Trik dan Tips Telefon Pintar

Anda sayang Android Anda? Jangan Buat 6 Perkara Ini!

Jika zaman dahulu pedang dan perisai merupakan harta yang bernilai pada seseorang individu. Mereka menjadi bangga apabila dapat memiliki pedang yang hebat dan tajam. Tapi kini, telefon Android anda menjadi salah sebuah harta yang paling bernilai pada anda. Banyak rahsia yang anda simpan di dalamnya, gambar-gambar selfie anda, atau nota-nota penting. Namun begitu, jika anda masih lagi membuat perkara-perkara yang tidak sepatutnya anda buat pada Android anda, anda akan ditimpa masalah.
Misalnya, menurut Paul Simon didalam artikelnya ’50 Cara Kekasih Anda Meninggalkan Anda‘, salah satu caranya ialah kerana anda tidak mengunci skrin telefon anda! Jadi itu merupakan kegemaran kami yang kami letak pada perkara pertama yang anda tidak sepatutnya buat pada Android anda.

#1 Jangan lupa lock screen phone anda

 

Semakin banyak yang kita lakukan pada telefon kita, lebih banyak kerosakan dapat dilakukan seseorang jika mereka dapat mengaksesnya – dan salah satu cara paling mudah untuk menyelamatkan telefon anda adalah dengan menguncinya. Tidak ada kekurangan aplikasi skrin kunci hebat di Android, dan banyak daripada mereka menambah ciri berguna, serta keselamatan. Jangan rasa menyusahkan atau leceh nak kunci skrin anda. Jika ada kawan-kawan atau ibu bapa atau sesiapa sahaja akses Android anda, masaklah! Haha.

#2 Sentiasa ingat untuk update 

Update di sini ialah sentiasa kemas kini versi Android anda. Jika terdapat kemas kini untuk peranti Android tertentu. Teruskan jangan tangguh-tangguh lagi. Walaupun tidak semua peranti yang akan mengalami proses update. Tapi jika ada jangan tunggu! Update bermaksud sistem lebih dikemas kini dan canggih. Kalau tak update, kena serangan malware atau Android anda jadi laggy. Jangan salahkan sesiapa ya.

#3 Jangan caj sesuka hati

Ya! Bukan asal ada usb, wayar, Android anda, eletrik, anda boleh pasang dan caj. No! Totally salah. Anda kena ingat bahawa Android anda hanya boleh menerima sehingga 2.0A atau sesetengah boleh 5.0A. Kalau lebih ia akan merosakkan bateri Android anda. Contoh tempat yang dilarang untuk anda mengecas peranti anda ialah plug kereta, cucuk di laptop. Jadi apa yang paling terbaik untuk mengecas Android anda? Gunalah charger USB yang asal. Original lebih terjamin.

#4 Jangan lupa untuk back up

Hidup anda berada di telefon anda. Bayangkan bagaimana perasaan anda jika anda kehilangan peranti dan semua foto berharga anda dan rancangan penguasaan dunia rahsia ada di dalamnya, hehe. Back up tidak sukar, dan itu adalah perkara yang perlu dilakukan. Banyak di luar sana tempat backup yang bagus untuk Android anda. Di samping anda dapat menjimatkan ruang storan Android anda, anda juga dapat memastikan ia kekal selamat, anda tahu ia ada disitu.

#5 Jangan biarkan over heat

Kami telah melihat susunan cerita mengenai telefon Android yang meletup, dan walaupun pelakunya biasanya dibuat dengan menggunakan bateri atau pengecas tidak berjenama, tidak ada masalah yang harus dipertimbangkan. Idea yang sangat buruk adalah meninggalkan telefon anda di tempat yang hangat apabila ia dicaj. Satu lagi perkara yang perlu dipertimbangkan – kerap membiarkan bateri anda digunakan hampir hampir kosong adalah tidak baik untuk jangka hayatnya dan anda perlu memutuskan sambungan apabila ia dicas sepenuhnya. 

#6 Jangan install apps sebarangan

Hampir semua malware mudah alih mensasarkan Android – dan khususnya, ia mensasarkan pengguna Android yang tidak memperhatikan apa yang mereka muat turun dan yang sering kurang mendapat sumber aplikasi yang bereputasi. Jika anda menggunakan aplikasi dari World of Warez Pirate Pete misalnya, anda dalam masalah.

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker