Berita Teknologi

WhatsApp Bakal Hadir Dengan Ciri Panggilan Berkumpulan

Panggilan secara berkumpulan lebih mudah dengan perubahan cara aplikasi WhatsApp berfungsi. Sebelum ini, pengguna perlu memulakan panggilan video individual, kemudian boleh menambah seorang demi seorang untuk menjadikan ia panggilan berkumpulan – tidak ada pilihan untuk memulakan panggilan kumpulan sekaligus, kata wakil WhatsApp itu. Kini reka bentuk telah dikemas kini supaya anda boleh memulakan panggilan kumpulan dengan mudah sahaja.

Melakukan panggilan kumpulan dengan lebih mudah!

Dalam edisi WhatsApp yang baru nanti, anda boleh pergi ke group yang terdapat ahli anda mahu call, kemudian ketik pada ikon telefon di penjuru kanan sebelah atas skrin untuk mulakan. Kemudian skrin seterusnya, anda akan pilih kenalan dalam kumpulan yang ingin anda panggil, kemudian ketik butang suara atau video – bergantung pada jenis panggilan yang hendak dibuat.
Syarikat itu juga menambah cara baru untuk membuat panggilan kumpulan dari tab Calls, juga.
Dengan kemas kini, anda boleh mengetik ikon Calls baru di penjuru kanan sebelah atas skrin, memilih kenalan yang hendak anda panggil dan memilih sama ada ikon suara atau video.
WhatsApp kini menyokong panggilan sehingga empat orang pada satu masa.
Itu kurang daripada yang disokong pada perkhidmatan pemesejan mudah alih yang lain – seperti FaceTime Apple, yang dikemas kini pada bulan Oktober untuk menyokong 32 orang (hanya dari dua orang sebelumnya); atau Messenger, yang boleh menyokong sehingga 50 orang dalam panggilan, misalnya. Walau bagaimanapun, ciri panggilan kumpulan WhatsApp itu sendiri masih agak baru – ia secara rasmi dikeluarkan pada akhir bulan Julai tahun ini.

Mengutamakan privasi pengguna 


Untuk kumpulan yang lebih kecil, ia masih merupakan cara yang berguna untuk berhubung dengan rakan dan keluarga tanpa perlu memasukkan minit suara pelan phone anda. Panggilan juga end-to-end encrypted, yang menjadikannya pilihan yang baik bagi yang mengutamakan privasi – iaitu, jika anda percaya bahawa mana-mana aplikasi yang dimiliki oleh Facebook boleh muat gambaran itu.

Bergantung kelajuan sambungan internet 


WhatsApp memberi amaran bahawa semua ahli perlu mempunyai sambungan internet yang baik sebelum menggunakan ciri panggilan grouping, kerana kualiti panggilan bergantung kepada hubungan dengan sambungan yang paling lemah.

Kemas kini kini tersedia untuk pengguna iPhone sahaja dan bakal melancarkan “tidak lama lagi” di Android.

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker