terdapat pihak-pihat tertentu yang mengambil kesempatan terhadap pengguna-pengguna Android yang tidak tahu selok belok aplikasi. Jangan risau, sehubungan dengan itu Bijak Android akan membantu anda semua untuk tahu serba sikit tentang ilmu Android yang perlu anda ketahui selama ini.

Apa itu Adware?

Pernah tak anda gunakan aplikasi-aplikasi tertentu, tetapi asyik keluar iklan pop-up, interface yang sukar kerana terlalu sarat dengan iklan?

Secara ringkasnya, adware ini ialah sejenis label yang diberikan kepada aplikasi yang disumbatkan sepenuhnya iklan demi mengaut keuntungan. Aplikasi yang dihasilkan itu hanya sedikit sahaja memberikan manfaat kepada pengguna lalu menyebabkan pengguna menjadi susah dan sukar menggunakannya.

Pihak pengkaji telah menjumpai dan menyenaraikan terdapat lebih kurang 85 jenis aplikasi yang dilabel sebagai adware yang menjejaskan sehingga 9 juta pengguna!

 

 

Tentang Aplikasi Adware yang perlu anda tahu!

Bijak Android akan menghuraikan konsepnya secara asas sahaja tentang adware ini. Kebanyakkan aplikasi aplikasi ini berkongsi sumber coding yang sama. Contohnya:

Universal TV Remote untuk Android 

Satu aplikasi – TV remote universal untuk Android – mempunyai lebih daripada lima juta pengguna sahaja, walaupun terdapat ulasan negatif dan aduan yang iklan “tersembunyi di latar belakang.” Pengguna lain berkata terdapat “begitu banyak iklan, sehingga mereka tidak boleh menggunakannya. “

Para penyelidik menguji setiap aplikasi dan mendapati bahawa kebanyakannya berkongsi kod yang sama atau serupa, dan selalunya aplikasinya sama dinamakan. Pada setiap masa, ketik atau klik, aplikasi akan memaparkan iklan. Dengan berbuat demikian, aplikasi menjana wang untuk developer.
Aplikasi berasaskan adware mungkin tidak kelihatan seperti aplikasi lain yang dibungkus dengan perisian malware atau fungsi tersembunyi, seperti aplikasi yang menarik muatan buruk daripada pelayan lain selepas aplikasi dipasang. Pada skala, itu boleh berjumlah ribuan dolar iklan penipuan setiap minggu. Sesetengah iklan juga mempunyai kecenderungan untuk berniat jahat, mengandungi kod tersembunyi yang cuba menipu pengguna untuk memasang malware pada telefon atau komputer mereka.

Jenis Aplikasi Adware

Beberapa senarai aplikasi yang terjejas termasuk: A / C Air Conditioner Remote, Polis Chase Extreme City 3D Game, Mudah Universal TV Remote, Kawalan Jauh Pintu Garage, Prado Parking City 3D Game dan banyak lagi.

Anda boleh dapatkan senarai lengkap aplikasi yang dilabel sebagai Adware di Google Play di SINI.

Kesimpulan

Jadilah pengguna Android yang bijak, jangan menjadi mangsa kepada penipuan siber demi memuaskan nafsu sarakah pihak jahat di luar sana.
Teruskan mengikuti perkembangan di Bijak Android supaya anda mampu menjadi pengguna yang bijak!

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker